Кедрови ядки | Pine nuts – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кедрови ядки | Pine nuts – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Въпреки името си, кедровите ядки изобщо не са ядки. Кедровите ядки всъщност са семена, събрани от определени видове борови шишарки. Ако сте предпазливи към храни с високо съдържание на мазнини, може да си помислите, че трябва да избягвате кедровите ядки. Въпреки това, кедровите ядки съдържат здравословни мазнини, които осигуряват няколко ползи за здравето.

Калории и хранителен състав

Кедрови ядки хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории191
Мазнини19
Въглехидрати3.7
Протеин3.9

Приложение

Ядките и семената са питателна добавка към повечето хранителни планове. По-високото съдържание на мазнини в кедровите ядки осигурява уникални ползи, които си заслужава да бъдат разгледани.

  • подобряват гликемичния контрол: кедровите ядки предлагат добър баланс на протеини, мазнини и фибри, за да поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Наред с този благоприятен профил на макронутриенти, кедровите ядки имат и полезни микроелементи за управление на диабет. Доказано е, че магнезият в кедровите ядки и дървесните ядки подобрява усвояването на глюкозата от инсулина. Освен това, мононенаситените мазнини в кедровите ядки намаляват нивата на хемоглобин A1c, ключов маркер за контрол на кръвната захар.
  • поддържат здравето на сърцето: кедровите ядки осигуряват няколко сърдечно-съдови ползи, които могат да помогнат за предотвратяване на инфаркти и инсулт. Консумирането на три или повече порции кедрови ядки или дървесни ядки на седмица (в сравнение с нито една) намалява риска от сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Аминокиселината L-аргинин в ядките и семената, включително кедровите ядки, подобрява ендотелната функция чрез повишаване на наличността на азотен оксид (естествен вазодилататор). Това помага за предотвратяване на коронарна артериална болест. Кедровите ядки също са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които насърчават здравето на сърцето както в дългосрочен, така и в краткосрочен план.
  • подпомагат паметта и работата на мозъка: по същия начин, по който кедровите ядки подобряват кръвообращението за здравето на сърцето, те също така доставят основни хранителни вещества на мозъка, помагайки за предотвратяване на когнитивни проблеми като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и свързаната с възрастта деменция.5 При по-възрастните хора повишеният прием на кедрови ядки може когнитивната функция и намаляване на симптомите на депресия. Използването на кедрови ядки като заместител на някои от наситените мазнини във вашата храна (като например замяната им със сирене върху салата или като пикантна закуска вместо сушено говеждо месо) може да бъде особено ефективно за насърчаване на здравето на мозъка.
  • могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво: мащабно, контролирано проучване в Корея установи, че консумацията на фъстъци, кедрови ядки и бадеми е свързана с намалени нива на рак на дебелото черво. Комбинацията от фибри и антиоксиданти в кедровите ядки ги прави здравословен избор за добро храносмилане и превенция на рака.

Полезен микросъстав

Кедровите ядки съдържат следните микроелементи:

  • Magnesium (Магнезий): 71mg
  • Zinc (Цинк): 1.8mg
  • Iron (Желязо): 1.6mg
  • Manganese (Магнезий): 2.5mg
  • Vitamin E (ВИтамин Е): 2.6mg
  • Vitamin K (ВИтамин К): 15.3mcg

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.