Мазнинни храни

Категория

Пържени картофи | French fries – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пържените картофи са популярна гарнитура в ресторантите за бързо хранене, бургерните заведения и домовете. Използват се пресни картофи и избор на масло и подправки. Търговски преработените замразени пържени картофи могат да бъдат направени с допълнителни съставки като царевично нишесте, оризово брашно и изкуствени аромати.

Шоколад | Chocolate – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Шоколадът произведен изцяло на растителна основа, не съдържа холестерол. Холестеролът идва от млякото. Черния шоколад може да ни предпази от атеросклероза. Съвременните изследвания сочат шоколада като едно от най-сигурните хранителни вещества за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Зехтин | Olive Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Използвайте зехтина за дресинги и сосове, както и за салати от свежи зеленчуци и сирена. За тази цел употребявайте студено пресования зехтин, който придава изключителен вкус и аромат на ястието.

Маслини | Olives – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от сем.Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.

Авокадо | Avocado – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция – авокат, което се превежда като “Адвокат”, но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.