Кокосово масло | Coconut Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кокосово масло | Coconut Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Един от малкото растителни източници на наситени мазнини, кокосовото масло е твърдо при стайна температура. Маслото се пресова от „месото“ на кокосовите плодове и е богато на лауринова киселина (която според привържениците му има антибактериални, антивирусни, противогъбични и антиоксидантни свойства).

Казва се, че тропическото масло със сладък аромат предлага ползи като загуба на тегло, по-добър контрол на диабета и по-силна имунна система. Към днешна дата научната подкрепа за ползите за здравето от кокосовото масло при хората е ограничена.

Много от предполагаемите ползи сочат кокосовото масло като източник на средноверижни триглицериди (МСТ), вид мазнини, които се усвояват и метаболизират по-ефективно от другите мазнини.

Има някои спорове относно това дали лауриновата киселина, основната мастна киселина в кокосовото масло, действа по-скоро като дълговерижна мастна киселина, отколкото като средноверижна мастна киселина в тялото. Привържениците на кокосовото масло твърдят, че то може да повиши нивата на HDL („добър“) холестерол, което го прави по-добър вариант за сърцето ви от наситените мазнини в сиренето, маслото и червеното месо. Поне едно голямо проучване обаче предполага, че наличието на по-висок HDL холестерол в крайна сметка може да не е толкова полезно за здравето на сърцето ви. Някои изследвания показват, че кокосовото масло може също да повиши вашия LDL („лош“) холестерол.

Преглед от 2016 г., публикуван в Nutrition Reviews, установява, че кокосовото масло повишава LDL холестерола по-малко от маслото, но значително повече от ненаситените растителни масла. Въпреки че има данни от проучвания с големи популации, които показват, че консумацията на кокос не изглежда да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, много от тези проучвания включват популации, които са консумирали цялата храна или минимално преработени кокосови продукти (като кокосова плът или кокосов крем) ) и яде традиционна диета с ниско съдържание на преработени храни.

Калории и хранителен състав

Кокосово масло хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории878
Мазнини99.0
Въглехидрати0.2
Протеин0.9

Приложение

  • Може ли да помогне при отслабване? Въпреки че понякога се казва, че кокосовото масло помага за отслабване, то има 120 калории на супена лъжица, което е сравнимо със зехтина и други масла. Въпреки че това не означава, че не трябва да го използвате, кокосовото масло вероятно няма да ви помогне много да отслабнете.
  • Добро масло за готвене ли е? Нерафинирано или необработено кокосово масло трябва да се използва само при ниски температури или изобщо да не се загрява. Точката на пушене на нерафинираното кокосово масло е 177 ° C или 350 ° F, което го прави най-подходящ за плитко пържене, което се прави при много по-ниски температури. Не се препоръчва за дълбоко пържене, тъй като прегряването може да доведе до производството на потенциално канцерогенни вещества. Съобщава се, че рафинираното кокосово масло има по-висока точка на пушене (400 ° F), така че може да се използва за готвене с по-висока температура. Ако търсите масло, което може да се използва при висока температура за пържене и сотиране, потърсете богати на мононенаситени мазнини масла като бадемово масло, масло от авокадо или масло от гроздови семки.
  • Може ли да имате алергии към кокосово масло? Администрацията по храните и лекарствата (FDA) класифицира кокосовото масло като дървесен орех за етикетиране на храните. Въпреки че технически това е вид плод, наречен „костилка“ (като бадеми, орехи, шам фъстък и пекан), а не истински дървесен орех, някои хора все още могат да имат алергии към кокос.

Полезен микросъстав

Кокосовото масло съдържа фитостероли, докато няма микроелементи в значително съдържание. Кокосовото масло съдържа лауринова киселина (44.6 – 46.7%), миристинова киселина (16.2 – 21.4%), палмитинова киселина (6.8 – 8.3%), олеинова киселина (7.2 – 9.8%) и линолова киселина (3.9 – 6.5%).

Добре ли е да се яде сурово кокосово масло?

Когато се приема през устата: кокосовото масло е БЕЗОПАСНО, когато се приема през устата като храна. Но кокосовото масло съдържа вид мазнини, които могат да повишат нивата на холестерола. Така че хората трябва да избягват да ядат кокосово масло в излишък.

Как да ядем кокосово масло?

Използвайте го за готвене. Кокосовото масло е идеално за готвене, защото почти 90% от мастните му киселини са наситени, което го прави изключително стабилно при високи температури. Използвайте го в рецепти. Кокосовото масло може да бъде заменено с масло или масло в съотношение 1:1 в повечето рецепти. Добавете масло към кафе или чай.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.