Агнешко месо | Lamb meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Агнешко месо | Lamb meat – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Агнешкото месо е често срещан вид червено месо. Поради впечатляващия си хранителен профил, това е може би най-здравословното месо, което често се предлага по магазините. Тази статия ще анализира пълните хранителни стойности на агнешкото месо. Освен това ще разгледам подкрепените от науката ползи за здравето на агнешкото, за да покажа защо то е една от най-здравословните храни наоколо, сред нас, хората. 

Агнешкото е вид червено месо, защото има високо съдържание на миоглобин, богат на желязо протеин, намиращ се в мускулите на животните. Миоглобинът съдържа хем, който е пигмент, придаващ на червения цвят на месото.

Всички меса и птици съдържат миоглобин, но говеждото и агнешкото месо съдържат много по-големи концентрации, поради което тяхното класифициране като червено месо. Агнешкото е богата на хранителни вещества храна и е богата на протеини, витамини и основни минерали.

Разликата между агнешко и овнешко

Преди да започнем да разглеждаме ползите за здравето, много хора се чудят как агнешкото месо се сравнява с овнешкото хранене. Определението е съвсем просто;

  • агнешко: месо от овца на възраст под 12 месеца. Агнешкото има малко мазнини, а месото може да варира на цвят от розово до бледо червено. Агнешкото, което е от животно, по малко от 3 месеца, се нарича пролетно агнешко. То е изключително нежно и има приятен мек вкус.
  • овнешко: месо от овца на възраст над една година, в идеалния случай – на възраст до 3 години. То е с интензивен червен цвят и съдържа значително количество мазнини. Вкусът му е много силен и може да се наложи малко да го притъпите с подправки или различни техники на приготвяне, ако ви идва твърде натрапчив.

Въпреки че всичко звучи много просто, има и други ключови разлики между двата вида месо. агнешко Агнешкото месо се радва на много по-голяма популярност от овнешкото заради своята нежност и по-мек вкус.

Проучванията показват, че структурата на агнешкото се влошава с напредването на възрастта. В резултат на това някои фермери произвеждат агнешко месо на възраст едва един месец. Тъй като овцете ядат големи количества трева през целия си живот, овнешкото месо става много мазно и придава много по-силен вкус. Освен това месото е дъвчещо и не притежава агнешкото. Някои хора обаче предпочитат вкус към по-високото съдържание на мазнини и по-силен вкус.

Агнешкото е месо от млада овца, докато овнешкото месо идва от по-възрастни животни. Агнешкото е по-крехко, но има по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с овнешкото.

Калории и хранителен състав

Агнешко месо - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории243
Мазнини13.5
Въглехидрати0.00
Протеин28.04

Приложение в диетите

Агнешкото е значим източник на пълноценен протеин. Един от най-големите положителни резултати от яденето на агнешко месо е съдържанието на протеини. Агнешкото е изключително богато на протеини и в зависимост от разфасовката съдържа някъде между 25 – 30 грама на 100 грама.

Макар да е общоизвестно, че агнешкото е отличен източник на протеини, не всички протеини се правят еднакво. С други думи: ефективността, с която тялото ни може да използва протеини, се различава в зависимост от конкретната храна и аминокиселините, които съдържа.

Положителната страна е, че агнешкото съдържа всяка аминокиселина и следователно можем да го класифицираме като “пълноценен” протеин. Тази пълнота означава, че тялото ни може да използва агнешки протеин по-ефективно от “непълните” протеини в растителните храни. Протеинът е изключително важен за нашето здраве и насърчава чистата мускулна маса, растежа и възстановяването на клетките и по-високите нива на ситост.

Хранителната стойност на агнешкото е впечатляваща: съдържа редица полезни хранителни вещества, включително протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали. Както е показано по-горе, агнешкото е смес от мазнини и протеини. Агнешката мазнина идва главно от равни части наситени и мононенаситени мазнини. Сред мастните киселини най-преобладаващата е олеиновата киселина.

Агнешкото е невероятно хранително и плътно месо. Докато някои хора обичат да преценяват храната въз основа на това колко калории тя съдържа, калоричното натоварване говори малко за относителните здравословни качества на храната. Най-доброто измерване на здравословните свойства на дадена храна е хранителната плътност.

Агнето преминава теста за плътност на хранителните вещества и ето кратко обобщение защо:

  • агнешкото съдържа големи количества здравословни мазнини, включително повече омега-3 от повечето сухоземни животни и високи нива на олеинова киселина;
  • високи концентрации на биодостъпни, добре смилаеми протеини
  • значително количество витамини и минерали; особено витамини от група В и цинк
  • гама от полезни съединения, включително креатин, глутатион, конюгирана линолова киселина, карнозин и таурин.

Полезен микросъстав

Агнешкото месо е отличен източник на витамини от група В – особено витамин В12, след което В3 и В2. От минералния състав, се открояват цинка, селена и фосфора. Следват стойности, сравнително високи на калий и желязо.

Агнешното месо съдържа и карнозин! L-Carnosine е съединение, което съдържа две аминокиселини, свързани заедно: това са бета-аланин и хистидин. Само някои храни съдържат карнозин във високи количества и агнешкото е едно от тях. На 100 грама агнешкото съдържа – средно – 400 mg карнозин, което е малко по-високо от говеждото (365 mg).

L-Carnosine и ползи за здравето: първо, карнозинът е класифициран като несъществено хранително вещество, тъй като телата ни могат да го направят вътрешно. Последните изследвания обаче показват, че по-високите количества карнозин от външни източници могат да предложат допълнителни ползи за здравето.

Изглежда, че карнозинът има антиатеросклеротични ефекти, което означава, че може да помогне за защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Забележително е, че карнозинът също помага да се намали гликирането на захарите и протеините в нашето тяло.

Гликацията води до образуването на усъвършенствани крайни продукти за гликиране (AGEs). За съжаление AGES са вредни съединения, които пряко причиняват възпаление и оксидативен стрес и се смята, че са един от ключовете за процеса на стареене.

В съвременния свят повечето хора консумират твърде много омега-6 и недостатъчно омега-3. Този въпрос е важен, тъй като омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, докато омега-6 е противовъзпалително. Ако тези две основни мастни киселини са относително балансирани, те са едновременно полезни и полезни. Въпреки това, някои хора сега се хранят с диета, която се доближава до 20:1 в полза на омега-6 до омега-3.

Премахването на омега-6 растителни масла като соево масло е чудесен начин да промените това. Освен това, консумирането на омега-3 мастни киселини от морски дарове (особено мазна риба) ни помага да получим повече омега-3. Въпреки това сухоземните животни също могат да бъдат богати на омега-3. Това важи особено за животни, отглеждани на пасища. Като едно такова животно, агнешкото е склонен да бъде отличен източник на омега-3. При отглежданите на пасища агнета нивата на омега-3 са по-високи от завършените зърнени животни. Като пример, 100 грама агнешко ребро, хранено с трева, съдържа 580 mg омега-3 и 750 mg омега-6, почти съотношение 1:1

Агнешкото месо – особено отглеждано на пасища, е богато на омега-3 мастни киселини. Агнешкото съдържа също така големи количества хем-желязо, което е важно хранително вещество в лицето на нарастващата желязодефицитна анемия.

Агнешкото съдържа значително количество креатин. Креатинът ще бъде добре познат на всеки, който се интересува от тренировки и/или спортни постижения. Забележително е, че креатинът може да помогне за повишаване на мускулната издръжливост, сила и потенциално мускулна маса.

Докато креатиновите добавки са много популярни, това съединение също се среща естествено в различни храни. Червеното месо е най-значимият хранителен източник на креатин, а агнешкото съдържа приблизително 300-500 mg на 100 грама. Въпреки че това не е близо до същото ниво като дозировките на креатин (3 – 5 грама на ден), то все пак трябва да има физиологична полза – особено за тези, които ядат по-големи количества агнешко и говеждо месо.

Агнешкото е източник на “Главния антиоксидант” –  глутатион. Хората често наричат ​​глутатионът “основният антиоксидант” поради критичната роля, която той играе в защитата на нашето здраве и нашите вътрешни антиоксидантни защитни системи. Не можем да прочетем твърде много за това, тъй като няма клинични изследвания върху хора, но по-високите нива на глутатион се проследяват с по-дълъг живот в проучванията върху животни.

Забележително е, че тялото ни произвежда глутатионното съединение вътрешно от аминокиселините цистеин, глутаминова киселина и глицин. Изследванията обаче показват, че консумацията по-екзогенно (от външни източници, т.е. храна) може да има предимства. В тази бележка допълнителна полза за здравето на агнешкото е, че съдържа глутатион. Също така, той съдържа и трите аминокиселини, необходими на нашето тяло, за да синтезира вътрешно глутатион.

Агнешкото съдържа конюгирана линолова киселина (CLA). Агнешкото съдържа източник на естествената транс-мастна киселина (CLA). Първо, не се притеснявайте за наименованието “транс-мазнини”, тъй като естествената версия, която се среща в храните за животни, е много по-различна от синтетичните транс-мазнини.

Всъщност може дори да има някои ползи за здравето. Например, мета-анализ на 18 контролирани проучвания показва, че допълването с изолиран CLA “води до умерена загуба на мазнини при хората”. Освен това изследванията показват, че хората с по-високи нива на CLA в тъканите имат намален риск от инфаркт на миокарда (инфаркт).

Корелацията обаче не е непременно равна на причинно-следствената връзка. За илюстрация на това, хората с по-високи нива на CLA вероятно консумират повече месо и млечни продукти (и вероятно по-малко рафинирани въглехидрати). С други думи, трудно е да се определи точно какво намалява риска. Така или иначе, агнешкото месо е по-богато на CLA от всяко друго месо и съдържа приблизително 4 – 19.0 mg CLA на грам съдържание на мазнини. За сравнение, говеждото обикновено съдържа 1.2 – 4.0 mg, докато свинското и птичето месо съдържат по-малко от 1.0 mg.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.