Щраус | Оstrich – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Щраус | Оstrich – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Месото от щраус е признат деликатес. Щраусът е безспорно най-голямата птица във света. Той достигат тегло до 140 кг, а понякога и повече. Мускулатурата на щрауса е така развита, че в положение на негово бягане, може да развие около 60 км/ч скорост.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, щраус филе се приготвя на фурна.

Калории и хранителен състав

Щраус - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории165
Мазнини8.70
Въглехидрати0.00
Протеин20.22

Приложение

Освен че е екзотично и вкусно, месото от щраус е много полезно и с широко приложение. Месото на шрауса е скъпа суровина, но се препоръчва при:

  • високо кръвно налягане
  • анемия
  • диабет
  • проблемна сърдечно-съдова недостатъчност

Щраусовото месо е нискокалорично и е идеален за програми на хранене при отслабване. Друго положително свойство на месото от щраус е, че е полезно за очите. Това се дължи на високото съдържание на цинк в състава му.

Полезен микросъстав

Щраусовото месо има много богат хранителен състав. Съдържа полезни протеини и е малко по-мазно мазно месо, сравнено с други птици. Месото на щрауса е източник на селен, фосфор, желязо, калий, мед. В състава му се откриват още витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В6 и др.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.