Уелнес и лечение: инсулт (мозъчен удар)

Уелнес и лечение: инсулт (мозъчен удар)

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт? Сърдечно-съдовите заболявания, сред които е и инсулта, са една от основните причини за смъртност в почти в целия свят. Затова борбата с тях е много важна и колкото и банално да звучи, тя вече се поставя на нова основа. За да бъде здрав човек, трябва да се научи да живее здравословно, като на първо време преосмисли вредните си навици и се заемем с тяхното преодоляване и отказване.

Много от тези навици са дълбоко вкоренени у нас, затова е толкова трудно да бъдат премахнати. Защото доброто здраве е най-добрата награда за всеки. Трябва да бъдем оптимисти, за да можем крачка по крачка да постигаме целите си. Здравето означава благополучие и не трябва да се отчайваме, защото не гоним съвършенство – съвършенството е недостижима цел. От нас се изисква да живеем здравословно, защото сме отговорни за своето здраве.

Симптоми и клинични форми на мозъчния удар (ИНСУЛТ)

Инсултът означава нарушение на мозъчното кръвообращение. Мозъчните тъкани получават около 15 % от цялата кръв, която сърцето изтласква, защото поддържането на функционалната активност се нуждае от постоянен приток на кислород и глюкоза. За разлика от клетките на другите органи, мозъчните клетки са неспособни да съхранят енергията, която получават при окисляване на глюкозата. И затова, когато мозъкът престане да се снабдява с кислород, човек може да живее само няколко минути.

Това може да се случи при спиране на дишането или прекратяване биенето на сърцето. Веднъж загинала, мозъчната тъкан не може да се възстанови. В 10 на сто от случаите настъпването на инсулта се съпровожда с характерни симптоми.

Kогато причината за инсулта е тромб, симптомите се запазват по-дълго време и се изразяват в забавени реакции, главоболие, изчезване на дясната половина на полезрението, затруднена реч, слабост и накрая парализа. Около две трети от всички случаи на мозъчен инсулт са обусловени от запушване на артериите, подхранващи мозъка.

Много по-опасно състояние е кръвоизливът в мозъка, който се предизвиква от спукване на мозъчната артерия. 15 на сто от всички случаи на инсулт се получават именно по тази причина, като 50 на сто от болните умират. Тази форма е по-опасна от исхемичния инсулт, защото „изливащата“ се от спуканата артерия кръв „убива“ околните мозъчни тъкани. Друг вариант е аневризмата, която, за съжаление е по-често срещана при младите хора.

Исхемичният инсулт се получава вследствие на ограничаване или прекъсване на кръвотока, при което се спира притокът на кислород и глюкоза към главния мозък. Ограничаването или прекъсването на кръвотока се случва заради запушване на кръвоносен съд от ембол или тромб, който се е формирал в тялото, откъснал се е и се е движел с кръвта. Тромбите се образуват най-вече в артериите, засегнати от атеросклероза, заради натрупване на мастни плаки. Емболите са тромботични или холестеролови натрупвания, които се образуват в Те се формират в аортната дъга или 4 основни артерии, които снабдяват мозъка с кръв. Макар и рядко възможно е емболите да се образуват вследствие на хирургия, мазнини, влакнест хрущял или туморни формации.
В три четвърти от случаите инсултите са исхемични.

Превенция срещу тромбове в кръвта:

Хеморагичният мозъчен инсулт се развива при руптура на кръвоносен съд и кръвоизлив между мозъка и черепа или в ликворното простраство, в което циркулира гръбначно-мозъчната течност. Хеморагичният инсулт се дължи на неконтролирано високо артериално налягане, травма на главата или аневризма. Високото кръвно налягане е най-честата причина за кръвоизлив в ликворното пространство, тъй като при него се получава разкъсване на малките артерии в мозъка. Това лишава мозъчни клетки от кръв и създава опасно налягане в мозъка. Аневризмата е най-честата причина за субарахноидален кръвоизлив, тоест за изтичане на кръв от мозъчните съдове между меката и твърдата мозъчна обвивка. Аневризма представлява патологично издуване (разширение) на част от кръвоносния съд, вследствие отслабена съдове стена. При разкъсването й кръвта нахлува в пространството между мозъка и черепа, при което се получава спазъм на мозъчните кръвоносните съдове. Счита се, че аневризмите също могат да се получат и се влошават от високо кръвно налягане.

Възстановяване след инсулт

Нарушението на мозъчното кръвообращение уврежда нервната система. Затова при лекуване на последиците, освен физическа терапия, в повечето случаи е необходима и медикаментозна. Лечението се назначава и контролира от квалифициран специалист след качествена диагностика на увредената нервна система и въобще на състоянието на организма като цяло. Медикаментозното лечение е насочено към възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. И само ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, тогава може да се говори за пълно физическо възстановяване. Съществува специално създадена методика за това възстановяване. Аз няма да се спирам на подробности от нея, само ще спомена някои основни аспекти.

 • когато състоянието ви след прекаран инсулт започне леко да се стабилизира, опитайте се да поседнете в леглото, но без да се престаравате. Ако почувствате виене на свят, веднага си лягайте.
 • при първите опити да станете прав, трябва да имате предвид, че мускулите ви са увредени, краката ви са много слаби и до голяма степен атрофирали. Трябва ви помощник, поне в началото. Не стъпвайте веднага на увредения крак, опитайте първо със здравия, а след това постепенно с болния. Сам контролирайте времето, за което ще можете да стабилизирате стоенето прав.
 • ако състоянието ви позволява да стоите на крака, следва да направите първите крачки и това е много важно. Вашият помощник трябва да е от здравата ви страна. Това е доста трудно, но така трябва, защото позволява повече свободни придвижвания. Но тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка – от това зависи как ще проходите.
 • времето, за което болният може да се научи да ходи, е различно за различните болни, но в края на краищата всеки ще се научи да ходи. Разбира се, походката няма да е идеална. Трябва да се натоварва увреденият крак и когато равният под у дома и асфалтовият път вече няма да бъдат достатъчни за това натоварване, излезте в полето във висока трева, или на снега през зимата.
 • един от основните проблеми, с който ще се сблъскате, е трудността при сгъване на краката в коленете. Ние ще ви предложим само едно упражнение, което ще улесни тази ваша задача, но с помощта на добър физиотерапевт ще се справите още по-добре. И така: легнете по гръб и се опитайте да изпънете крака си. След това помолете помощника си да ви го сгъне отново. После отново го изпънете. Повтаряйте това много пъти. Целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят. Така те няма да атрофират.

По отношение на засегната от инсулт и увредена ръка препоръките са същите. Трябва да се опитвате да раздвижите мускулите, въпреки спазмите, които отначало много ще ви измъчват. Мускулите са изгубили своята еластичност. Същото важи и за пръстите. Тях най-лесно ще раздвижите, като се опитвате да движите някакъв предмет -топче, химикал и т.н. В крайна сметка, най-важното е да не бездействате, защото бездействието впоследствие усложнява нещата.

Как да се предпазим от Инсулт?

Не пушете! По мнението на водещи специалисти, това е най-опасният фактор на риска при сърдечносъдовите заболявания. Никотинът повишава честотата на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Въглеродният окис, съдържащ се в цигарения дим, измества кислорода и уврежда артериите. А това помага за образуването на атеросклеротични плаки. Но ако човек откаже цигарите, рискът намалява няколко пъти.

Следете нивото на холестерола в кръвта си. Ако то е по-високо от 200 mg %, го обсъдете със своя лекар. Повишеното ниво на холестерола и липопротеините с ниска плътност значително увеличават риска от развитие на атеросклероза. Основното изискване в случая е да се употребяват колкото се може по-малко продукти, богати на холестерол и наситени мазнини. Няма никакви съмнения, че храненето влияе на нивото на холестерола в кръвта. Ограничете говеждото месо, говеждия черен дроб, пълномасленото мляко, маслото, шоколада. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, на птичето месо, на киселото мляко и нетлъстата риба.

Следете нивото на захарта в кръвта си. Защото е установено, че диабет не просто помага за развитието на сърдечносъдови патологии. При диабет, когато вследствие неправилното производство на инсулин се нарушава въглехидратната обмяна, се увреждат кръвоносните съдове. Това заболяване често се развива при хора с наднормено тегло и затова се наблюдава тенденция към увеличаване концентрацията на мазнини в кръвта. Състоянието на болните с диабет може да се контролира с диета, а ако е необходимо, и с медикаменти.

Затлъстяването, хиподинамията и стресът са фактори, които в никакъв случай не трябва да се подценяват. Данни от последни изследвания пораждат предположението, че вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания се определя и от мястото на отлагане на мазнините. Например ако при мъжете обемът на талията превишава обема на бедрата, значи вече са в групата на риска. Заседналият начин на живот допълнително се отразява на състоянието на кръвоносните съдове. И накрая за стреса: въпреки че е трудно да се определи нивото му, защото то е индивидуално при всеки, прекалените стресови въздействия вредят на здравия човек. Още повече че намиращият се в стресова ситуация човек не усеща как посяга например към цигарите.

Занимавайте се с физически упражнения. Упражнявайте някакъв спорт поне 3 пъти в седмицата.Периодично измервайте кръвното си налягане и стриктно спазвайте предписанията на лекаря

А и не пренебрегвайте редовните прегледи за измерване нивото на холестерола. И въобще, правете си основни медицински прегледи. Освен избягването на всички рискови фактори, е целесъобразно. Те защитават мозъка от исхемия и могат да предотвратят инсулт.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

12 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Женските хормони - 8-те най-важни хормона за женско здраве | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 21, 2020 (10:58)

   […] от развитието на стенокардия, инфаркт на миокарда и инсулт. Още един коварен симптом е увеличаване на […]

  2. Магнезий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 19, 2020 (17:37)

   […] за всеки 100 mg на ден увеличение на магнезия, рискът от инсулт намалява с […]

  3. Калий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 20, 2020 (12:35)

   […] от обща смъртност с 20%. Освен това намалява риска от инсулт, понижава кръвното налягане, предпазва от загуба на […]

  4. Натрий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 21, 2020 (08:08)

   […] предотвратяване шанса си за инсулт: намаленият приток на кръв към мозъка ви може да ви изложи на повишен риск от инсулт (мозъчен удар). […]

  5. Уелнес и лечение: Холестерол | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 2, 2020 (09:13)

   […] фактор за сърдечен удар, сърдечни заболявания и инсулт. Всъщност има няколко различни вида холестерол. […]

  6. Растителен VS животинкси протеин. Каква е разликата? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 28, 2020 (18:03)

   […] 1 порция домашни птици е свързана с 27% по-нисък риск от инсулт. Освен това рисковете за здравето, свързани с […]

  7. Фитнес тренировки за мъже и жени над 40 години | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки септември 23, 2020 (08:46)

   […] да намали риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. И […]

  8. Как да покажем "плочки" и изваем коремна преса? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 25, 2020 (10:10)

   […] сърдечни заболявания и инсулти […]

  9. Медицинско приложение на креатин | BelchoHristov.Com март 3, 2023 (15:40)

   […] исхемичен инсулт […]

  10. Защо задържате вода в тялото и колко вода ни е необходима? | Видео | BelchoHristov.Com април 8, 2023 (10:40)

   […] предотвратяване шанса си за инсулт: намаленият приток на кръв към мозъка ви може да ви изложи на повишен риск от инсулт (мозъчен удар). […]

  11. Хранене и фитнес с цел превенция срещу висок холестерол | Видео | BelchoHristov.Com април 21, 2023 (12:11)

   […] фактор за сърдечен удар, сърдечни заболявания и инсулт. Всъщност има няколко различни вида холестерол. […]

  12. Фитнес и хранене при мъже и жени над 40+ години | Видео | BelchoHristov.Com май 26, 2023 (16:34)

   […] да намали риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив