Еленско месо | Deer meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Еленско месо | Deer meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Отличните хранителни качества на конското месо са дължат основно на биологията на вида и факта, че се храни качествена храна. Отделно, конското месо е по-адаптивно за нашата храносмилателна система. Нека не забравяме, че нашите прадеди са дошли по земите ни именно чрез коне, основният поминък на протеин е бил коня. С тепта, хората са се изхранвали с месо, под формата на пастърма, а ферментиралото кобилско мляко – основна напитка.

При дивите коне, мазнината се натрупва, главно, в коремната област и ребрата (там калоричността е най-висока и достига до 4949 ккал. С възрастта на коня се увеличава количеството мазнини в месото и се понижава това на водата.

Диетичен начин на обработка

Както повечето дивечови меса, елените след умъртвяване трябва да се източат от кръвта и да се оставят да изстинат. Еленското месо може да се яде прясно, но обикновено стои на хладно място в продължение на три до пет дни, а често и за шест до десет дни или повече, за стареенето му или узряването. Отглеждането на елени  повишава нежността и вкусовите качества на месото, особено при по-старите елени.

Бедрата и филето на елена се намазват за пържоли и котлети, които се приготвят най-добре само за кратко и могат да бъдат сервирани с редица сосове и гарнитури. По-малко желаните части от животното, като рамото и гърдата, обикновено са добре мариновани и са отлични за използване в яхнии.

Калории и хранителен състав

Еленско месо - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории120
Мазнини2.42
Въглехидрати0.00
Протеин22.96

Приложение

Еленското месо е с по-ниско на наситени мазнини в сравнение с други червени меса.

Полезен микросъстав

Желязото е основно хранително вещество и един от най-често срещаните дефицити на хранителни вещества. Еленското месо е блестящ източник на хем желязо, дори такъв вид желязо, което обикновено се абсорбира много ефективно от нашите тела. Например източниците от растителна основа съдържат желязо, наречено не-хем желязо, което обикновено се абсорбира с по-ниска скорост от хем желязо. Въпреки че определено е възможно да се изпълнят нуждите от желязо при диета на растителна основа, недостигът на желязо е често срещан проблем при вегетарианците и веганите. Яденето на малко еленско месо заради клиничен казус, за да се допълнят нивата на желязо, може да бъде чудесна идея – особено за тези с висок риск от дефицит (както например младите жени).

Цинкът е друго съществено хранително вещество – микроелемент. Най-богатият източник на цинк на една стрида, като само две стриди достигат среднодневните ви нужди. За съжаление, стридите не се предлагат често в магазина до вас и нивата на цинк могат да паднат поради това. Еленскоро месо е един от най-важните източници на цинк след стридата, а само 100 грама месо осигурява около 32% от средните дневни нужди за прием. Тъй като цинкът е важно хранително вещество за имунната ни система, за поддържане на кожата ни здрава, а също и за репродуктивното здраве (особено за мъжете) – добра пържола от еленско месо богата на цинк е идеалната храната във случая.

Еленското месо е прекрасен източник на витамин Б6 и Б12!

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.