Диета тип “Йо-йо” ефект – описание, негативни последици и причини

Диета тип “Йо-йо” ефект – описание, негативни последици и причини

Хората водят забързан начин на живот. нездравословен начин на живот! Искат много неша, едно от които е, веднага в момента в който искат да свалят килограми, това да стане успешно и за 1 месец. Но колко килограма? Нека да са 10, ок?! Но някак пропуснахме думата “нездравословен”, да, точно преди малко. Мислите ли, че месеци и години подред водене на нездравословен начин на живот, само за 1 месец ще разреши всички грешки, които сте допускали? Умолявам ви – не бъдете наивни!

Всеки един т.нар. “хранителен режим”, който не е подчинен на логика, идея и изчислени с математическа точност калории е обречен на гибел. Защо ли? Вижте какво можете да свалите като тегло и не само … вижте и знайте точно колко ще възвърнете, но и от какво!

До какви резулти води една “диета”?

Моят личен опит показва следното: до момента, за 14 календарни години персонални тренировки с клиенти, изготвяне на диетични и хранителни програми, както и комплексна и работа по различни проблемни състояния (вижте начина по който работя тук), свързани с визията и килограмите на клиентите ми, стигам до извода, че всички “диети” без изключение, които не са изчислени, планирани (визирам безплатните за ползване или комерсиално насочени “диети”), крайния ви резултат е обречен на бърз и силно изразен “Йо-йо” ефект!

Йо-йо ефектът е безкрайна въртележка (омагьосан кръг) на загуба и възвръщане на нежелано като генезис тегло. Проблемът пред “йо-йо” ефектите е, че се гледа над теглото като единица, а не като състав. Т.е. – за сметка на какво се възстановяват тези килограми, изобщо плашещо ли трябва да е това и т.н.

По телевизията съм се нагледал на конкурси, както и този „Пълна Промяна” – там единственото мерило е кантара! На тези предавания и конкурси, само се говори за това, как са свалили хората 10 или 15 килограма за един месец от “диети”. В тези предавания, в интернет също, както и в съдържанието на много реклами, доказателство, че кантарът е категоричния показател за прогрес, си е факт! Да, но това е и жестока заблуда. И ето ви ги доказателствата, в резултат на спазваните “диети”, които “унищожават” за “нула време” килограми ви:

Телесен състав на тялото при загуба не тегло с над 10 кг за месец

Буквално, без да губя времето ви, искам да изложа следното – какво точно ще загубите, ако килограмите наистина са 10 за само един месец:

 • вода – 2.5 кг
 • мазнини – 5 кг
 • мускули – 2.5 кг

Перфектни резултати нали? Казвате си, „Еееее, много добре, 10 кг за 1 месец!”
Е, и?! Основния ви проблем тук е – загуба на активна мусулна маса и вода, точно толкова, колкото и мазнини! Хмммм, така, така … 2.5 + 2.5 = 5 кг! В резултат какво имаме – увиснала кожа!

Телесен състав на тялото при “Йо-йо” ефект на тегло с 10 кг възвърнати за същият този месец при неспазване на “диета”

 • възвърната вода – 2.5 кг
 • покачени мазнини – 7.5 кг
 • възвърнати мускули – 0 кг

Резултатите са: вие имате повече мазнини възвърнати и тотално изгубена мускулна маса, т.е. по-лоша телесна конституция, след “диетата”!

Разбира се, първо никой не поема вина за целта, освен вие, на второ място – йо-йо ефект не означава задължително да тежите повече след един такъв режим, а просто изглеждате двойно по-големи, чисто визуално (върнете погледи на графиката с 1 кг мазнина и 1 кг мускули, малко по-горе). Дано все пак, не сте и по-тежки … защото това е втория момент на йо-йо ефекта.

Причини за поява на Йо-йо ефект

Те са сравнително много. Но ето списък с по-важните и категорични такива:

 • диетата ви не е индивидуална и не подлежи на никаква концепция и замисъл
 • диетата ви не е работещ модел и няма наблюдения на прогреса от специалист
 • диетата ви няма дефицит от калории или ако има е прекален голям
 • диетата ви не съдържа 3-те макронутриента: протеин, въглехидрат и мазнини
 • диетата ви не съдържа подредба на протеина, въглехидратите и мазнините

И да продължа с аргументите си, няма смисъл. Трябва просто да разберете, че за 1 месец, не могат да се свалят повече от около 1-2 килограми мазнини. Причината – за да свалите трайно и качествено 1 кг мазнини, вие трябва да имате най-малкото ежеседмичен енергоразход в размер на над 9 000 ккал. Това са около 4-5 фитнес тренировки, много движение през деня и т.н., диета в правилен дефицит от калории. Но и най-важното ви условие е: да имате диета, която да гарантира:

И нещо много важно: представете си че част от тези загубени мускули са и част от сърдечно-съдовата система, изтъняване на стената на сърцето и т.н. Добре е да мислите в тази посока, а не просто да гледате скучния кантар! Нали?

< Още от раздел "Хранене": >

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

2 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Рекомпозиция на телесното съдържание. Какво е фитнес трансформацията? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 24, 2020 (16:30)

   […] е важен фактор за измерване на здравето. Вижте защо “йо-йо” ефекта е всъщност […]

  2. Гликоген. Мускулен и чернодробен гликоген. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки януари 16, 2021 (11:23)

   […] се увеличи и евентуално дори да се увеличи. Това не е “йо-йо” ефект […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив