Уелнес и лечение: хемороиди

Уелнес и лечение: хемороиди

Какво представляват хемороидите?

Хемороидалният плексус е естествена част на човешкото тяло и представлява мрежата от венозни съдове около аналния канал. В този смисъл всеки има „хемороиди“, но те се превръщат в проблем, когато съдовете се видоизменят – разраснат се и се възпалят. Тогава започват първите симптоми – болка, парене, сърбеж и напрегнатост. В по-късен етап може да се появи и кървене. Ако сте разбрали, че страдате от хемороиди, не се потискайте, а започнете тяхното лечение още при появата на първите симптом.

Различаваме два типа хемороиди:

 • вътрешни хемороди: представляват разрастване на разширенията на кръвоносните сьдове в горната част на аналния канал. Те са по-често срещаният тип хемороиди.
 • външни хемороиди: подути области от кожата около ануса, оцветени в синьо-виолетово поради съсирване на кръвта в тях и болезнени при допир.

Как възникват хемороидите?

Те се образуват в резултат на повишаване на венозното налягане в малкия таз и в областта на ректума. Обикновено това става в резултат на напрягане (по време на изхождане, при вдигане на тежки предмети, при раждане, дори при кашляне и кихане) и води до разтягане на венозната стена. Разбира се, има и предразположение. Генетично заложената еластичност на съединителната тъкан, от която са изградени вените, обуславя дали човек ще страда от хемороиди и до каква степен би могло да се обостри състоянието.

Комбинацията хемороиди, плоско стъпало (дюстабан) и разширени вени е типична при вродена слабост на съединителната тъкан. Нека не забравяме обаче и начина си на живот. Превръщането на хемороидите в хронично състояние често е свързано със запек, дължащ се на беден на баластни вещества хранителен режим и намалена двигателна активност. Медикаментите, причиняващи разстройство или запек, както и продължителното седене или стоене прав също могат да доведат до образуването им.

Специално внимание трябва да отделим и на бременността като специфично състояние, често съпътствано от образуване на хемороиди. Поради настъпващите хормонални промени, отслабващи съдовите стени, и уголемяването на матката, която механично притиска кръвоносните съдове и пречи на нормалната циркулация в областта на аналния канал, бременността обикновено благоприятства образуването на хемороиди или изострянето на симптоматиката.

При определяне на стадиите, специалистите се ръководят от следните параметри:

 • задълбоченост на проблема
 • физическо състояние на хемороидалните възли
 • разположение (външни или вътрешни)
 • необходим метод на лечение

Стадиите в развитието на хемороидите

I стадий – начален стадий в развитието на хемороидите. При него се наблюдава разширение на вените и понякога кръвотечение. Като правило няма никаква болка, или е много слаба. Страдащите от хемороиди в I стадий, обикновено се опитват да се справят с проблема сами, без помощта на лекар. Те използват множество „бабини средства“ и свещички, които получават в аптеката. Понякога проблемът не търпи развитие, но често хемороидите преминават в стадий II. Само професионалното лечение е напълно в състояние да възпре развитието на състоянието.

II стадий – преминаването на хемороидите във II стадий е наистина болезнено. Кръвотеченията са напълно осезаеми, болките пречат при седене, всяко посещение в тоалетната предизвиква неприятни усещания. Всяко физическо натоварване в долната част на корема и областта на таза води до показване на хемороидите извън аналната област. В този стадий те все още могат сами да се върнат на предишното си място след работата на дебелото черво. Преходът на хемороидите във II стадий изисква неотложна лекарска помощ.

III стадий – вътрешните възли всеки път, след работата на червата, излизат и болният чувства, че му „израства опашка“. Излезлите възли вече се прибират само с помощ. В този стадий все още е възможно да се справите със състоянието без хоспитализация и без операция. Благодарение на специално оборудване и на съвременни медицински методи, проблемът се решава с няколко посещения, всяко, от които продължава броени минути.

IV стадий – окончателно и безвъзратно излизане на възлите, кръвотеченията и болката стават непоносими. От този момент може да помогне само операция с упойка, която сама по себе си е доста опасна и е сред най-болезнените. Следоперативният период, изключващ излизане от вкъщи, продължава около 2 седмици.

Как да си помогнем? Уелнес решения.

Препоръчително е да се вземат мерки при поява на първите симптоми. Диетата, съчетана с лечение, дава добър ефект.

 • приемайте храна, богата на баластни вещества (плодове и зеленчуци
 • пийте повече течности и повишете физическата си активност – плуване, разходки, джогинг и не на последно място фитнес
 • установете добри навици на изхождане. Всеки човек е различен, затова не се насилвайте да го правите всеки ден. Не се напъвайте в тоалетната, но и не пренебрегвайте позива за изхождане
 • използвайте меко действащи слабителни средства, за да предотвратите напрягането и запека;
 • приложете локален антихемороидален препарат (свещички)
 • след тоалетни нужди, измивайте обилно с хладка вода, докато сте под душа
 • не използвайте енергийни напитки, съдоразширяващи хранителни добавки и кофеин

Уелнес решения срещу хемороиди

Трябва да се спрат кафето, шоколада, колата и какаото! Те причиняват сърбеж в аналната област. Консумирайте овесени трици, по 1 супена лъжица необработени трици 3 пъти дневно, с 1 000 мг Витамин С (за заздравяване на мембраните) и 1-2 пъти Acidophilus. Също така, преди лягане и баня, намажете с мека кърпа засегнатото място с масло богато на Витамин Е!

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив