Суперхрани

Категория

Шипка | Briar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Шипката без съмнение е една от най-разпространените и широко използвани билки у нас, с изключително лечебно действие, доказано през годините. А високото съдържание на витамини, полезни киселини и приятен вкус я превръщат в ценна хранителна добавка, която неслучайно носи името „царица на билките“.

Семена чиа | Chia seeds – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те са готови за консумация, без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време, без да гранясат. Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Куркума | Turmeric – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Чрез поредица от изследвания е установено, че активно действащите компоненти в тази подправка я правят един от най-добрите естествени защитници срещу тумори, образувани в следствие от радиация – меланом.

Гравиола | Graviola – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Узрелите плодове на дървото гравиола (Annona muricata) могат да се консумират без да бъдат обработвани, а месестата част на плода се използва за направата както на алкохолни, така и на безалкохолни напитки.

Корен мака | Maca root – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Богата на въглехидрати, когато мака е на прах, зарежда организма с енергия, спомага за издържливостта и адаптацията на тялото, което я прави много харесвана добавка към протеиновия шейк за любители спортисти и физически активни хора.