Брашно от спелта | Spelt Flour – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Брашно от спелта | Spelt Flour – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Спелта е древно зърно, което на външен вид е подобно на пшеницата (и е свързано, ботанически, с пшеницата). Спелтата има по-твърда обвивка, която помага да се защитят хранителните вещества вътре в зърното. Брашното, приготвено от спелта, има орехов, леко сладък вкус и може да се използва в повечето рецепти, които изискват обичайно или пълнозърнесто брашно. Той има хранителни ползи, подобни на други пълнозърнести брашна: Това е добър източник на фибри и съдържа микроелементи като калций и витамин Е.

Не толкова отдавна, ако искате брашно от спелта, трябваше да закупите ядки от спелта и да използвате кухненска мелница, за да направите собствено брашно. Но днес можете да си купите брашно от спелта в повечето хранителни магазини. Можете също така да закупите продукти, направени с лимец, като бисквити, бисквитки, тестени изделия и други закуски и храни.

Калории и хранителен състав

Брашно спелта хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории110
Мазнини0.5
Въглехидрати22
Протеин5

Приложение

Като цяло, спелтата е здравословно пълнозърнесто произведение. Яденето на брашно от спелта и продукти от спелта е лесен начин да въведете повече пълнозърнести влакна във вашата диета. Зърната от спелта и брашното съдържат малко повече протеини от обикновената пшеница и има малка разлика в количествата на някои от минералите. Те имат приблизително същото количество фибри.

  • осигурява ценно влакно: фибрите са от съществено значение за здравословната храносмилателна система и приемането на храни, богати на фибри, може да забави усвояването на захарите. Фибрите могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, така че може да е полезно, когато се яде като част от диета за отслабване. Едно проучване на хиляди американски деца и възрастни установи, че тези, които консумират повече пълнозърнести храни, също консумират повече хранителни вещества като цяло и имат по-здравословно телесно тегло.
  • подобрява чревния микробиом: фибрите и други съединения в пълнозърнестите храни могат да допринесат за здравето на бактериите в храносмилателната система. Това от своя страна може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да допринесе за здравето на храносмилането, както и за загуба на тегло.
  • помага за регулиране на кръвната захар: изследванията показват, че хората, които ядат пълнозърнести храни (срещу рафинирани) имат по-малък риск от диабет.

Полезен микросъстав

Спелтата е добър източник на калций, магнезий, селен, цинк, желязо и манган. Брашното от спелта има витамин Е и витамини от В-комплекса (особено ниацин).

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.