Уелнес и лечение: констипация (запек)

Уелнес и лечение: констипация (запек)

Лекарства срещу запек | Отиди до банята с псилиум!

Запекът е едно от най-често срещаните чревни разстройства и се състои в трудността да отидете на тоалетната, с последствията от усещане за запек и безпокойство, които всички знаем. Запекът може да зависи от няколко физиологични и психологически фактора и засяга главно жените и възрастните хора.

Запекът (констипацията) е досаден чревен проблем, особено когато е придружен от постоянно подуване на корема и въздух в червата. Нека видим средствата за окончателно решаване на проблема с задълбочаването на познанията за безопасно и ефективно природно слабително: семена от псилиум.

Определение на запек

Запекът е задържане на изпражнения във фекалната тръба и се характеризира с две явления:

 1. забавяне на транзита на изпражненията в червата, характеризиращ се с променена подвижност на дебелото черво и гастро-коликов рефлекс, който има функцията за увеличаване на чревната перисталтика.
 2. затруднена евакуация, така наречената „препятстваща дефекация“

Евакуацията е много субективна и зависи от личното хранене и физиология, дори и да се определи „запек“ като някой, който не ходи до тоалетната най-малко 3 пъти седмично.

Ходенето до тоалетната може да се превърне в кошмар за страдащите от запек.

Защо не трябва да се подценява запека?

На първо място, нека не забравяме, че няколко основни функции на нашето тяло зависят от ефективността на червата, нашия втори мозък, като този на имунната система. Ако погълнем лошо храната, това се превръща в неефективност на метаболитната система и последваща ситуация на психофизични страдания за целия организъм. Много хора го правят истински проблем, тъй като запекът има и наистина неприятна симптоматика – като усещането за постоянно подуване на корема. Запекът обаче не е истинска болест, а симптом на някаква форма на неразположение, която никога не бива да се подценява, също защото може да причини други проблеми.

Лекарства за запек: какво да ям

Трудността при дефектирането трябва да бъде изправена пред постепенен и целенасочен подход.

 • на първо място, ние трябва да се грижим за диетата си, като ядем храни, които подпомагат работата на червата като плодове (особено смокини, сливи, киви, круши, ябълки), пресни и варени зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, семена, храни, съдържащи пробиотици като кефир.
 • пийте поне 2 л вода на ден.
 • практикувайте повече физическа активност, която спомага за чревната подвижност и активирането на мудните черва. Също така има рехабилитационни програми, провеждани от физиотерапевти, които конкретно се насочват към тазовото дъно с манипулации и масажи, за да подпомогнат работата на червата.
 • не злоупотребявайте с употребата на лаксативи! Те са силно дразнещи за чревната лигавица и в дългосрочен план водят до влошаване на проблема.

Лаксативи да, лаксативи не?

За да преместим червата веднага встрани като тема, можем да пристъпим към спешен подход: лаксативи, които са разделени на различни категории:

 • механично действащи лаксативи
 • „масови форми“, които увеличават фекалната маса
 • лаксативи, които действат от осмозата

Най-често използваните принадлежат към категорията „антрахинони“, която трябва да се използва спорадично, само когато запекът е продължил няколко дни. Тези средства (включително растенията) имат мощно дразнещо действие върху чревната лигавица. Нека имаме предвид, че продължителната употреба на осмотични лаксативи може да доведе до сериозни странични ефекти, както и хроничността на проблема и не се препоръчва по време на бременност и много други обстоятелства.

Тук стигаме до лекарството, което може да помогне безпроблемно да отидете до тоалетната. Това е напълно естествено, широко разпространено и напълно полезно слабително, псилиум (Plantago psyllium), растение от семейство Plantaginaceae, което е особено подходящо при хроничен запек.

Ето някои причини, поради които псилиумът е едно от най-препоръчителните лекарства за страдащите от запек:

 • семената на псилиум имат отлични естествени слабителни и успокояващи свойства, тъй като при контакт с вода те набъбват увеличаващи се в обем до 30 пъти в сравнение със сухите семена, произвеждайки гел, който увеличава количеството на фекална маса, омекотява го и улеснява експулсирането дори в случай на хемороиди или анални фисури.
 • слузът на семената от псилиум се образува от водоразтворими влакна, които имат неагресивно слабително действие върху чревната лигавица и успокояващо, успокояващо и защитно действие.
 • употребата на псилиум не води до порочния кръг на хроничния запек, както се случва с осмотичните лаксативи.
 • псилиумът е полезен и при диария, тъй като абсорбира излишните течности и повишава консистенцията на фекалната маса, колит и всички възпаления на чревните стени.
 • естествено механично слабително, семената на псилиум също имат пребиотични свойства, които благоприятстват растежа на полезна бактериална флора за сметка на патогенни щамове.
 • благодарение на 100% безобидните си противовъзпалителни и успокояващи свойства, псилиевите влакна са идеален механичен лаксатив от типа за бременни жени, деца и сърдечни пациенти, които не могат да приемат други видове слабителни.

ВАЖНО!!!

Преди да приемате фибри от Psyllium, трябва да пиете много вода! Както всички влакна (фибри), тогава имайте предвид, че ако се приема едновременно с други лекарства, може да намали чревната абсорбция, следователно лекарствата трябва да се приемат поне 1 час преди или поне 3 часа след приема на псилиум.

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

4 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Уелнес и лечение: хемороиди | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 8, 2020 (17:02)

   […] хемороидите в хронично състояние често е свързано със запек, дължащ се на беден на баластни вещества хранителен […]

  2. Калий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 20, 2020 (12:46)

   […] на калий може да доведе до умора, слабост и запек. Може да ескалира до парализа, дихателна […]

  3. Хитозан - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 29, 2020 (09:45)

   […] хитозанът може да причини леко стомашно разстройство, запек или […]

  4. Кои са 9-те симптома, че гладувате (не ядете достатъчно)? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 8, 2020 (17:21)

   […] на твърде малко калории също може да доведе до запек. Хората с запек изпитват по-малко движения на червата, […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив