Конско месо | Horse meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Конско месо | Horse meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Отличните хранителни качества на конското месо са дължат основно на биологията на вида и факта, че се храни качествена храна. Отделно, конското месо е по-адаптивно за нашата храносмилателна система. Нека не забравяме, че нашите прадеди са дошли по земите ни именно чрез коне, основният поминък на протеин е бил коня. С тепта, хората са се изхранвали с месо, под формата на пастърма, а ферментиралото кобилско мляко – основна напитка.

При дивите коне, мазнината се натрупва, главно, в коремната област и ребрата (там калоричността е най-висока и достига до 4949 ккал. С възрастта на коня се увеличава количеството мазнини в месото и се понижава това на водата.

Диетичен начин на обработка

Конското месо е деликатен продукт и най-бързата диетична рецепта е тази, в която месото се мели на кайма, овкусява (без галета, яйца и т.н.) и на тефлон тиган бургерите се пакат.

Калории и хранителен състав

Конско месо - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории133
Мазнини4.60
Въглехидрати0.00
Протеин21.39

Приложение

Във конското месо се съдържат повече органични киселини, отколкото в говеждото. Те притежават свойството да активизират обмяната на веществата, да подобряват работата на храносмилателния тракт и състава на стомашната микрофлора. В него има и голямо количество желязо, затова е подходящо за консумация при желязодефицитна анемия. Характеризира се и с хипоалергични свойства, подходящо е за деца и е незаменимо при анемия и хранителни алергии.

Полезен микросъстав

Конското месо е с най-високо съдържание на белтъчини (20-25%), в него има също: калий, натрий, фосфор, желязо, мед, магнезий, аминокиселини, тиамин, рибофлавин, никотинамид, витамини от групи В, А, РР.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.