Юка (корен от маниока) | Yuca (Cassava Root) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Юка (корен от маниока) | Yuca (Cassava Root) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

За да разберете храненето с юка, е важно да правите разлика между различните видове юка и общите им употреби. Юка, е коренът на растението маниока. Този зеленчук често се вари или пържи като картоф и се консумира като лека закуска или гарнитура.

Кореновият зеленчук не трябва да се бърка с “юка” декоративно растение, често използвано за медицински цели. Ако се чудите дали коренът от маниока е твърде нишестен, за да осигури ползи за здравето, ще бъдете приятно изненадани да научите за неговата хранителна стойност и потенциал.

Калории и хранителен състав

Виждате сами, кефир е изключително чиста и диетична храна!

Юка (корен от маниока) - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории165
Мазнини0.30
Въглехидрати39.00
Протеин1.40

Приложение

Консумацията на юка и ползи за здравето:

  • защитава здравето на сърцето: чаша сурова юка има 558 милиграма калий, осигурявайки 16% до 21% от адекватното ниво на прием за повечето възрастни. Калият играе съществена роля в регулирането на кръвното налягане, намалявайки риска от инсулт и сърдечни заболявания. Юка е също е чудесен източник на витамин С и фолиева киселина, две жизненоважни хранителни вещества за здравето на сърцето. Изборът на юка и други грудки (като картофи) вместо ориз или пшенично брашно може да увеличи дневния прием на калий за по-добра сърдечно-съдова защита.
ХЕМОРОИДИ

ХЕМОРОИДИ

КАКВО СА ХЕМОРОИДИТЕ?
Хемороидалният плексус е естествена част на човешкото тяло и представлява мрежата от венозни съдове около аналния канал. В този смисъл всеки има ``хемороиди``, но те се превръщат в проблем, когато съдовете се видоизменят – разраснат се и се възпалят. Тогава започват първите симптоми – болка, парене, сърбеж и напрегнатост.

В по-късен етап може да се появи и кървене. Ако сте разбрали, че страдате от хемороиди, не се потискайте, а започнете тяхното лечение още при появата на първите симптом.

  • насърчава заздравяването на рани: в чаша маниока има около 42 милиграма витамин С, а един корен има двойно повече количество.1 Витамин С е антиоксидант и предшественик на колагена, ключов компонент за целостта на кожата. Получаването на достатъчно витамин С е известно, че насърчава зарастването на рани. Изборът на юка, заедно с разнообразието от плодове и зеленчуци, поддържа системата за възстановяване на тялото след нараняване или инфекция.
  • подобрява здравето на очите: в опит да подобрят състоянието на витамин А в страните, които разчитат на маниока като основна храна, учените са намерили начини за успешно производство на обогатени сортове, богати на каротеноиди. Тези жълти генотипове са в полза на общественото здраве за всички възрасти, особено по отношение на зрението и предотвратяването на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, които са добре установени предимства на адекватния прием на витамин А.
  • предотвратява желязодефицитна анемия: по същия начин маниоката може да бъде обогатена с желязо, за да помогне за намаляване на разпространението на недохранване в световен мащаб, по-специално на дефицита на желязо. Добавянето на желязо към маниока, която вече съдържа малко витамин С, повишава усвояването на желязо на растителна основа. Желязодефицитната анемия е особено често при жени в детеродна възраст и деца.
  • може да подпомогне производството на кърма: нишестените храни, като хляб, овесени ядки, сладки картофи, ориз и тестени изделия, често се препоръчват, за да помогнат за увеличаване на доставката на мляко при кърмене. Маниоката е друга сложна възможност за въглехидрати, която е богат източник на нишесте и енергия. Сосът от листа от маниока и грудките обикновено се използват за увеличаване на предлагането на кърма от жени в западния регион на Сиера Леоне. Въпреки че няма проучвания, които окончателно препоръчват юка за кърмене, нейният хранителен състав е обещаващ за тази полза.

Полезен макро и микросъстав

Юка е нишестен зеленчук с 39 грама въглехидрати на половин чаша. По-голямата част от въглехидратите в юката идват от нишесте. Малко под 2 грама са от фибри, а 1,8 грама идват от естествено срещаща се захар.

Има много малко мазнини (по-малко от половин грам) в половин чаша порция сурова юка. Имайте предвид обаче, че юката често се приготвя с добавена мазнина.

Юка осигурява много малко протеин, с 1,4 грама на половин чаша. В юката има следи от 18 различни аминокиселини. Витамини и минерали юка осигурява холин, витамин А, фолиева киселина, витамин С, магнезий и калций. Има изключително високо съдържание на калий.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.