Зелена тиквена семка | Pumkin green seeg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Зелена тиквена семка | Pumkin green seeg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Зелените тиквени семки съдържат аминокиселината триптофан, която е важна в борбата срещу умората и безсънието. Благодарение на нея ще се радвате на отличен имунитет, а съдържащите се в тиквените семки омега мастни киселини, протеини и витамини В1, В2, В5 и В6 са само допълнение към суперползите на този природен продукт. Омега мазнините съдържащи се в тиквената семка (зелените такива) са особено полезни за правилното функциониране на черния дроб и сърцето, както и за правилното функциониране на организма и поддържането на отличния му имунитет.

Зелените тиквени семки са отличен източник на есенциални мастни киселини, витамини и минерали и антиоксиданти, които имат благотворно въздействие върху простатната жлеза. С високо съдържание са на протеини и мазнини. Вече има в литература категорични доказателства за благоприятното влияние и въздействие на зеленото тиквеното семе върху вече увеличена простата. Това е факт, заради съдържащите се в семките фитостероли, лигнани и цинк. Препоръчително е тиквените семки да са част от менюто на всеки мъж, без значение на колко години е. Освен това е задължителна употребата им след 40 годишна възраст, заради риск от развитие на заболяване на простатата.

Зелените тиквени семки са изключително ефективно средство за справяне с глисти и паразити в стомашно-чревната система. Препоръчително е да се консумират в комбинация с други ядки, като лененото семе е добре да бъде смляно, за по-доброто му усвояване. Изключително полезна и подходяща храна за децата, които често страдат от глисти.

Добавяйки този източник на мазнини в менюто си, всекидневно към закуската например, ще можете да се насладите на многобройните други ползи и в същото време ще ви държат за дълго време сити. Полезните мазнини съдържащи сев тях ще ви осигурят енергия, която в същото време ще ви помогне в борбата с излишните килограми. Освен това предотвратяват съсирването на кръвта.

Дори само 15 грама зелено тиквено семе на ден ще предотврати съсирването на кръвта, което е сред основните причини за възникването на сърдечно-съдови заболявания. Освен това ще ви предпазват в нарушаването на баланса между добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол, както и натрупването на триглицериди в кръвта.

Тиквеното семе е изключително подходящо за хора страдащи често от възпалителни процеси като гъбички, вируси, но също така и друг вид възпаления като ставни, артритни болки и подагра. С употребата на 1-2 супени лъжици дневно ще намалите значително възпалителните процеси в организма и болките.

Тиквените семки са богати на триптофан – аминокиселина, която в организма се превръща в серотонин и мелатонин , естествените отпускащи мозъка вещества. Серотонинът е невротрансмитер, чийто ниски нива в организма са пряко свързани с депресията, а мелатонинът регулира цикъла на сън и бодърстване.
Редовната консумация на тиквени семена помагат при лечението на проблеми със съня.

Благодарение на съдържащите се в тиквените семки омега мастни киселини са изключително подходящи при хора склонни към повишена тревожност, изпадане в биполярно разстройство и други. Не се колебайте да включите тиквените семки в менюто си, за да поддържате и отличното здраве на бъбреците си, особено ако имате генетична предразположеност за натрупване на такива.

Диетичен начин на обработка

Използвайте тиквените семки сурови като добавка към диетата ви и конкретна порция храна. Не ги консумирайте самостоятелно.

Калории и хранителен състав

Зелена тиквена семка хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории522
Мазнини42.13
Въглехидрати13.43
Протеин32.97

Приложение

Терапевтичните ползи на тиквената зелена семка са съсредоточени в суровите семки. Лечебни свойства имат кората, семето и сиво-зеления горен слой на тиквената семка. Когато печете тиквената семка на тиган, например, те губят голяма част от своите лечебни свойства. Тиквените семки имат ниска токсичност и нямат странични ефекти. Това се препоръчва за лечение на възрастни хора, бременни жени и деца.

Тиквени семки, особено зелените, са един от най-богатите природни източници на цинк. Основното му количество се съдържа в тънкия горен слой на зеленото семе. Цинкът нормализира панкреаса, помага на инсулина и баланса на кръвната захар. Цинков дефицит допринася за бързото остаряване. При липса на минерала цинк, при деца и юноши, се наблюдава забавяне на растежа в пубертета, повишават се нивата на холестерол и появата на акне върху кожата. Мъжкото тяло се нуждае от много повече цинк, отколкото при жените. Минералът има благоприятни ефекти върху активността на простатата, нормализира тестостеронаи се използва при профилактика и лечение на безплодие при мъжете, особено в диетите при установено безплодие.

Според учените, достатъчно цинк в организма намалява податливостта към алкохолизъм. Често е налице проблемът с наднорменото тегло, както и свързани с недостиг на цинк. Смутени въглехидратния метаболизъм.

Полезен микросъстав

Съставът на тиквено семе (не само зеленото) съдържа: протеин, желязо, магнезий, мед, манган и фосфор. Семената са богати на аргинин, фолиева, линолова и глутаминова киселина. Съдържа калций, цинк, селен, холин, лутеин, кукурбитин, ниацин и витамин Е.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.