Пържени картофи | French fries – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пържени картофи | French fries – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Пържените картофи са популярна гарнитура в ресторантите за бързо хранене, бургерните заведения и домовете. Използват се пресни картофи и избор на масло и подправки. Търговски преработените замразени пържени картофи могат да бъдат направени с допълнителни съставки като царевично нишесте, оризово брашно и изкуствени аромати.Диетичен начин на обработка

Докато картофите, основната съставка на пържените картофи, са нискокалорична и нискомаслена храна, пържените картофи обикновено са с високо съдържание на мазнини, калории и натрий. Ако ги включите в диетата си, е умно да консумирате пържени картофи умерено или да използвате метод за готвене, който намалява съдържанието на мазнини и натрий.

Калории и хранителен състав

Пържени картофи хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории196
Мазнини13.1
Въглехидрати18.5
Протеин1.93

ИНФО: пържените картофи съдържат още натрий 141 мг и захар 1.25 гр!

Полезен макро и микросъстав

В една порция пържени картофи има 196 калории и 18.5 грама въглехидрати. Броят на калориите обаче може да варира в зависимост от начина на приготвяне на пържените картофи. Например пържените картофи за бързо хранене и пържените картофи в ресторантите обикновено са с по-високо съдържание на калории и въглехидрати. Една порция домашно приготвени пържени картофи съдържа около 1.6 грама фибри и 1.25 грама естествена захар. Останалата част от въглехидратите във пържените картофи е нишесте.

Гликемичният индекс на пържените картофи може да варира, но повечето оценки поставят числото между 54 и 75, което ги прави храна с умерена до висока гликемична граница.

Според данните на USDA, пържените картофи обикновено съдържат около 13 г мазнини на порция. Това включва 1.8 г наситени мазнини, 5.4 г полиненаситени мазнини и 5,4 г мононенаситени мазнини. Пържените картофи за бързо хранене вероятно ще са с по-високо съдържание на общо мазнини и наситени мазнини. Според данни на USDA, пържените картофи McDonald’s съдържат 15.5 г обща мазнина и 2.3 г наситени мазнини на порция от 100 грама.

Пържените картофи могат да бъдат добър източник на някои витамини и минерали, включително витамин С (9.7 mg), витамин B6 (0.265 mg) и витамин К (16.3 mg). Но отново, хранителните вещества, които получавате от пържените картофи, могат да зависят от метода на приготвяне. Известно е, че картофените кори съдържат повече хранителни вещества (като калий, фибри и витамини от група В), така че ако консумирате пържени картофи с кората на самия картоф, може да усвоите повече витамини и минерали.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Ползите за здравето, които получавате от консумацията на пържени картофи, вероятно идват от хранителните вещества в картофите. Маслото и подправките, използвани за приготвяне на пържени картофи, вероятно няма да донесат съществени ползи и могат да донесат недостатъци.

Всяка полза за здравето, която получавате от яденето на пържени картофи, трябва да бъде балансирана с потенциалните недостатъци на възможното консумиране на твърде много сол и мазнини.

Пържените картофи могат да поддържат здравословна имунна функция

  • Витамин С в картофите може да бъде полезен за организма. Витамин С е водоразтворим витамин, необходим за здрава имунна система. Той също така играе роля в изграждането на здрава съединителна тъкан и възстановяване на рани. Тъй като витамин С не може да се съхранява в тялото, той трябва да се консумира с храна. Белите картофи осигуряват хранителните вещества, но други храни, включително цитрусови плодове и някои тъмнозелени зеленчуци, са по-добри източници.

Пържените картофи могат да подобрят ранното развитие на мозъка

  • Витамин В6, доставян от картофите, е важен за правилното развитие на мозъка по време на бременност и кърмаческа възраст. Всъщност бременните и кърмещите жени имат по-висок препоръчителен прием на витамин В6, отколкото възрастните мъже и жени (които не са бременни или кърмят). Картофите и нишестените зеленчуци осигуряват B6, но отново, ако консумирате пържени картофи, може да получите хранителното вещество в пакет с по-малко здравословни хранителни вещества като мазнини и натрий. Други източници на витамин В6 включват птици, месо от органи и риба.

