Кремове за намазване – описание и полезни свойства

Кремове за намазване – описание и полезни свойства

Kремове за намазване на палачинки, хляб или гофрети, на базата на ядки и други природни ресурси са огромна хранителна тенденция. От класическия фъстъчен крем, шам-фъстък, бадем или лешник, тук ще изясня разликите между най-добрите намазки (та дори и функционални храни) и тези, които трябва да се избягват, защото са наистина пълни с хидрогенирани масла, сгъстители, консерванти и емулгатори. Което не ги прави храни, а отрова! Дори с изкушаваща „евтина“ цена …

Kaк да избирате и заложите наистина на най-доброто?

Обърнете внимание преди всичко на хранителната таблица и на етикета. За да сте сигурни в избора на качествен продукт, списъкът на съставките трябва да е много кратък и да съдържа само характеризиращите ядки на 100% крем (само от фъстъци, бадеми, кашу или от лешници).

Добре е да се уверите, че произходът от биологичното земеделие е посочен с оригиналното лого, което удостоверява, че за производството на тези кремове не са използвани химикали, както често се случва при традиционното отглеждане на растителни култури плодове ядки. Просто да отбележа, че SmileCrunch не правят изключение от това и затова неслучайно са поставили своето лого за сертификат за качество, чийто патентодържател е Bioagricert.

Добавки в кремовете за намазване

Понякога в списъка на съставките има добавки като:

 • захар
 • сол
 • растителни мазнини като палмово масло или масло от рапица

Това не е ок!

Тези добавки ще правят крема особено хомогенен, затова бъдете внимателни: ако емулсията има много кремообразна консистенция, вероятно това е така, защото са добавени отделно и сгъстители или емулгатори!

Сместа, която често се среща е: сол + захар + „мазни“ мазнини, които се добавят към вече присъстващите в ядките смеси и правят кремовете пълни с нездравословни мазнини. Вижте за целта статията ми, която описва дори разликите между фъстъчен крем и фъстъчено масло.

Освен това, особено сред по-евтините кремове, е лесно да се намерят дори багрила. Помислете само за неестественото зелено на някои кремове с шам-фъстък! И ще спра до тук. Изкушава, но какво ще влезе в стомаха ви … мислете! 

Защо е важно да избираме качество?

Рафинираните и преработени продукти трябва да се избягват, особено за тези, които са изложени на риск от сърдечно-съдови или метаболитни проблеми. Комбинацията от висока концентрация на мазнини заедно с уплътняващи масла с лоша хранителна стойност, плюс захар … са всичко друго, но не и полезни!

Сега да погледнем от друг ъгъл: 100% кремовете от сушени ядки са отличен начин за консумация. Наскоро ядковите кремове станаха част от така наречените „Умни храни“ на програмата SmartFood, интересен изследователски проект, популяризиран от IEO (Европейски институт по онкология).

Този проект насърчава правилното научно разпространение на различни превантивни фактори в хранителния сектор и подкрепя изследванията на много храни, които насърчават дълголетието и спомагат за забавяне на процесите на стареене и свързаните с тях заболявания.

Ядковите кремове за намазване са във всички отношения характерна храна за всяка балансирана и здравословна диета, както за спортисти, така и за възрастни, възрастни хора и деца. По малко по-различен начин за всички, кремовете носят много висока концентрация на хранителни вещества, включително:

 • ненаситени мазнини и полезни омега 3 и 6
 • растителни протеини
 • влакна
 • минерали (като желязо, магнезий, фосфор, мед-цинк)
 • витамини Е

Защо маслото от намазващите кремове се отделя?

В кремове с най-високо качество, чрез нежен производствен процес, фъстъците, бадемите, лешниците и кашуто се смилат и след това се смесват с естествените масла на самия плод. Пълната липса на сгъстители и емулгатори може да доведе до отделянето на маслата от кремообразната част на плодовете (фъстъкът е плод), но просто разбъркайте добре за няколко минути, за да смесите маслеността отново.

Следователно тази особеност не е дефект или продукт с изтекъл срок, а последица от естествеността на продукта, който не е претърпял добавяне на външни помощни вещества, за да го направи по-хомогенен.

Органик кремовете на SmileCrunch притежават именно тези характеристики и нормални хранителни ползи за здравето:

 • не съдържат хидрогенирани масла, захари, сол, сгъстители, консерванти или оцветители
 • те се произвеждат от 100% биологично земеделие
 • използвани са само суровини, подбрани по естествен път или са само леко препечени (термично обработени
 • те са направени изключително от процеса на смилане на ядките
 • запазени са в тях максималната им естественост и хранителни стойности, които всяка ядка има като ползи
ОРГАНИК КРЕМОВЕ (ФЪСТЪЦИ, КАШУ, ЛЕШНИК И ДР)

ОРГАНИК КРЕМОВЕ (ФЪСТЪЦИ, КАШУ, ЛЕШНИК И ДР)

SmileCrunch
ПРОТЕИНОВ ШОКОЛАД | ФЪСТЪЧЕН КРЕМ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ, ШОКОЛАД И БАНАН И ДР.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив