Гъска| Goose – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гъска| Goose – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Гъшето месо се добива от птици принадлежащи към род гъски (Anser). Гъските са едри птици, които се изхранват основно с растителни култури. Заради спецификата и биологията на вида, месото е пълноценно, но по-мазно от месото на пилето например. Още от дълбока древност хората отглеждат различни видове гъски и са ги използвали за хранителните си нужди – месото и яйцата им.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, гъшето месо се приготвя на фурна.

Калории и хранителен състав

Гъска - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории161
Мазнини7.13
Въглехидрати0.00
Протеин22.75

Приложение

Гъшето месо се приема като добро общоукрепващо средство, което помага за храносмилането. Лекарите смятат, че то действа благоприятно на слаби, бледи и стари хора. Подходящо е за деца, подложени на силен стрес, стимулира отделянето на жлъчката, препоръчва се на страдащи от холелитиаза. Полезно при отравяне с олово, защото притежава свойството да извежда токсините от тялото.

Гъшето месо има много аминокиселини, които стимулират растежа, в лицето на триптофана, лизина, аргинина, глутаминовата киселина, които участват активно в освобождаването на организма от продуктите на разпадане, преди всичко от амоняк.

Полезен микросъстав

Гъшето месо основно съдържа в състава си витамините А, B1, B2, B3, PP, B5, B6, B9, B12, и C, макроелементите калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк и селен. То се усвоява по-трудно от организма, отколкото пилешкото. Но този продукт е изключително полезен за човешкото здраве.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.