Фазан | Pheasant – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Фазан | Pheasant – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Фазанът е много голяма птица, дължината на тялото му достига 90 сантиметра. Почти половината от тях е опашка. Фазанът тежи от 700 грама до един килограм. Мъжките традиционно имат голяма маса и могат да достигнат тегло от два килограма.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, фазановото месо се приготвя на фурна.

Калории и хранителен състав

Фазан - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории133
Мазнини3.64
Въглехидрати0.00
Протеин23.57

Приложение

Месото на фазанът е богато е на пълноценен протеини, желязо, витамини от B група, фосфор и селен. Благодарение на тези нутриенти, консумацията на месо от фазан спомага за образуването на червени кръвни клетки и хормони, участващи в синтеза на въглехидрати, мазнини, белтъчини и съдейства за поддържане на имунната и нервната системи в отлично състояние. Можем спокойно да кажем, че фазаното месо е подходящи за хранителни стратегии свързани с анемии.

Витамин B6, който се съдържа във фазаното месо, намалява нивата на естроген, стабилизира нивата на кръвната захар, особено при бременност и предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Витамин B3 насърчава преобразуването на хранителните вещества в енергия, укрепва кръвоносните съдове, намалява холестерола и заедно с други нутриенти насърчава функционалността на храносмилателната система.

Полезен микросъстав

Фазановото месо е богато на селен, а той от своя страна защитата от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Минералът засилва имунната система, забавя процесите на клетъчно стареене, тъй като проявява антиоксидантни свойства. Действието на селена е свързано с активността на витамин E. Наличието на вода поддържа телесната хидратация, затова месото от фазан е препоръчително за консумация от бременни жени, кърмачки, хора, изложени на динамично ежедневие и активно спортуващи. Други хранителни вещества, съдържащи се в състава на тази храна са: цинк, калий, магнезий, витамин B2, витамин B12, калций, витамин E, йод и натрий.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.