Маслини | Olives – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Маслини | Olives – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от сем.Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия.
Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло.

Действителният произход на маслината не е много ясен, нито е познат дивият и предшественик. Тя е сред най-древните култивирани дървета в света – отглеждана още преди изобретяването на първите писмена. Около 3000 г.пр.н.е. е основна култура на о-в Крит и се предполага не без основание, че има главна заслуга за благосъстоянието на Минойското царство. Финикийците, от своя страна, пренасят маслината по средиземноморския бряг на Африка и Южна Европа. Маслини са открити и в египетски гробници от около 2000 г.пр.н.е., а културата им бързо се разпространява сред най-ранните гърци. По-късно я усвояват и римляните, за да я пренасят навсякъде, където стъпва легионерския ботуш.

Маслините имат редица разновидности:

 

    • испанските зелени маслини, пълнени с бадеми са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Вакуумирани в марината, могат да се съхраняват до една година.
    • гръцки маслини “Каламата” растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Те са подходящир при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното специфичен вкус.

 

Испанските черни маслини имат особен, наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, кремообразно козе сирене и препечена багета.
Испанските пълнени маслини, микс са идеално мезе за студени напитки. Пълнят се обичайно с бадеми, каперси, лешници и лук.

Гръцката натурална, пълнена с Пименто се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които й придава сладък вкус. Поднасят се с добре охладено бяло вино. Използват се за приготвянето на хапки и пица. Зелените испански маслини, пълнени с аншоа са интересно предястие. С тях лесно ще освежите пилешкото ризото, рибата или паелята.

Маслината е символ на мира и сигурността още от дълбока древност. Маслинена клонка получил Ной от своя гълъб, като доказателство за оттеглящите се води на потопа. Такива носели и гърците при мирни преговори, кичели се с маслинени венци на множество от безкрайните си празници, носели ги и олимпийските първенци. Предсказателите и тълкувателите смятали за добра поличба маслината – било то в сън, или наяве. Когато римският диктатор Луций Корнелий Сула, през 86 г.пр.н.е., заповядал маслинените дървета да бъдат изсечени и използвани за военни цели, това било прието като смъртно предсказание (в интерес на протокола, доста неточно – Сула умрял от сърдечен удар цели осем години по-късно). Друг виден първенец – гръцкият поет и политик Солон – засадил голям брой маслини и ги поставил под опеката на Зевс. От този момент нататък никой не успял да ги унищожи.

Близо до стените на Йерусалим се извисява (е, доколкото маслините се извисяват, което е малко спорно, максималната им височина е само 6 метра) легендарно маслиново дърво. Тази маслина, с невероятните си усукани корени и солиден ствол, е на възраст над 2000 години, ала вечнозелената и корона е свежа като на младо дърво. Легендите разправят, че самият цар Давид почивал в сянката и свирел на своята лютня. И до днес, казват, който се отпусне за миг под сребролистните и клони, може да чуе струните на давидовата сладка музика.

Ранните малоазиатци от своя страна вярвали, че зехтинът е способен да излекува всяка една болест. И до ден днешен множество от жителите на региона пият мазнината ежедневно, “поддържайки тялото си”. Топъл зехтин пък се ползва по на запад, с добър успех, при болки в ушите. Гръцките войници му намирали малко по-различно приложение – мажели го по тялото си, за да им държи топло също така, както греела и светлината на зехтинените им лампи.

Диетичен начин на обработка

Най-добре консумирайте маслини без термична обработка.

Калории и хранителен състав

Маслини хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории115
Мазнини11
Въглехидрати1.1
Протеин6

Приложение

Маслините се използват в почти всички видове хранителни програми. Маслините предпазват и от много сърдечносъдови заболявания. Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват състоянието на повишен лош холестерол. Доставят директни совалки, които действат по антагонистичен принцип и не позволяват на лошия холестерол да се внедри в клетките и по стените на кръвоносните съдове. От своя страна това помага ефективно в борбата с високо кръвно налягане и атеросклероза, което е предпоставка за тромбоза на централни артерии и вени.

Полезен микросъстав

Маслините са изключително ценен източник на витамини – А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси. Витамините D и К са изключително полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули. Отделно витамин К, известен на фармацевтичния пазар като фитоменадион, има важно значение в процесите на кръвосъсирване при хора с наследствени или придобити заболявания засягащи коагулационните пътеки в организма. Витамин А пък предпазва от хемералопия или кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение.

В маслините освен богатата гама от витамини, поради което те се превръщат в универсален лек за много заболявания, както и за поддържане на здравословен режим в организма, се съдържат и много важни мастни киселини. Всичките мастни киселини са мононенаситени – омега 6 (линоленова киселина) и омега 9. Тези мастни киселини са изключително важни, което позволява да се срещат в литературата още под името незаменими мастни киселини. Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм. Отдавна е известна и една друга сентенция – колкото маслините са по-богати на мастникиселини, то толкова повече потъмнява техния цвят. Среща се богат цветови асортимент – от зелени до светлолилави и черни.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.