Подправки

Категория

Песто | Pesto – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Песто е гъст, зелен сос, който произхожда от Генуа, Италия. Традиционно приготвено с чесън, кедрови ядки, босилек, сирене и зехтин, пестото има силен, богат вкус. Този ароматен сос може да се използва като сос за паста, вкусен дип, сос за пица, намазка, дресинг за салата и др.

Юка (корен от маниока) | Yuca (Cassava Root) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

За да разберете храненето с юка, е важно да правите разлика между различните видове юка и общите им употреби. Юка, е коренът на растението маниока. Този зеленчук често се вари или пържи като картоф и се консумира като лека закуска или гарнитура.

Джинджифил | Ginger – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Джинджифил е билка известна от хилядолетия с лечебните си качества. Джинджифилът съдържа активните вещества шогаол, гингерол, етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен), както и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лизин, треонин, фениланин, метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.

Червен лют пипер | Cayenne pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Употребата на червен лют пипер води до освежаване и подсилване на организма. Това е изцяло естествена подкрепа за здравето на сърцето, повишава централната и периферна циркулация. Увеличава притока на кръв, намалява стомашните спазми, стимулира отделянето на киселиннозащитна слуз (мукус).

Черен пипер | Black pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Черният пипер е изключителна подправка към храната! Познат като “лютива подправка”, която освен пикантния си вкус, тя всъщност ни дава много полезни микронутриенти (вещества). Черният пипер стимулира отделянето на солна киселина.

Готварска сол | Salt (NaCl) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Готварската сол е натриева сол. Освен, че солта придава особено добър привкус на храната, чрез нея всъщност (по-важната й полза) доставяме натрий (формулата на солта е натриев-хлорид NaCl) за тялото, който от своя страна участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и водното съдържимо.

Канела | Cinnamon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Канелата е невероятна ароматна и полезна подправка. Дървото на канелата се счита, че е с родина Шри Ланка, но в деншни дни, именно заради ползите й, се отглежда и на много места по света. Съществуват много видове канела, от които единствено цейлонската съдържа всички ползи на канелата, изобщо.