fbpx

Протеинови храни

Категория

Суроватъчен протеин | Whey protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Суроватъчния протеин (Whey protein) се произвежда се от мляко, чрез йонна ултрафилтрация. Т.е. това не е синтетичен (химия, анаболи и т.н.) продукт, а натурален елемент на млякото, който просто с ултра качествена технология е извлечен и обработен така, че да стане дори по-добър, спрямо изходната форма на млякото, за организма.

Извара | Cottage cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Изварата е млечен продукт с високо и пълноценно белтъчно съдържание. В някои области на страната ни е позната и под името урда. Изварата е натурален продукт на млякото, получен от т.нар. “пресичане” на протеина, от суроватковата фракция. Суроватката е течността, останала след производството от мляко за сирене. Тя представлява млечен серум, съдържащ две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.

Яйце от гъска | Goose egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гъшите яйца са на 100% диетични продукти и тяхната хранителна стойност е няколко пъти по-висока от тази на кокошите яйца. Размерът на гъше яйце е достатъчно голям, за да я достигне тегло от 200 грама!

Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пуешките яйца са много сходни с тези на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция.

Яйце от пъдпъдък | Quail egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Консумацията на пъдпъдъчи яйца е желателно да става, след като се сварят. Телесната температура на пъдпъдъка е по-голяма от тази на кокошката, салмонела те нямат, не са преносители, но е възможно партида яйца да е заразена и да предизвикат оплакването бяла диария. Затова винаги варете всеки продукт (яйце) за ваше спокойствие.

Яйце от кокошка | Chicken egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в доста добро съотношение. От всички източници на белтъчини, яйчният протеин е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва всички останали (като например сьомгата, телешкото месо, мляко)!

Телешко месо | Beef – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Телешкото месо е първокласен източник на полезни белтъчини. Телешкото месо и неговата консумация и приложение в диетите и здравословното хранене изисква да е чисто месо. Тук визирам т.нар. бон филе и/или телешкия шол. В програмите за хранене, телешкото месо трябва да заема сериозно място, във връзка с полезните му свойства и микросъставки.

Патешко месо | Duck – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Патешкото месо се счита за бяло месо, въпреки, че сравнено с пилешкото и пуешкото то е значително по-тъмно. Благодарение на по-тъмния си цвят, патешкото месо притежава по-силен и богат аромат. И различен микросъстав.