fbpx

Мазнинни храни

Категория

Фъстъчено масло | Peanut Butter – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Фъстъчено масло е богато на мононенаситени мазнини и протеин. Консумацията на фъстъчено масло може да спомогне за намаляване на риска от развитие на диабет. Протеинът, фибрите и здравословните мазнини във фъстъчено масло са източник на допълнителна енергия за организма, което спомага за поддържането на вашето тегло.

Зехтин | Olive Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Използвайте зехтина за дресинги и сосове, както и за салати от свежи зеленчуци и сирена. За тази цел употребявайте студено пресования зехтин, който придава изключителен вкус и аромат на ястието.

Маслини | Olives – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от сем.Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.

Авокадо | Avocado – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция – авокат, което се превежда като “Адвокат”, но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.

Орех | Walnut – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Орехите съдържат големи количества хранителни влакна, протеини, витамини и минерали. Орехите се отличават с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, включително на полезните омега-3 мастни киселини. Такива микроелементи като калий, магнезий, фосфор, а също така витамини C, E и B-комплекс превръщат орехите във важна съставна част от балансираната диета.

Кашу | Cashew – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Дървото кашу произхожда от земите на днешна Бразилия и съвсем противно на схващанията по филогенетичен признак се доближава повече до манго, отколкото до фъстъци. Кашуто, известно под името Anacardium occidentale, е от същото семейство, от което са и мангото и шам фастъкът.

Зелена тиквена семка | Pumkin green seeg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Зелените тиквени семки съдържат аминокиселината триптофан, която е важна в борбата срещу умората и безсънието. Благодарение на нея ще се радвате на отличен имунитет, а съдържащите се в тиквените семки омега мастни киселини, протеини и витамини В1, В2, В5 и В6 са само допълнение към суперползите на този природен продукт