Авокадо | Avocado – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Авокадо | Avocado – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция – авокат, което се превежда като “Адвокат”, но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.

При археологически разкопки в Перу са открити костилки от авокадо, заровени заедно с мумии отпреди 750 г. пр.н.е. Жените на вождовете на маите използвали авокадото за красота и удължаване на живота. Ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант и го взимали при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Когато испанските мореплаватели стигат Америка, в книгите си описват авокадото като растение с приятен мек дъх и първоначално го нариали “моряшко масло” и “крокодилска круша”.

Авокадото е плодът на дървото Persea Americana, роднина на лавровото дърво. Вирее в субтропиците на западното полукълбо. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Плодът на авокадото притежава крушовидна форма, маслена консистенция с лешников аромат и костила, наподобяваща обелен кестен. Класифицирано е като “неутрален”плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците. Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света.

С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.

Лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действува против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.

Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос “Гуакамоле” и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.

Диетичен начин на обработка

Сервирайте и консумирайте авокадото когато е добре узряло, без термична обработка.

Калории и хранителен състав

Авокадо хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории160
Мазнини15
Въглехидрати9.10
Протеин1.9

Приложение

Авокадото се използва в почти всички видове хранителни програми. Както в тези за покачване на тегло, така и в програмите за отслабване. Авокадото има по-осезаемо приложение в програмите (хранене и спорт) срещу:

  • хипертония
  • висока кръвна захар – диабет
  • бременност
  • безплодие и стерилитет (ниско либидо)
  • остеопороза

Полезен микросъстав

Авокадото е богато на минерали и витамини. Богат е на витамините А, С и Е. Съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва от запушване кръвоносните съдове. Има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма. Маслото от авокадо помага при екземи и витилиго. Също понижава и високия холестерол.

Авокадото не съдържа натрий и холестерол, богат е на фибри и на калий. В 1/3 авокадо се съдържат 370 мг (колкото в 180 грама портокалов сок). Авокадото съдържа малко повече калории, поради завишеното си съдържание на мазнини, 2/3 от които са мононенаситени (добри) мазнини. Подобни мазнини са налични още в зехтина и олиото от рапица например.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.