Всичко за Биофлавоноидите (Кверцетин) – Quercetin

Всичко за Биофлавоноидите (Кверцетин) – Quercetin

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите не са същински витамини, в тесния смисъл на думата, въпреки, че понякога се причесляват към витамин P. Те повишават абсорбцията на витамин С и затова двата витамина трябва да бъдат приемани заедно. Съществуват много видове биофлавоноиди:

  • цитрин
  • ериодиктиол
  • флавони
  • хесперетин
  • хисперидин
  • кверцетин (обект на настоящия материал)
  • рутин
 • В човешкото тяло те не могат да се произвеждат и затова моят съвет е, те да бъдат набавяни под формата на хранителни добавки. Или набавени чрез твърдата храна. Биофлавоноидите се използват основно в спортните среди, при наличие на травми. Имат свойството да облекчат болката, докато спортистът бъде излекуван. В това число влизат оплаквания като болки в мускулите, ставите, подутини при констуии и други.

  Биофлавоноидите се прилагат успешно в уелнес програмите и на обикновените, неспортуващи хора, особено при болки в краката и мускулите на гърба. Съкращават симптоматиката при кървене и при ниски ниски ниова на серумен калций. Отново подчертавам, че те действат синегрично с употреба и наличие на витамин Ц, като защитават структурата на капилярите.

  Биофлавоноидите имат силен антибактериален ефект, подпомагат кръвообръщението, стимулират производството на жлъчен сок, понижават нивата на холестерол в кръвта и се използват успешно при лечението на катаракта на окото. Когато се приемат с витамин Ц, биофлавоноидите облекчават симптомите на устния херпес.
  Кверцетинът е биофлавоноид, който се съдържа във синьо-зелените водорасли, но съществува конкретно под формата на хранителна добавка (вижте всички кверцетинови продукти тук). Той може ефективно да лекува и да предпазва от появата и развитието на язва. Синергично към кверцетинът, действа и бромелинът (това е ензим, извлечен от ананас). Това е желателно да става точно така, за да се усвоят съставките (витамин Ц, бромелин и кверцетина) в стомашно-чревния тракт.

  Източници на биофлавоноиди

  Бялата част на кората на цитрусовите плодове, чушките, елдата и черното френско грозде съдържат най-много биофлавоноиди. Друг вид източници, натурални такива са кайсиите, черешите, грейпфрута, гроздето, лимоните, портокалите, сушените сливи и шипките. Билките, които съдържат биофлавоноиди са кервел, плод от бъз, плод от глог, хвощ, шипка и овчарска торбичка. Пълен еквивалент на билките са и техните сухи екстракти – чайовете на споменатите билки.

  Забележки

  Както всяко нещо, всяко нещо е отрова, всичко е до дози. Големите дози на прием на биофлавоноиди могат и предизвикват диария.

  Обратно към раздел „Добавки“. Обратно към „Начална страница“.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив