Зехтин | Olive Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Зехтин | Olive Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Гръцките корени на маслиновото дръвче са наистина дълбоки… Твърди се, че вкаменелостите от маслинови листа, открити на гръцките острови в Егейско море, са на около 50-60 000 години. И наистина, култивирането на маслинови дръвчета започва на остров Крит още в епохата на неолита.

Гърция е един от трите най-големи производители на маслиново масло, а гръцкият зехтин е един от най-фините в света. Ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да си купите зехтин:

Качеството на зехтина : Качеството на зехтина се определя от начина, по който е извлечен от маслиновото плодче.

  • Студено пресован зехтин (Extra Virgin): Този зехтин е с изключително високо качество, силен аромат и интензивен вкус. Той е от първата преса на маслините, обработен е без химикали и без топлина. Киселинността му е максимум 0.8 процента. Около 70% от гръцкия зехтин е „студено пресован”. Това е най-чистия маслинов сок и е истински еликсир. Освен, че топи излишните килограми, той разкрасява косата и кожата и най-вече стимулира сексуалното желание.
  • Зехтин (Virgin): Отново от първата преса, но с не толкова добри качества. Има по-лек аромат и вкус. Киселинността му е до 2%. Зехтинът съдържа антиоксиданти и се смята се, донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици.
    Има и няколко по-ниски класове, които не са за препоръчване.

Цвят и чистота: Зеленият зехтин в повечето случаи е извлечен от зелени маслини, събрани преди да узреят. Той е предпочитан от повечето познавачи. Златисто жълтият зехтин се прави от маслини, които са били оставени да поузреят малко по-дълго. И двата вида – зеленият и златисто жълтият зехтин – могат да бъдат студено пресовани, т.е. от най-високо качество. Ако попаднете на мътен зехтин, имайте предвид, той просто не е успял да запази бистротата си, но това в никакъв случай не е признак за лошо качество.

Вкус и аромат: Нагарчащият или по-остър вкус е признак, че маслините не са били узрели, преди да се съберат. Маслиновият сок, извлечен от напълно узрелите маслини, има мек плодов вкус. Вкусът, разбира се, е въпрос на предпочитания и зехтинът произведен както от узрели, така и от зелени маслини, е еднакво предпочитан. Ако зехтинът няма приятен аромат, не го купувайте и не го използвайте! Най-честата причина за лошия аромат е гранясването, причинено от окисляване на зехтина.

Киселинност: Международната Асоциация на Производителите на Зехтин разрешава киселинност до 3.3% за консумация от човека. Като потребители, трябва да се стремим да ползваме студено пресован зехтин с по-ниска от тази киселинност. Високата киселинност нарушава както вкуса, така и здравословното действие на маслото.

Диетичен начин на обработка

Използвайте салатен екстра върджин зехтин за овкусяване и специализиран за термични обработки (при готвене).

Калории и хранителен състав

Зехтин хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории884
Мазнини98.00
Въглехидрати0
Протеин0

Приложение

Зехтинът има много широко приложение. От ежедневна мазнинан храна и източник на полезни калории до:

  • зехтина предпазва от болести като атеросклерозата и инфаркт – все повече научни публикации излизат в тази област, което доказва още веднъж тези негови ползи
  • зехтина понижава “лошия” холестерол
  • зехтина понижава кръвното налягане
  • зехтина предпазва от остеопороза
  • зехтина помага за правилното функциониране на храносмилателната система
  • зехтина е незаменим при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми

Полезен микросъстав

Зехтинът се добива чрез студено пресоване без рафиниране, при него в най-голяма степен се запазват съдържащите се в масления плод витамини A, D, E, К и F. Зехтинът е с много високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.