Протеинови храни - дивеч и бозайници

Категория

Конско месо | Horse meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Основната роля за качеството на конското месо са липидите в състава му и всички останали микронутриенти. Месото е богато на миоглобин, желязо, витамин Б, витамин Б-12 и др. Протеина на конското месо е пълноценен, тъй като съдържа всички незаменими аминокислини.

Еленско месо | Deer meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Еленското месо наподобява говеждото и овнешкото по текстура, цвят и други общи характеристики. То има почти същия химичен състав като говеждото, но е по-малко мазно. Постното печено от елен, преди готвене, съдържа приблизително 75 процента вода, 20 процента протеини и 2 процента мазнини. Това съдържание на протеин е приблизително същото като това на постно говеждо.

Биволско месо | Buffalo – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Младото биволско месо се добива от месодайни породи на възраст поне 18 месеца, когато те тепърва развиват вкусовите си качества. Определя се като третото най-широко разпространено и консумирано месо в света и може да бъде приготвено по най-различни начини.

Сланина – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Свинската сланина е дебел слой подкожна мастна тъкан, в която се натрупват и съхраняват различни биологично активни агенти, мастноразтворими витамини и антиоксиданти.

Телешко месо | Beef – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Телешкото месо е първокласен източник на полезни белтъчини. Телешкото месо и неговата консумация и приложение в диетите и здравословното хранене изисква да е чисто месо. Тук визирам т.нар. бон филе и/или телешкия шол. В програмите за хранене, телешкото месо трябва да заема сериозно място, във връзка с полезните му свойства и микросъставки.

Глиганско месо | Boar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Глиганското месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. Основният му състав е мускулната тъкан. Съдържанието на белтъци в обезкостеното (чисто) месо е 15-22%, мазнини 5-20%, въглехидрати - 0.5%.