Пържените картофи могат да намалят оксидативния стрес

  • Картофите осигуряват антиоксиданти, включително каротеноиди, антоцианини и хлорогенни и кофеинови киселини. Антиоксидантите могат да помогнат за възстановяване на клетките, повредени от оксидативен стрес, което може да допринесе за редица хронични заболявания. Изследователите признават, че други плодове и зеленчуци допринасят за по-големи количества антиоксиданти, но тъй като белите картофи се консумират толкова широко в САЩ, те могат да допринесат значително за антиоксидантите в типичната американска диета.

Пържените картофи могат да насърчават поддържането на теглото

  • Някои изследователи твърдят, че фибрите и устойчивото нишесте в белите картофи могат да осигурят определени ползи за здравето, заявявайки, че здравословните въглехидрати могат да бъдат защитни срещу наддаването на тегло. В едно проучване изследователите дори установяват, че пържените картофи са с по-високо съдържание на устойчиво нишесте, отколкото варени картофи. Устойчивото нишесте преминава през тънките черва, без да се смила и може да повиши ситостта при някои индивиди. Отново е важно да запомните, че – в зависимост от метода на приготвяне – картофите и пържените картофи могат да осигурят устойчиво нишесте и фибри (в кожата), но те също са източник на калории, натрий и мазнини.

Пържените картофи са евтин източник на хранителни вещества

  • Някои изследователи подкрепят включването на бели картофи в диетата, въпреки факта, че този скорбялен зеленчук често е подложен на липса на хранителна стойност в сравнение с други зеленчуци. Автори на едно проучване напомнят на читателите, че белите картофи осигуряват евтин източник на критични хранителни вещества, висококачествени протеини и засищащи въглехидрати.

Ако приготвяте пържени пържени картофи с ниско съдържание на сол у дома с пресни картофи, можете да осигурите на семейството си витамини и минерали за по-малко пари от някои други популярни гарнитури.

Неблагоприятни ефекти причинени от консумация на пържени картофи

Когато се консумират умерено, пържените картофи няма вероятност да причинят неблагоприятни ефекти при повечето хора. Но ако прекомерно консумирате солена храна, не е необичайно да се почувствате подути от излишния прием на натрий. Ще задържите вода, ще повишите кръвното налагяне и ще забавите работата на лигавицата на стомаха.

Пържените картофи обикновено се приготвят с бели картофи от сорта Айдахо, въпреки че някои хора използват картофи Юкон, сладки картофи или други сортове, когато правят пържени картофи у дома. Ако купувате пържени картофи с търговска обработка (замразени) или консумирате пържени картофи за бързо хранене или ресторанти, хранителното съдържание може да варира.

Как да се подготвим за вкусни и здравословни пържени картофи?

Най-добрият начин да се насладите на пържени картофи и да спечелите ползите за здравето на картофите е да ги приготвите у дома във фурната. По този начин можете да контролирате съставките и да елиминирате излишните мазнини и натрий. Има различни методи, които можете да използвате. Много готвачи използват картофи от бял руж, но можете да опитате и сладки картофи или други сортове.

Белите картофи имат най-високо съдържание на нишесте и осигуряват най-познатия вкус на пържени картофи. Дръжте кожите, за да се възползвате от допълнителните хранителни вещества. Нарежете картофите на ивици с четвърт инч и ги хвърлете в хладна вода, за да не станат кафяви. След като всички са нарязани, поставете ги върху хартиена кърпа и подсушете.

Можете да ги хвърлите в купа със струйка зехтин или с яйчен белтък или два. Много готвачи използват яйчен белтък вместо олио, за да намалят съдържанието на мазнини и да придадат на картофите по-хрупкав завършек. Поставете картофите върху незалепващ тиган или тиган, напръскан с незалепващ спрей. Поръсете със сол. Печете на около 225 градуса. Ако вместо олио сте използвали белтъци, може да се наложи да намалите температурата на печене до 175, за да предпазите белтъка от изгаряне. Обикновено отнема около 30-40 минути, преди пържените картофи да станат хрупкави. Ако наблюдавате приема на натрий, помислете за запрашаване на пържените картофи с други подправки вместо сол.

Чесън на прах, червен пипер, босилек и италианска подправка са любими сред много готвачи. Само не забравяйте да проверите вашата смес от подправки, ако използвате такава, тъй като много съдържат сол.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.