Горчив пъпеш | Momordica charantia – състав, калории, суплементиране и приложение

Горчив пъпеш | Momordica charantia – състав, калории, суплементиране и приложение

Описание

Момордиката (Горчивия пъпеш) е от ботаническа гледна точка увивно растение с лияноподобен характер. Носи латинското име Momordica charantia и принадлежи към семейство Тиквови. Много е използвана в азиатските страни, Америка и Африка. За нашата страна това е екзотична култура, която тепърва започва да добива популярност. Той е бил използван като храна и традиционната медицина за лечение на диабет, имунни нарушения, вирусни инфекции, нарушения на кожата, стомашно-чревни оплаквания, и рак.

Консумация (прием) на суровината

Горчивият пъпеш се консумира, когато плода е зелен, когато все още не е узрял. Богатството от витамини и минерали го превръща в незаменим продукт на трапезата на хора от цял свят. Обикновено се консумира след термична обработка – може да се вари, пържи, да се пече, да се правят супи от него, или да се консервира, както се консервират корнишоните.

Калории и хранителен състав

Горчив пъпеш хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории41
Мазнини0.67
Въглехидрати3.29
Протеин5.3

Приложение

Консумацията на момордика оказва благотворно влияние на високото кръвно налягане и храносмилателната система. Има положителното влияние към злокачествени туморни образувания. Не на последно място зеленчукът е ценен и заради антивирусно действие, с което подпомага имунната система в борбата със заразени клетки от различен произход.

Полезен микросъстав

Растението Горчив пъпеш (Momordica Charantia) съдържа най-малко 3 различни групи съединения, които проявяват клинично доказано хипогликемично (понижаващо кръвната захар) действие. Билката, също така, успокоява нервната система и има лек противовъзпалителен ефект. Употребата й няма негативните странични ефекти, характерни за традиционните лекарства за диабет.

Горчивият пъпеш съдържа още една важна съставка – лектин, която притежава инсулино-подобно действие, дължащо се на неговите два взаимосвързани рецептори за инсулин. Това вещество намалява концентрацията на глюкоза в кръвния поток, въздействайки на периферните тъкани и подобно на инсулина подтиска апетита. На лектинът основно се дължи хипогликемичния ефект, който горчивият пъпеш оказва върху човешкия организъм. Растението е един изключително ефективен начин за справяне със симптомите в началните фази на диабет.

Минерален състав: пепел 1.47 гр, калций 84 мг, фосфор 99 мг, желязо 2.04 мг, натроий 11 мг, калий 608 мг, магнезий 85 мг, витамин Ц 88 мг.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.