Дюнер – калории, рецепти и приложение в диетите | Doner

Дюнер – калории, рецепти и приложение в диетите | Doner

Описание на хранителния продукт

Дюнерът е вид кебап, направен от месо (телешко, агнешно, свинско или пилешко), приготвено на вертикален шиш. Подправеното месо, подредено под формата на обърнат конус, се завърта бавно, докато се пече равномерно. Външният слой се нарязва на тънки стърготини, докато се готви. Вертикалният начин на изпичане на месото е изобретено още през Османската империя и е вдъхновило много други подобни ястия.

Донерът реално е вид сандвич. Кадир Нурман в началото на 70-те години на миналия век, представя сандвича пред света и така дюнера се превръща като популярния сандвич, из целия свят като ястие за бързо хранене. Обикновено дюнерът съдържа освен месото, питка, в която има салата или зеленчуци, които могат да включват домат, маруля, зеле, лук със смрадлика, прясна или маринована краставица или чили и различни видове сосове. Често, клиентите на дюнерджийниците си поръчват и пържени картофи в дюнерите. 

Дюнерът е най-разпознаваемата храна в България! Ако изядете 1 брой дюнер, ето какво трябва да направите, за да „изгорите“ неговите калории:

 • да вървите пеша – 170 минути!
 • да бягате – 65 минути!
 • да карате колело (или пътека във фитнес зала) – 70 минути!

Не толкова добро начало, за една толкова популярна и достъпна храна в страната, не мислите ли? Но тук ще разгледам всички ползи, всички страни на дюнера, като храна, като изкушение, като средство за изхранване или като начин за емоционално похапване?

Здравословен ли е дюнерът?

Много хора казват, че дюнерите са нездравословни, тъй като съдържат много калории (вижте по-долу конкретно колко). Донер, който се продава на улицата, може да е нездравословен, защото всъщност не знаем с какво продавачите го правят. Колко сол се добавя, какви са сосовете, които забавят усвояването на протеина (месото) и т.н. Т.е. това са „кусурите“ на дюнера, не нещо повече. 

Големият дюнер с твърде много майонеза и пържени картофи ще бъде нездравословен, определено. За по-здравословен избор може да не използвате качествена майонеза или просто да използвате малко количество, да добавите още салата и вместо да използвате говеждо или агнешко месо, можете да го смените с месо от пилешки гърди. 

дюнер

Калории и хранителен състав

Дюнер хранителна стойност
за 390 грама продукт
Калории723
Мазнини39
Въглехидрати43
Протеин47

Не използвайте дюнер във вашата кето диета! Заради съдържанието на захари, дюнерът ще попречи на влизането ви в кетоза! Използвайте дюнер за чийтинг хранене, без угризения, след което продължете с вашия индивидуален план (диета) на хранене. Няма кой знае какъв съвет тук.

Приложение

Дюнер може да бъди приложен спокойно в чийтинг хранене. Трябва да правите разлика между фастинг и чийтинг. И запомнете – дюнер не се консумира в зареждащ ден с въглехидрати!

Полезен микросъстав

Дюнерът не съдържа конкретни полезни съставки, няма какво да се заблуждаваме. Ето и някои факти:

 • холестерол в 1 брой – 163 мг
 • полинаситени мазнини – 3.1 грама
 • мононаситени мазнини – 17 грама
 • сол (NaCl) – 4.6 грама!
 • калий – 868 мг
 • фибри – 3.4 грама
 • захари – 6.8 грама

Тези количества на тези стойности правят дюнера вкусен. Неизбежно е. Но не виждам проблем, ако в ежедневието си се придържате просто към балансирана диета, веднъж да похапнете и дюнер. Хора сме! Но да става ежедневие, нека не опитваме това. Тук споделям други бързи рецепти за вашата ежедневна храна:

Oбръщам внимание на домашно приготвената храна, защото ако върнете малко по-нагоре, опасни за здравето ни са всъщност посочените количества соли, холестерол и мазнини. Ако допуснем, че заради „липса“ на време, даваме на децата си, парички, за да „убият“ номера с обяда, ние сме причината, децата да интегрират ненужни количества микросъставки. На фона на тоталната обездвиженост, това се превръща в ежедневие, погрешни навици и предпоставки за:

 • наднормени килограми
 • задръжка на вода
 • лош тонус
 • забавена обмяна на веществата

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.