Сирене Чедър | Cheddar Cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сирене Чедър | Cheddar Cheese –  състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Сиренето чедър произхожда от село Чедър в Съмърсет, Англия, където влажните, хладни пещери осигуряват перфектните условия на влажност, за да узрее сиренето. От създаването си в Англия някъде през 12 век обаче, този вкусен млечен продукт си проби път в сърцата (и коремите) на любителите на сиренето по целия свят. Днес чедърът е едно от любимите сирена на американците.

Докато чедърът е вкусно допълнение към много комфортни храни, не е задължително да има репутацията на полезен за здравето. Много хора имат притеснения относно високата калоричност на чедъра и съдържанието на наситени мазнини. Въпреки че има хранителен недостатък, споделих го току що, умереното количество чедър може да бъде приятна част от здравословната диета. В малки количества! 

Диетичен начин на обработка

Чедър е сирене, което се консумира директно! Подобно на много видове сирена, чедърът съдържа нула въглехидрати. Това означава, че също няма фибри или захари. Повечето опасения за здравето на чедъра се фокусират върху съдържанието на мазнини и по-точно съдържанието на наситени мазнини. Вярно е, че чедърът с пълномаслено мляко е с високо съдържание както на обща мазнина, така и на наситени мазнини. 

Калории и хранителен състав

Сирене чедър хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории403
Мазнини33.14
Въглехидрати1.28
Протеин24.09

ВИМАНИЕ: Ако обаче се опитвате да намалите солта, обърнете внимание: чедърът също има относително високо съдържание на натрий.

Полезен макро и микросъстав

Калцият е очевидната „звезда“ от микроелементи на чедър, при 200 mg на 100 грама продукт. Но калцият не е единственият витамин или минерал, който може да предложи чедърът. Една 100 грама порция осигурява 6% от дневната препоръка за витамин А и 14% от фосфора, плюс малки количества цинк, селен и рибофлавин. 

ПРИЛОЖЕНИЕ

Ако настройвате макросите си върху кето диетата, имате късмет. Поради високия процент мазнини на чедър, той е съвместим с този хранителен план с високо съдържание на мазнини. С почти нулеви въглехидрати, чедърът също се вписва добре във всяка диета с ниско съдържание на въглехидрати.

  • изгражда здрави кости: със своето значително съдържание на калций, чедърът може да допринесе за поддържане на здравето на костите. Получаването на достатъчно калций е от решаващо значение за предотвратяване на остеопорозата, вредното израждане на костната плътност.
  • осигурява плътност в калориите: никой не може да обвини чедърът, че е пълен с празни калории! Това сирене е калорично, което увеличава неговия фактор на ситост.
  • ниска лактоза: що се отнася до лактозата, не всички сирена са еднакви. Чедър е сред по-твърдите, отлежали сирена, които всъщност са с доста ниско съдържание на лактоза, което означава, че хората с непоносимост към лактоза често могат да го ядат без неприятни симптоми като подуване на корема, стомашно разстройство и газове.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.