Уелнес и лечение – диастаза (на коремни мускули)

Уелнес и лечение – диастаза (на коремни мускули)

Какво е Диастаза ректи?

Diastasis recti (Диастаза) е частичното или пълно отделяне на ректуса на корема (шестте „пакетчета“ мускули, които се срещат в средната линия на стомаха ви). Diastasis recti е много често срещано явление по време и след бременност. Това е така, защото матката разтяга мускулите в корема, за да растящият плод (бебето).

Едно проучване установи, че до 60 процента доверен източник на жени могат да изпитат диастаза recti по време на бременност или след раждането. Състоянието обаче не е ограничено до бременност. Може да засегне всеки, включително новородени и мъже. В някои случаи това може да бъде резултат от неправилно вдигане на големи тежести или изпълнение на прекомерни или опасни коремни упражнения.

Диастаза се наблюдава най-често жени след бремнност, но е срещана и при мъжете!

Какви са симптомите за наличие на Дистаза?

Най-честият симптом на диастаза е т.нар. пуш или издутина в стомаха ви, особено когато напрягате или свивате коремните мускули. Допълнителните симптоми включват:

 • болки в кръста
 • лоша стойка
 • запек
 • подуване на корема

Бременност

По време на бременността може да нямате забележими симптоми, тъй като коремните мускули се отделят. Но през втория или третия триместър може да видите издутина или гребен, развиващи се върху корема. Може да се появи над и под корема. Това може да е най-забележимо, когато се опитвате да използвате мускулите си на корема, за да застанете, да седнете или да легнете. Ако почувствате екстремни болки в корема, гърба или таза, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Следродилен период

След раждането, най-забележимият симптом е издутина в областта на корема. Въпреки че вече не сте бременна, може да изглежда, че все още сте. Ето как да се самопроверите за диастаза за изправяне след раждане:

 1. легнете на гърба си, краката са свити, краката плоски на пода
 2. повдигнете леко раменете нагоре от пода, като поддържате главата си с една ръка и погледнете надолу към корема
 3. преместете другата си ръка над и под корема и по протежение на средната линия на мускулите
 4. вижте дали можете да поставите някакви пръсти в пролуките между мускулите
 5. ако почувствате празнина или разделяне на дължина от един до два пръста, вероятно имате умерен случай на диастаза. След няколко седмици след раждането разликата ще започне да се стеснява, когато мускулите ви възвърнат сили.

Вашият лекар или физиотерапевт също може да провери за диастаза с помощта на измервателен инструмент, наречен шублер или ултразвук. Това ще им даде по-точно измерване. Вашият лекар или физиотерапевт също трябва да оцени всяка празнина, по-голяма от две дължини на пръста.

Физиотерапевтично (анаеробни фитнес упражнения) лечение на диастаза

Физиотерапията, осигурена за диастаза, варира между отделните индивиди и ще зависи от вашите специфични нужди и цели. Потенциалното физиотерапевтично и уелнес лечение може да включва персонализирана програма от упражнения, включително упражнения за укрепване и разтягане, циротерапия (лед) и електротерапия, като ултразвук. Допълнителните лечения включват:

 • основни упражнения за стабилност
 • лента
 • хидротерапия
 • лечение на меките тъкани

„Клубно членство“ Платинум пакет включва онлайн и офлайн обучение за правилната техника на изпълнение на всяко упражнение и натоварване. Ако ползвате „Премиум“ пакета, можете винаги да ползвате по всяко време, с ваши включвания и „Клубни тренировки“ с мен.

Какви са причините за дистаза?

Прекомерното вътрешно-коремно налягане причинява диастазна ситуация. По време на бременността коремните ви мускули и съединителните тъкани са изпънати от разширяващата се матка. Помагат им хормоните на бременността релаксин и естроген. Напъването по време на раждане също може да доведе до диастаза. Очаква се преживяване на отделяне на корема по време и след бременност. В миналото индексът на телесна маса, наддаването на тегло по време на бременност, теглото на бебето и възрастта на майката се считат за рискови фактори.

„Клубно членство“ е начинът с клетъчно хранене по време на бременност да се следи за правилните теглови единици, да се подсигурят всички съединителни структури с достатъчно протеин, а мускулатурата с достатъчно гликоген.

Стъпките след установяване на диастаза са?

Повечето жени ще преживеят отделяне на корема по време на бременност. Това може да отслаби сърцевината ви и да доведе до болки в гърба или таза. Може да се наложи да носите свързващо вещество или корсет за поддръжка през деня. Също така, внимавайте да правите следното:

 • избягвайте тежко повдигане или допълнително напрежение на коремните мускули, докато не родите
 • практикувайте добра стойка
 • подпирайте долната част на гърба, когато седите с кърпа или възглавница, поставена зад вас
 • свийте коленете си, преобърнете се и се подпирайте с ръка, когато влизате или излизате от леглото или изправяте се от пода

По време на бременността можете да продължите да укрепвате сърцевината си, но следвайте модифицирани, безопасни за бременността упражнения за диастаза. За някои жени, диастазата може да се коригира след раждането, тъй като мускулите на корема възвръщат сила. Ако все още имате симптоми, фитнес упражненията могат да помогнат.

Лечението след раждане при диастаза обикновено включва тазово дъно и упражнения за дълбоките коремни мускули със специфична плътност на тренировката и интензивност

Има ли усложнения?

Диастазата може да доведе до следните усложнения:

 • застрашена стабилност и мобилност
 • болка в гърба
 • тазова болка
 • увреждане на стойката ви
 • дисфункция на тазовото дъно
 • херния

Предотвратяване на диастаза

Преди бременността и по време на нея, практикувайте укрепване на коремната мускулатура. Това трябва да включва упражнения не само за вашето тазово дъно и косите коремни мускули. Важно е винаги да използвате добра форма при изпълнение на коремни упражнения, на всички базови упражнения, като клекове, напади, избутвания на дъмбели и т.н. Затова използването и приложението на индивидуални програми е от съществено значение.

Ако сте член на „Клубна Академия“, в обучението и по време на нашата индивидуална работа, се разглеждат именно тези всички аспекти. Особено по време на практикума, включен в модул „Хранене“ и „Тренировки“, от който всеки студент може да се възползва, безплатно.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив