Кои храни съдържат най-много цинк?

Кои храни съдържат най-много цинк?

Цинкът е един наистина най-жизненоважните минерали за за нас хората. Той участва активно в укрепването на имунната ни система. Цинкът има важна роля в изграждането на ДНК. Той засилва производството на мъжкия хормон тестостерон и подпомага цялостната вътреклетъчната обмяна.

Опасности, които крие липсата на цинк в организма

Те не са свързани единствено с нисък имунитет. Значението на цинка често всъщност се подценява. Неслучайно при над 80% от хората  по света им липсва на този скъпоценен микроелемент. Около 2 г цинк присъства в човешкото тяло; той е концентриран в мускулите, костите, простатата, очите и кожата, но може да се натрупва и в костите и далака, където не е лесно да се освободи, когато липсва цинк. Около 1% от цинка, присъстващ в организма, се губи всеки ден, най-вече през червата и в много по-малка степен чрез потта и урината. Вижте до какво конкретно може да довете липсата на цинк в организма ни:

 • косопад
 • чупливи нокти
 • оплаквания с очите
 • лоща спермограма

Опасности, кои крие евентуално предозиране с цинк в организма

Прочитайки горните уелнес състояния, които не са ок нито за мен, нито за вас, не правете сега грешката обаче, да предозирвате с прием на цинк! Жените спокойно могат да ползват дневни дози от 15 мг дневно, докато мъжете 30 мг. Освен под формата на хранителна добавка, цинк можете да набавите и от следните категории храни:

Лощата новина е за вегани и вегетарианци: плодовете и зеленчуците не съдържат много от минерала цинк! Затова приемът на цинк като хранителна добавка е задължителен.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Цинк, Витамин Ц & Д3 срещу Коронавирус COVID-19 | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки април 1, 2020 (11:39)

   […] Храните които съдържат цинк не могат да доставят тези важни и сигурни 20 мг ежедневен прием, затова аз винаги препоръчвам прием като суплемент на цинк пиколита. Той, заедно с витамин Ц и витамин Д3, като комнибация, можете да приемате за по-лесно еднократно, в един прием, след всяка ваша закуска: […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив