Йогурт от кокос | Coconut Yogurt – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Йогурт от кокос | Coconut Yogurt – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Кокосовото „кисело мляко“ (йогурт) е бързо набираща популярност алтернатива, без млечни продукти в състава си. Естествено с високо съдържание на наситени мазнини, кокосът оставя потребителите и здравните експерти да обсъждат дали е здравословен избор. Подсилените кокосови продукти съдържат много от същите микроелементи като млечните продукти (включително калций), въпреки че киселото мляко не е с толкова високо съдържание на протеини.

Калории и хранителен състав

Виждате сами, кокосовия йогурт е изключително чиста и диетична храна!

Кефир - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории157
Мазнини8.60
Въглехидрати19.50
Протеин0.08

Приложение

  • подобрява нощното виждане: кокосът естествено съдържа няколко каротина, които служат като предшественици на витамин А. Витамин А е от съществено значение за здравето на очите и доброто зрение. Освен това високото съдържание на мазнини в кокосовия орех улеснява тялото ви да усвоява витамин А и други мастноразтворими витамини. Например, ако ядете кокосово кисело мляко заедно с тиква или манго, ще абсорбирате повече витамин А и от тези храни.
  • намалява обиколката на талията: висцералната мастна тъкан или видът телесна мазнина, която се натрупва около кръста, е свързана с по-висок процент на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Клинично изпитване на 136 участници установи, че включването на 13 ml екстра върджин кокосово масло в рамките на здравословна диета значително намалява обиколката на талията. Тези резултати подкрепят подобни констатации в други проучвания, предполагащи същата полза.
  • подобрява симптомите на деменция и Паркинсон: напоследък има голям интерес към ефекта на средноверижните триглицериди (MCT) върху здравето на мозъка и прогресията на болестта на Алцхаймер. Кокосовите орехи са естествено богати на MCT масло. Храносмилането на MCTs произвежда кетонни тела, които са алтернативен източник на гориво за мозъка (срещу глюкоза). Въпреки че са необходими повече изследвания, експериментални проучвания, използващи MCT, са показали когнитивни подобрения в паметта и скоростта на обработка за пациентите с Алцхаймер и Паркинсон.

Полезен макро и микросъстав

Кокосовото кисело мляко има малко под 20 грама въглехидрати на чаша, по-голямата част от които са от захари. Ако изберете ароматизиран или подсладен сорт (като ванилия или ягода), той вероятно ще бъде с още по-високо съдържание на захар. Консервираният кокосов крем, използван за направата на този продукт, е подсладен, осигурявайки по-голямата част от въглехидратите.

Кокосът е естествено богата на мазнини храна. В чаша кокосово кисело мляко има от 8 до 9 грама обща мазнина, като по-голямата част от тях са наситени. Настоящите препоръки съветват тези с висок холестерол или сърдечни заболявания да сведат до минимум приема на наситени мазнини и палмови масла.

За разлика от млечното кисело мляко, кокосовите кисели млека са с много ниско съдържание на протеини, с по-малко от 1 грам на чаша. Кокосовите кисели млека, които са обогатени, ще осигурят много от същите микроелементи като млечното кисело мляко. В чаша обогатено кокосово кисело мляко има 416 mg калций, същото количество, което бихте намерили и в млечното кисело мляко. Има и малко калий, цинк, селен и B-витамини.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.