Фъстъчено масло или Фъстъчен крем? Ето и разликите!

Клас / Хранителни добавки

Обичате фъстъченото масло? Всички го правим! В тази статия ще се научите да избирате съзнателно продукта, който е най-подходящ за вас и да разгледате разликите между фъстъченото масло и органичния фъстъчен крем, два продукта, подобни само на външен вид, но които всъщност оказват много различно въздействие върху нашете ЗДРАВЕ!

Фъстъченото масло остава един от най-популярните продукти на целия американски континент, както и в Азия и много вече европейски страни. Изглежда, че този деликатес на базата на фъстъци за пръв път видя светлината в края на 1800 г. в Сейнт Луис, щата Мисури, благодарение на фармацевта Джордж А. Бейл-младши. Оттогава светът на закуските не е същият, а фъстъченото масло стана задължително на американските маси.

Фъстъчено масло VS фъстъчен крем: разликите

Създаден като заместител на месото, поради високото си съдържание на протеини (25 g на 100 g продукт), фъстъченото масло също има значително количество мазнини (около 50 g на 100 g продукт). Но фъстъченото масло и фъстъченият крем НЕ са едни и същи неща! Въпреки че хранително-вкусовата промишленост има тенденция да намалява различията си и понякога изравнява двата продукта в хранителен план, две много различни храни се получават от смилането на фъстъците, с много различни органолептични характеристики и въздействие върху здравето. Така че нека да видим как и защо е важно да различаваме фъстъченото масло от фъстъчената сметана.

Фъстъчено масло

Далеч по-разпространеното и индустриализирано фъстъчено масло няма точно идеални хранителни характеристики:

  • то има високо съдържание на наситени мазнини, поради добавените хидрогенирани растителни масла (често палмово масло) и начина, по който се обработват семената
  • то е богато на сол, в количества, дори по-високи от 0,8 g на 100 g продукт
  • често се добавят и рафинирани захари, които струват много по-малко от самите фъстъци и усилват вкуса

Тези елементи се добавят към фъстъците, така че продуктът да придобие характерната си консистенция, плътност, пълноценност, вкус и затова е идеален за намазване върху филия хляб. При смесване на продукта мазнината естествено се отделя от маслото и се издига до върха на буркана. За да се предотврати това разделяне, се добавят допълнителни добавки, които подпомагат стабилизирането на емулсията, което я прави още по-плътна, компактна и апетитна. Всички тези допълнителни съставки значително подобряват консистенцията на продукта, но също така са вредни за здравето на любителите на фъстъченото масло.

Фъстъчен крем

Фъстъченият крем е отличен заместител на фъстъченото масло, тъй като се получава, като се използват само 100% фъстъци, без добавяне на хидрогенирани масла, рафинирани захари или сол. Разбира се, кремът е много по-малко плътен, почти течен, но също така е много по-здравословен и по-питателен. Той се прави изключително чрез смилане на препечени семена от фъстъци, а ако е органичен фъстъчен крем, се използват органични фъстъци без добавяне на багрила, консерванти или химически добавки. Всъщност биологичното земеделие отговаря на строги стандарти за въздействие върху околната среда и подлежи на редовни проверки от сертифициращите органи и съответната инспекция. За тези от нас, които са пристрастени към този продукт, всичко това се превръща в гаранция за консумация на висококачествен органичен фъстъчен крем!

Свойства на органичния фъстъчен крем

Органичният фъстъчен крем сам по себе си е здравословна храна и валиден съюзник в диетата, защото:

  • той е богат на растителни протеини и е отличен и за тези, които спазват вегетарианска и веганска диета
  • той осигурява ненаситени мазнини като омега 3 и 6, които са полезни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
  • съдържа полезни микроелементи като витамини Е и В и минерални соли като желязо, калий, фосфор, магнезий, цинк и мед

Проверете добре етикетите, не трябва да има други добавки във фъстъчената сметана, защото в противен случай тя буквално се превръща в друг вид храна. Органичният фъстъчен крем е идеален и за страдащите от цьолиакия, тъй като не съдържа глутен.

Продукти на фокус с органичен произход:

БИО И ОРГАНИЧНИ КРЕМОВЕ ОТ:

БИО И ОРГАНИЧНИ КРЕМОВЕ ОТ:

Фъстъци | Лешник | Бадем | Какао & Лешник
0 грама добавена захар | 0 грама добавена сол

Препоръчваме го! Аз и моите партньори от Yamamoto България. Като закуска по всяко време и преди спортни занимания (комбинирани с плодове, зеленчуци и оризови вафли). За закуска, като го разстилате на сухари или хляб (за предпочитане пълнозърнест). Като сладко-пикантна съставка за приготвяне на приказни десерти и бисквити (като известните „фъстъчени бисквитки“) или за овкусяване на някои ястия като тези, които се използват широко напоследък в Тайланд или в определени райони на Югоизточна Азия.

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: