Песто | Pesto – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Песто | Pesto – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Песто е гъст, зелен сос, който произхожда от Генуа, Италия. Традиционно приготвено с чесън, кедрови ядки, босилек, сирене и зехтин, пестото има силен, богат вкус. Този ароматен сос може да се използва като сос за паста, вкусен дип, сос за пица, намазка, дресинг за салата и др. Можете да намерите готово песто, включително някои вегански сортове, в повечето хранителни магазини. Докато домашните и закупените от магазина сосове песто могат да се различават по хранителни факти, пестото като цяло е богат източник на здравословни мазнини.

Тъй като песто е направено с питателни хранителни съставки, то може да се консумира като част от балансирана диета. 

Калории и хранителен състав

Песто хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории92
Мазнини9.5
Въглехидрати0.9
Протеин1.4

Приложение

Някои от съставките на пестото, главно зехтин – могат да осигурят някои ползи за здравето. Ето някои от потенциалните ползи за здравето от песто:

  • може да има антиоксидантни свойства: чесън, кедрови ядки, зехтин и босилек са богати източници на антиоксиданти. Диетите с високо съдържание на антиоксиданти могат да намалят риска от много заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Антиоксидантите играят критична роля в защитата срещу увреждането на свободните радикали, което може да доведе до заболяване. Редовната консумация на богати на антиоксиданти храни като песто може да допринесе за повишено ниво на антиоксиданти в тялото, което може да предпази от болести.
  • може да има сърдечно-съдови ползи: има много ползи за здравето от зехтина и намаленият риск от сърдечни заболявания може да бъде една от тях. Замяната на други богати на мазнини храни като маргарин, масло, млечни продукти и майонеза със зехтин може да намали риска от сърдечни заболявания и риска от инсулт.
  • може да помогне за понижаване на холестерола: има четири различни вида мазнини – наситени мазнини, трансмазнини, мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини. Докато наситените мазнини могат да повишат нивата на LDL холестерола (считан за „лош“ холестерол), храни, богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини като песто, могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL холестерол в кръвта и могат да поддържат нивата на HDL (считан за „добър“ холестерол)

Полезен микросъстав

Песто обикновено не се консумира в големи количества. Някои може да консумират повече от супена лъжица на порция. Присъстват някои полезни микроелементи и хранителни вещества в пестото, което съдържа 33,1 милиграма калций, 36,8 милиграма фосфор, 31,8 милиграма калий и 9,76 милиграма магнезий на 1 супена лъжица.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.