Млечни продукти

Категория

Йогурт от кокос | Coconut Yogurt – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кокосовото "кисело мляко" (йогурт) е бързо набираща популярност алтернатива, без млечни продукти в състава си. Естествено с високо съдържание на наситени мазнини, кокосът оставя потребителите и здравните експерти да обсъждат дали е здравословен избор. Подсилените кокосови продукти съдържат много от същите микроелементи като млечните продукти (включително калций), въпреки че киселото мляко не е с толкова високо съдържание на протеини.

Кефир | Kefir – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кефир обикновено се произвежда чрез ферментация на краве, козе или овче мляко, като се използва бактериална култура от полизахариди, наречена кефиран. Докато тези бактерии работят по ферментацията, те създават високи дози пробиотици и газирана поп, според някои хора, е подобна на тази на бира. На вкус и текстура кефир има тънка консистенция за пиене. Вкусът му е силен и остър.

Скир | Skyr – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Когато мислите за скандинавски храни, мислите ви могат да се насочат към маринована херинга, боровинки и шведски палачинки. Но друга традиционна северноевропейска храна си проби път към хладилните рафтове: скир.

Сирене Ементал | Emental Cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

От какво са дупките по това сирене? Дупките по сиренето Ементал се образуват, когато малки частици от сено попаднат в млякото при доенето на кравите. По време на ферментацията тези частици освобождават газ и така се образуват дупките. Затова и дупките изчезват, ако млякото се дои с модерна техника. Т.е. говорим за един и същ вид сирене!

Сирене Бри | Brea Cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Бри се произвежда от краве мляко, има леко сивеещо-жълтав цвят и е покрито с благородна плесен, бяла на цвят. Конситенцията му е леко желеобразна под плесента и има лек пикантен вкус с лек дъх на амоняк и плодови нюанси.

Извара | Cottage cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Изварата е млечен продукт с високо и пълноценно белтъчно съдържание. В някои области на страната ни е позната и под името урда. Изварата е натурален продукт на млякото, получен от т.нар. “пресичане” на протеина, от суроватковата фракция. Суроватката е течността, останала след производството от мляко за сирене. Тя представлява млечен серум, съдържащ две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.