Сухар | Dry Bread – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сухар | Dry Bread – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Сухар – това е хляб, в който липсва обаче вода и влага. Сухарът, спрямо хляба, съдържа много повече калории и основно въглехидрати с висок ГИ (гликемичен индекс).

Диетичен начин на обработка

Сухар можете да си направите като го изпчете на тефлон тиган – най-бързият и прост начин. Но не чакайте да стане и на въглен, по контура на филията хляб.

Калории и хранителен състав

Сухар - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории376
Мазнини4.00
Въглехидрати73.00
Протеин12.00

Приложение

Във сухарите се съдържат до 13-18% засищащи специфични зърнени вещества, които правят стомахът ни сит. Автоматично, единственото най-адекватно решение, за приложение на този вид храна е в програми за подтискане на апетита. Съдържанието на сол в сухарите могат да се използват в ситуации на хипогликемия и ниско кръвно налягане.

Също така, заради високият си гликемичен индекс, сухарите често са сериозен приятел в борбата с манипулация на инсулина. Ако желаем да повишим неговите нива, това ще го постигнем чрез сухар, а не чрез хляба. Успоредно със съдържащият се в сухара глутамин, може чудесно да го използваме за инсулинов шок, с който да вкараме при нужда глюкоза за синтеза на гликоген в мускулите и черния дроб.

В случай на остри оплаквания на храносмилателния тракт сухарът като лека храна е идеален за приложение.Тъй като сухарите съдържат захар и други въглехидрати с къса верига, те не са подходяща за диабетиците храна, както се твърди в някои медии, издания и сайтове.

От какво трябва да внимаваме в сухарите? Сухарът съдържа акриламид. Това вещество увеличава риска от рак. Акриламид се създава чрез химически процеси, когато нишестените храни се нагряват до над 120 градуса. Както е при сухарите. С леки методи на приготвяне обаче (не толкова силна дехидратираност на хляба при термична обработка) съдържанието на акриламид в храната може да бъде намалено.

По-скоро нека обърнем внимание, в духа на правилното интегриране на сухарите като храна, в следното направление: съставките на сухарите и процесът на двойно печене го правят особено смилаем. Следователно те са подходяща храна за стомашно-чревни нарушения като:

  • диария
  • запек
  • бълвоч
  • киселини в стомаха
  • гастрит

Полезен микросъстав

Сухарите съдържат сравнително много калий и фосфор – цели 200 мг за 100 грама суровина.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.