Кашу | Cashew – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кашу | Cashew – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Дървото кашу произхожда от земите на днешна Бразилия и съвсем противно на схващанията по филогенетичен признак се доближава повече до манго, отколкото до фъстъци. Кашуто, известно под името Anacardium occidentale, е от същото семейство, от което са и мангото и шам фастъкът.

Кашуто е вечнозелено растение, което на височина достига височина до 12 метра, а плодоносния му живот трае до 45 години. Много често плодът му е наричан кашу ябълка, а по външен вид силно напомня на голяма круша с червен цвят или дюля. В долната част на кашу ябълката се крие мъхест, бъбрековиден израстък, в който се крие вкусната ядка кашу. Тази ядка е потопена в силно токсичен секрет, който я предпазва от различни вредители.

Диетичен начин на обработка

Кашу може да се консмумира сурово (така се запазва структурата на полезния соев лецитин). Но можете и за кратко, да го “минете” през тефлон тиган.

Калории и хранителен състав

Кашу хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории574
Мазнини46.35
Въглехидрати32.69
Протеин15.31

Приложение

Съдържа полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки, но и около 75% от него са ненаситени мастни киселини, а от тях около 75% съдържат т. нар. оleic acid- същата здравословна за сърцето киселина, която се съдържа и в зехтина.

Ако се притеснявате за сърцето си – яжте ядки! След направени най-различни проучвания, учените съветват, че за понижаване на риска от сърдечносъдови и коронарни сърдечни болести е достатъчно да приемате по една шепа кашу или други ядки, или по една лъжица фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата.

Съдържащата се в кашуто мед действа като антиоксидант, произвежда енергия и е полезна за костите и кръвоносните съдове. Медта играе важна роля в много физиолигични процеси, включително в оползотворяването на желязото от организма, елиминирането на свободните радикали, изграждането на костната и ставна тъкан и производството на меланин.

Съдържащият се в него магнезий се грижи за спокойствието ни. Незадоволителното количесдтво магнезий може да доведе до високо кръвно налягане, мускулни спазми и мигренни пристъпи, а една четвърт чаша кашу дневно ни дарява с 22.3% от дневната стойност на магнезий.

Предпазва ни от напълняване. Макар да е известно, че ядките ни даряват с много сърдечносъдови предимства, ние често ги избягваме, защото се притесняваме да не надебелеем. При наскоро проведено изследване обаче се оказало, че хората, приемащи поне два пъти седмично ядки са по-малко склонни към напълняване в сравнение с тези, които въобще не хапват ядки.

Макар алергични реакции да могат да се получат от почти всякакъв вид храна, е известно, че някои храни са свързани с повече алергии от други. Около 90% от хранителните алергиисе асоциират с 8 вида храна: ядки от дърветата (като кашуто), риба, ракообразни, краве мляко, кокоши яйца, соевите продукти, фъстъци и пшеница.

Кашуто освен това е сред малкото храни, съдържащи оксалати – природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Когато те станат много концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до някои здравни проблеми. Поради тази причина хора, имащи проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват приема на кашу.

Полезен микросъстав

В 100 грама каши ще откриете 292 мг магнезий, 660 мг калий, 593 мг фосфор, 20 мг селен, 2.2. мг желязо, 12 мг натрий, 5.8 мг цинк.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.