fbpx

Холестерол

Холестерол

Биологична роля на холестерола

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в:

  • участие в изграждането на клетъчните мембрани

  • образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други
 • По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

  Кой е “добрият” и кой “лошия” холестерол?

  Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите. Липопротеините с ниска плътност (LDL) (Хол – ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза. Липопротеините с висока плътност (HDL) (Хол – ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол – ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол (HDL).

  Стойности на серумен холестерол

  Стойностите на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност са следните:

  “Желаното” ниво на Хол – ЛВП (HDL холестерол) в кръвта е над 1,0 mmol/l, като с висок риск за атеросклероза са стойностите под 0,9 mmol/l. За определяне на отклоненията в мастната обмяна и риска от развитието на атеросклероза е желателно да се изследват всички видове липопротеини в кръвта.

  Риск от повишено ниво на серумен холестерол

  Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

  Причини за повишаване на холестерола в кръвта

  • Наследствената предразположеност
  • Стрес
  • Нездравословното хранене
  • Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и други
  • Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и други
  • Ниската двигателна активност
  • Пол – след менопаузата при жените холестеролът нараства

  • Злоупотребата с алкохол

  • Тютюнопушенето
  • Възраст – след 20-та година серумният холестерол се увеличава
 • Как се намалява серумния холестерол?

  Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот! Промените включват:

  • Холестерол редуцираща диета. Най-често 2 седмици след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%. Диетата включва консумация на: повече плодове и зеленчуци – най-малко 5 пъти дневно. Храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни). Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене). Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините). Растителни масла (царевично; маслиново; соево). По-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити). По-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности. По-малко яйца – не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).

  • Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене: да се отстранява видимата мазнина от месото. Да се ограничава количеството мазнина при готвене. Да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене. Да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу. Повишаване на физическата активност.
  • Упражняването на фитнес активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на лошия холестерол.

 • Медикаментозно лечение

  Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и суплeментарна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им. Холестеролът е наш “приятел”. Намалете “лошият” холестерол и поддържайте “добрия” в оптимални граници. Не забравяйте, че от холестерол, се образуват двата най-разграничителни хормона – тестостерон за мъжа и естроген за жената!

  Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив