Царевица | Corn – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Царевица | Corn – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Царевицата е зърнено растение, което местното население на Америка е култивирало като храна в течение на хилядолетия. Древната царевица (на индианците), чиито разновидности все още се съхраняват в музеите е имала нисък гликемичен индекс (35), защото е била твърде богата на разтворими фибри.

След откриването на Новия свят хората от Запада са започнали да отглеждат царевица и за себе си, но най-вече, за да хранят с нея добитъка. Чрез разнообразна селекция и хибридизация те са се стремили да увеличат добивите. За няколко десетилетия гликемичния индекс на царевицата (съвременната) почти се удвоил (70).

Нишестето на царевицата е толкова податливо на разграждане, че някои преработки могат да модифицират хранителната му структура. Именно така превръщането на царевицата в корнфлейкс и пуканки (двете най-консумирани форми на царевица в света) увеличава нейния гликемичен индекс, който от 70 става на близо 85! В добавка слагам и екологичните проблеми (ето приемуществото да съм биолог-диетолог), които създава изтощаването на подпочвените води поради необходимостта от обилно поливане на съвременните разновидности, хранителното качество на тази индустриална царевица е много лошо, отколкото тази, която са яли дори разумните и изправени прачовеци – нашите предци. Заради тези факти, използвайте био продукти – именно по тези съображения.

В Европа царевицата се култивира от много столетия, но се използва за храна само от няколко десетилетия. По-рано, тя е служела изключително за угояване на добитъка. Преди около петдесет години във Франция въобще не е можело да се намери царевица, защото е била използвана за храна на животните. Присъствието на американците (нашият голям брат, както ги наричат “разбирачите политици”) след войната въведе консумацията на царевица, която постепенно се увеличава. А докога ще расте гликемичният й индекс?

Диетичен начин на обработка

Ако сте почитатели на царевицата, то със сигурност знаете, че тя е едно от най-големите лакомства, направо от кочана! Вие можете да си приготвяте прясната царевица и вкъщи. Ето няколко идеи и съвети:

  • Варена – най-важното е да не я преварявате, което всъщност важи за всички зеленчуци. Преварената царевица губи част от вкусовите си качества, а ние не искаме това! Освен това, тя не се вари със сол, тъй като става твърда. Може да добавите съвсем малко захар.
  • В микровълновата – ако ви е по-удобно да готвите в микровълнова, можете да си приготвите и вкусна царевица. Накиснете царевицата заедно с обвивката, без косата за около половин час и я поставете в микровълновата за около 5 минути. Друг вариант е да поставите увитите поотделно в навлажнена хартия за печене кочани. След като я извадите, може да добавите масло или други подправки.
  • На грил – царевицата може да бъде приготвена на грил или със собствената си обвивка, или увита във фолио. Тук можете да импровизирате, като добавяте чесън, синьо сирене, масло и други.

Калории и хранителен състав

Царевица хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории206
Мазнини2.20
Въглехидрати38
Протеин5

Приложение

Във всички видове хранения, дори и при нисковъглехидратни диети.

Полезен микросъстав

Много са благотворните влияния на царевицата върху организма. Тя е незаменим източник на витамин B1 и на витамин E – силен антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза. Царевицата съдържа и големи количества магнезий, който предотвратява стареенето на организма и свързаните с него болести. Ако включите този зеленчук в дневната си диета, намалявате значително риска от развиването на рак и болести на сърцето. Царевицата дава енергия, без да причинява отлагане на мазнини.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.