Протеинови храни

Категория

Тофу | Tofu – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Тофу е протеин на растителна основа, произведен от соя. Фасулът се накисва, сварява се и се натрошава до течност. С помощта на коагулант течността се сгъстява, за да стане тофу. Тофу е с ниско съдържание на въглехидрати, без млечни продукти, без глутен, без холестерол и веган, така че е популярен при хора, които имат специализирани диети.

Конско месо | Horse meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Основната роля за качеството на конското месо са липидите в състава му и всички останали микронутриенти. Месото е богато на миоглобин, желязо, витамин Б, витамин Б-12 и др. Протеина на конското месо е пълноценен, тъй като съдържа всички незаменими аминокислини.

Пуйка | Turkey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пуйкара е позната около Коледните празници, но ползите от пуешкото месо са толкова много, че сме длъжни да я консумираме редовно. Накратко - месото е питателно, хранително и пълно с полезни микросъставки.

Пъдпъдък | Quail – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пъдпъдъчето месо съдържа белтъчини, калий, фосфор, аминокиселини, мед и витамини от В група. Препоръчва се при диетично и лечебно хранения.

Щраус | Оstrich – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Месото от щраус е признат деликатес. Щраусът е безспорно най-голямата птица във света. Той достигат тегло до 140 кг, а понякога и повече. Мускулатурата на щрауса е така развита, че в положение на негово бягане, може да развие около 60 км/ч скорост.

Гъска| Goose – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гъшето месо се добива от птици принадлежащи към род гъски (Anser). Гъските са едри птици, които се изхранват основно с растителни култури. Заради спецификата и биологията на вида, месото е пълноценно, но по-мазно от месото на пилето например.