Целулит: описание и видове целулит. Уелнес решения

Целулит: описание и видове целулит. Уелнес решения

Описание и видове целулит

Почти всички жени се сдобиват с целулит на определен етап от живота си … дори супермоделите, танцьорките, атлетките, тези, които системно се подлагат на диети и естествено слабите жени. Целулитът като заболяване, може да засегне всеки. Съществуват различни форми на целулит, всяка от които се лекува индивидуално.

celulit_grafika

Какво е или не е целулитът?

Това което повечето от нас разпознават като целулит са всъщност външните симптоми на заболяването: нагъната, портокалова кожа с множество трапчинки. Обратно на всеобщото вярване, че това не е нищо повече от непривлекателно състояние на кожата, целулитът е заболяване на съединителната тъкан. Набръчканата и подобна на кора от портокал кожа е само върха на айсберга. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, които настъпват в намиращата се под нея съединителна тъкан, в резултат от нарушено кръвообращение и уголемяване на мастните клетки при задържане на мазнини и токсини в тях. Въпреки че целулитът е вид мастна тъкан, причините и начините за неговото отстраняване нямат нищо общо с диетата, физическото натоварване или начина на живот. Той може да е резултат от по-комплексни фактори, вариращи от състояние на хормоналните нива до наследственост. Или на базата на емоции … вижте повече по темата тук.

Изчислено е че 95% от жените на възраст над 20 години развиват известно количество целулит. Този процент включва дори и естествено слабите жени, супер слабите модели, жените, които водят здравословен начин на живот и спортния тип жени. При жените целулита се появява под формата на обширни вертикални снопове, а при мъжете под формата на малки диагонални възли. Също така в определени части от тялото си жените имат дълбоко разположен резервен слой мазнини, който липсва при мъжете.

Обикновено мъжете не страдат от целулит тъй като устройството на техните подкожни мазнини се различава от това при жените. При жените септумът е перпендикулярен на повърхността на кожата. При мъжете клетъчните прегради се пресичат взаимно, оформяйки по този начин по-малки и многоъгълни клетъчни камери. Разликата в клетъчната форма, както и по-удебелената кожа при мъжете, ги прави слабо податливи на складиране на мазнини и клетъчни деформации. Целулитът често се появява в период на хормонални промени, включително в годините след излизане от пубертета и по време на бременност. Процесът на стареене може да подсили външното му проявление, заради склонността на кожата към изтъняване.

Видове целулит

  • Компактният целулит се характеризира с втвърдяване или фиброза на съединителната тъкан, което често се дължи на слаба лимфатична циркулация. Този вид целулит се среща предимно при по-възрастните жени. Компактният целулит е може би най-труден за отстраняване, тъй като той се акумулира дълбоко в тъканите в продължителен период от време. При докосване, тази част от тялото, в която се намира компактния целулит може да бъде чувствителна, дори болезнена.
  • Воднистият или порест целулит съдържа повече течност отколкото мазнини и често се определя като наследствен. Жените, които имат подчертано слаб торс, могат да развият воднист целулит в областта на бедрата. Състоянието нарушава общия синхрон и формата на тялото им.
  • Локалният целулит е по-повърхностен в сравнение с останалите видове целулит. Т.нар. “дисаги” са класически пример за локален целулит, който често засяга иначе слабите жени. Обикновено жените, засегнати от тази форма на целулит, се опитват да го редуцират като се подлагат на диети или физическо натоварване, резултатът от които често е разочароващ и обезсърчаващ.
  • Разпространеният целулит се среща най-често в областта на бедрата и задните части при естествено слабите жени. Този вид целулит съдържа повече мазнини отколкото течности. Днес медицината разполага с нови и усъвършенствани инструменти и методи за определяне на типа целулит и предписване на най-ефективно лечение за борба с него. Преди да предприемете каквито и да е действия за лечение на целулита си, трябва да се консултирате със специалист, който да определи типа на заболяването от което страдате, причината за появата му и да ви препоръча адекватна форма на лечение.

Решение на проблема целулит

Въпреки че целулитът е вид подкожна мазнина, той не се влияе единствено от хранителния режим и физическото натоварване. Редовните тренировки тонизират мускулите, помагат за изгаряне на калориите и подобряват кръвообращението, но не въздействат пряко на целулита.

Здравословната диета, която е бедна на мазнини и богата на антиоксиданти и течности може да помогне за предотвратяване появата на целулит, но не може да редуцира този, който вече съществува. Липосукцията може да подобри телесния контур. Процедурата се състои в отстраняване на мастни клетки, без да засяга пряко причината за тяхната поява и натрупване.

Въпреки всичко, комбинацията от хранителен режим, фитнес тренировки и продукти срещу появил се целулит, са най-доброто решение.

  1. Диетата: диетата при установен целулит трябва да е дългосрочна и перспективна. В тази връзка и индивидуална, Виждате, че има разлини форми на целулит. Споделих ги по-горе. В зависимост от това, се прилагат различни стратегии в диетата срещу целулит. А именно – % разпределение между трите вида макронутриента (мазнини, белтъчини и въглехидрати). Вид калориен излишък (за да може тялото да гори мазнини): той може да бъде от -10% до -30%! При различните стадии на развит целулит.
  2. Фитнес тренировките: спортът е вид енергоразход. Но и вид техника, с което се скулптурира тялото и проблемните целулитни зони. Фитнес тренировките и цялостната програма могат да бъдат изградени на база локалност и скорост на търсените резултати. Ако желаем по-бързи резултати, локалността на фитнес програмата при установен целулит е решението (за всеки е индивидуално). А под скорост – разбирайте времето, което имам за отстраняване на този кожен проблем, какъвто е целулита. Скоростта на фитнес програмата се определя и според заетостта на индивида – може ли да спортува двуразово, колко пъти седмично и т.н. Докато при локалността се използват принципите на зонов акцент и „стрес“.
  3. Продуктите срещу целулит: комерсиални, но работещи. Основен проблем е, ако считате, че само с тях ще се получат нещата. Не! Много помагат, но базиса е в диетата и фитнес тренировките. Пакетът, с добавени козметични антицелулитни крем гелове е съвършен като уелнес решение на проблема. Голяма част от крем геловете са неефективни. Но съществуват и такива формули, разбира се скъпи, които отделно и подобряват хидратирането на кожата, локално, както и подобряват линфната система.

Повече информация по темата „Целулит“. Обратно към „Начална страница“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив