Уелнес и лечение: триглицериди и холестерол

Уелнес и лечение: триглицериди и холестерол

След публикацията на важният материал за здравето на черния ни дроб (стеатоза), е време да обърнем малко повече внимание над темата триглицериди и холестерол. Какво е LDL холестерол, какво са триглицеридите? Отговорите тук и сега.

Триглицеридите представляват основната част от липидите (мазнините) в храната. Други два главни класа мазнини са: фосфолипиди (например лецитин) и стероли (например холестерол). Триглицеридите се образуват при естерификация на глицерола с три молекули мастни киселини. Наричат се още триацил-глицероли.

Триглицеридите се приемат с храната (екзогенно) или могат да се синтезират в организма (ендогенно). В тънките черва екзогенните триглицериди се хидролизират от панкреасната липаза и постъпват в клетките на чревната лигавица. Тук се синтезират хиломикроните. Това са липопротеини, които съдържат основно екзогенни триглицериди (90%), холестерол (5%), фосфолипиди (4%) и белтъци (1%). Притежават Апо-В48 и Апо-В-100. Попадат в кръвообращението и към тях се прикрепят още Апо-С-II и Апо-Е.

Функцията на хиломикроните е да пренасят екзогенните липиди (главно триглицеридите) от червата до всички органи и тъкани (главно до мастните депа, където триглицеридите се складират). Хиломикроните се появяват в кръвта след нахранване и 2-3 часа след това изчезват. Ендогенните триглицериди (синтезирани в черния дроб) се пренасят до всички тъкани и органи под формата на VLDL. Това са липопротеини, които съдържат: триглицериди (65%), холестерол (15%), фосфолипиди (10%) и белтъци (10%). Най-много триглецириди има в мастната тъкан, в черния дроб, скелетната мускулатура и сърцето.

 • Показания за изследване: за оценка на риска от коронарна болест на сърцето, при захарен диабет, алкохолизъм, панкреатит.
 • Биологичен материал: кръв, взета сутрин поне 12 часа след последното хранене.
 • Лекарствени интерференции: кортикостероидите, тиазидните диуретици, контрацептивите, бета-блокерите повишават триглицеридите. Аспарагиназата, витамин С, клофибрат понижават триглицеридите.
 • Референтни граници: 2,0 mmol/l.

Повишени стойности на триглицериди (хипертриглицеридемия) се наблюдават при:

 • бременност, медикаменти подтискащи овулацията.
 • фамилна хипертриглицеридемия.
 • при захарен диабет, затлъстяване, алкохолизъм, панкреатит, нефрозен синдром, хипотиреоидизъм, гликогенози и др.

Счита се,че хипертриглицеридемията е рисков фактор за атеросклероза. Повишените триглицериди са част от т. нар „Х“- синдром. Към него се отнасят още есенциалната артериална хипертония, хиперурекемиятя, нарушеният глюкозен толеранс и др. Всички те са рискови фактори за исхемична болест на сърцито. За понижаване на триглицеридите се препоръчва понижаване на телесното тегло, повишаване на двигателната активност, ограничаване приема на мазнини и въглехидрати, на алкохол. При неповлияване се препоръчва прием на медикаминти, потискащи синтеза на триглицериди в черния дроб.

Намалени стойности на триглицериди (хипотриглицеридемия) се наблюдават при:

 • хронично недохранване.
 • малабсорбционен синдром.
 • хипертиреоидизъм.

Холестеролът и триглицеридите еднакви ли са?

И холестеролът и триглицеридите са вещества, наречени липиди, но в рамките на тази категория принадлежат към различни групи по своя състав, като триглицеридите се наричат ​​повече мазнини. Отговаряйки на въпроса дали холестеролът и триглицеридите са еднакви, вече мога да ви кажа, че макар и двете да са липиди, те наистина са различни, тъй като имат различен произход и различни функции в тялото ви.

Що се отнася до произхода на тези липиди в тялото ви, холестеролът се произвежда най-вече в черния дроб (вижте таблото по-горе), въпреки че можете да го включите в зависимост от типа диета, която приемате, която е, когато обикновено повишава нивото му, докато триглицеридите се срещат само в тялото ви, консумирайки храна, тъй като те са резултат от трансформирането на калориите, които не са ви необходими.

Така че ако диетата ви е с високо съдържание на калории и не ги използвате веднага, това ще повиши нивото на триглицеридите в кръвта. Ако говорим за функциите, холестеролът и триглицеридите не са еднакви, тъй като холестеролът е важна част в тялото ви за изграждането на нови клетки и някои хормони, той благоприятства производството на жлъчка, от съществено значение е да си направите витамин D и е основен компонент на лигавицата на нервите и гръбначния мозък.

От друга страна, триглицеридите, които са били съхранявани във вашите мастни клетки, влизат в действие, когато тялото ви се нуждае от енергия и не сте яли храна, тъй като те се трансформират в други съединения, които използват тъканите ви за получаване на енергия, също като са част на телесните мазнини помага при топлоизолация, като защитава тялото ви от ниски температури.

Адекватно ниво на холестерол и триглицериди в организма

Важно е да не бъркате холестерола и триглицеридите с нещо вредно за вашето тяло, те трябва да са на разположение за различни функции, които поддържат здравето ви в добро състояние. Количеството на холестерола в кръвта, което е идеално за представяне, е по-малко от 200 mg/dL, но без да достигат много ниски нива, някои специалисти смятат, че стойността под 120 mg/dL вече може да е проблем.

По същия начин, концентрация на холестерол в кръвта по-висока от 200 mg/dL ви помага да развиете разстройство, докато над 240 mg/dL увеличава вероятността да имате повече заболявания и с по-голяма компенсация.

От друга страна, в тялото ви е желателно триглицеридите в кръвта да са под 150 mg/dL, докато ако стойността е доста под идеалната или между това и 199 mg/dl, трябва да предприемете стъпки за тяхното увеличаване или намаляване, тъй като случаят може да бъде и да се предотвратят усложнения по този начин, но ако имате ниво над 200 mg/dL или дори по-голямо от 500 mg/dL, е необходимо незабавно да действате и да се борите с болестите, които вече са се появили.

При високи триглицеириди:

При високи триглицеириди:

Ефекти от промяната в количеството на холестерола и триглицеридите в кръвта

Едно от нещата, които триглицеридите и холестеролa имат общо, е свойството им да не могат да се разтварят в кръвта, което не е проблем, ако ги представите в нормални количества, но това е, когато има по-голям принос от тях във вашия организъм, тъй като те са склонни да се натрупват и циркулират през кръвоносните ви съдове с голяма вероятност да причинят някакви усложнения.

При триглицеридите, когато имате по-високо от нормалното кръвно ниво, обикновено не наблюдавате симптоми, докато не настъпи увреждане в тялото ви и болестта е възможно в напреднал стадий, причинявайки главно сърдечно заболяване или инсулт, въпреки че може да причини и панкреатит и други заболявания в черния дроб и далака, той също може да увеличи ефекта на липопротеиновия холестерол с ниска плътност.

Напротив, въпреки че е по-рядко и по-малко тежко, ако имате ниски триглицериди, ще забележите, че губите мускулна маса без видима причина и значителни количества протеини в различни органи, се засяга абсорбцията на липиди и може да имате възпаление на ретината.

Що се отнася до холестерола, ако сте го повишили, можете да страдате от някакво сериозно сърдечно заболяване, най-вече атеросклероза, с последствия като ангина пекторис, инфаркт на миокарда или мозъчно и периферно артериално заболяване.

Също така, ниските нива на холестерол в тялото ви също водят до отрицателна реакция, причинявайки промени в притока на кръв, отслабва нишките на артериалните мембрани с вероятността да развиете кръвоизливи поради разкъсване на капилярите, това също може да влоши веществото, което предпазва нервите и мозъчният кръвоизлив може дори да причини други промени в тялото ви, като спре или намали отделянето на определени хормони, като тези, които са отговорни за развитието на сексуални характери, тези, които помагат за премахване на мазнините или такива с ефект отпускане.

Съвети за предотвратяване на проблеми с холестерола и триглицеридите

Разпознаването какви фактори могат да ви причинят промяна в нивата на холестерола и триглицеридите, ще ви помогне да го избегнете или да намерите начин да го контролирате. Диета, която не е балансирана както в мазнините, така и в протеините, яденето на прекалено лоши храни за холестерол, наднормено тегло и затлъстяване, прекомерна консумация на алкохолни или захарни напитки, заседнал начин на живот и употреба на някои лекарства като диуретици, стероиди и противозачатъчни таблетки , са някои фактори, които можете да модифицирате, за да възстановите нормалното ниво на триглицеридите и холестерола.

Въпреки това, при причини като възраст, пол, генетично предразположение или чернодробни или бъбречни заболявания, диабет тип 2 и проблеми с щитовидната жлеза, трябва да видите лекар, който да ви назначи някакво лечение, за да държите тези липиди под контрол. Можете да посетите нашите статии за рецепти за понижаване на холестерола, лекарства срещу висок холестерол или диета за понижаване на триглицеридите и да знаете стъпките, които трябва да предприемете, за да понижите стойностите им.

Триглицеридите: защо имат значение?

Още при високи триглицеириди:

Още при високи триглицеириди:

Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ето защо триглицеридите имат значение – и какво да направите, ако вашите триглицериди са твърде високи.

Ако сте следили нивото на кръвното си налягане и холестерола, може би трябва да наблюдавате още нещо: вашите триглицериди. Наличието на високо ниво на триглицериди в кръвта може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Но същият избор на начин на живот, който насърчава цялостното здраве, също може да помогне за намаляване на вашите триглицериди.

Какво представляват триглицеридите? Трайните решения:

Триглицеридите са, както вече споменах, вид мазнини (липиди), които се намират в кръвта ви. Когато ядете, тялото ви преобразува всички калории, които не е необходимо да използва веднага в триглицериди. Триглицеридите се съхраняват във вашите мастни клетки. По-късно хормоните отделят триглицериди за енергия между храненията. Ако редовно ядете повече калории, отколкото изгаряте, особено от високо въглехидратни храни, може да имате високи триглицериди (хипертриглицеридемия).

Какво се счита за нормално?

Един прост кръвен тест може да разкрие дали вашите триглицериди попадат в здравословен диапазон:

 • нормално – по-малко от 150 милиграма на децилитър (mg / dL) или по-малко от 1.7 милимола на литър (mmol / L)
 • висока граница – 150 до 199 mg / dL (1.8 до 2.2 mmol / L)
 • висока – 200 до 499 mg / dL (2.3 до 5.6 mmol)
 • много високо – 500 mg / dL или повече (5.7 mmol / L или повече)

Вашият лекар обикновено проверява за високи триглицериди като част от тест за холестерол, който понякога се нарича липиден панел или липиден профил. Ще трябва да постите, преди да може да се вземе кръв за точно измерване на триглицеридите.

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола? Триглицеридите и холестеролът са различни видове липиди, които циркулират в кръвта ви: триглицеридите съхраняват неизползвани калории и осигуряват на тялото ви енергия. Холестеролът се използва за изграждане на клетки и определени хормони.

Защо високите триглицериди имат значение?

Високите триглицериди могат да допринесат за втвърдяване на артериите или удебеляване на стените на артериите (артериосклероза) – което увеличава риска от инсулт, сърдечен удар и сърдечни заболявания. Изключително високите триглицериди също могат да причинят остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

Високите триглицериди често са признак за други състояния, които повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт, включително затлъстяване и метаболитен синдром – струпване на състояния, включващо твърде много мазнини около кръста, високо кръвно налягане, високи триглицериди, висока кръвна захар и ненормални нива на холестерола. Високите триглицериди също могат да бъдат знак за:

 • диабет тип 2 или преддиабет
 • метаболитен синдром – състояние, когато високо кръвно налягане, затлъстяване и висока кръвна захар се появяват заедно, увеличавайки риска от сърдечни заболявания
 • ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
 • определени редки генетични състояния, които влияят върху това как тялото ви превръща мазнините в енергия

Понякога високите триглицериди са страничен ефект от приема на определени лекарства, като например:

 • диуретици
 • естроген и прогестин 
 • ретиноидите стероиди
 • бета блокери
 • някои имуносупресори
 • някои лекарства срещу HIV

Какъв е най-добрият начин за понижаване на триглицеридите?

Изборът на здравословен начин на живот е ключов:

Спортувайте редовно. Насочете се към поне 30 минути физическа активност през повечето или през всички дни от седмицата. Редовните упражнения могат да понижат триглицеридите и да повишат „добрия“ HDL холестерол. Опитайте се да включите повече физическа активност в ежедневните си задачи – например да се изкачвате по стълбите по време на работа или да се разхождате по време на почивки.

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати. Простите въглехидрати, като захар и храни, приготвени с бяло брашно или фруктоза, могат да повишат триглицеридите. Отслабнете!

Ако имате лека до умерена хипертриглицеридемия, фокусирайте се върху намаляване на калориите. Допълнителните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват като мазнини. Намаляването на калориите ви ще намали триглицеридите. Влезте в дефицит калории, веднага! Изберете по-здравословни мазнини. Консумирайте наситени мазнини, които се съдържат в месата, в по-здравословните мазнини намиращи се в растенията, като маслини и рапично масло.

Вместо червено месо, опитайте риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – като скумрия или сьомга. Избягвайте трансмазнини или храни с хидрогенирани масла или мазнини. Ограничете алкохола! Алкохолът е с високо съдържание на калории и захар и има особено мощен ефект върху триглицеридите. Ако имате тежка хипертриглицеридемия, избягвайте да пиете алкохол, завинаги. 

Ами хранителните добавки?

Ако промените в здравословния начин на живот не са достатъчни за контролиране на високите триглицериди, задължително започнете със:

 • рибено масло: известно също като омега-3 мастни киселини, рибеното масло може да помогне за понижаване на вашите триглицериди. 
 • ниацин: ниацинът, понякога наричан никотинова киселина, може да понижи вашите триглицериди и липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол – „лошия“ холестерол. 

Oбратно към раздел „Уелнес и проблемни състояния“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

7 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Хитозан - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 28, 2020 (08:12)

   […] Хитозан се използва за лечение на затлъстяване, висок холестерол (с придружени триглицериди) и болест на Крон. Използва се и за лечение на […]

  2. Уелнес и лечение: Холестерол | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 2, 2020 (09:47)

   […] Триглицеридите, вид мазнини в кръвта, обикновено измервани заедно с холестерола, са още по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, защото нивата на холестерола при жените могат да се колебаят доста след менопаузата и са склонни да се увеличават с възрастта, което ни излага на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт.  […]

  3. Прекаленa консумация на плодове увеличава триглицеридите! | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 6, 2020 (15:55)

   […] количества фруктоза могат да повишат триглицеридите до нездравословни нива – а плодовете съдържат […]

  4. Уелнес и лечение: сърдечно-съдови проблеми | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 7, 2020 (17:34)

   […] употреба на транс мазнини в кухнята и високото ниво на холестерол и триглицериди са основните причини за сърдечно-здравни […]

  5. Метаболизъм. Ускоряване обмяната на веществата. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 17, 2020 (10:26)

   […] сърдечната честота и помагайки за извличане на триглицериди от адипоцитите за използване като […]

  6. Кое кардио гори мазнини? Монотонното или интервалното? | BelchoHristov.Com ноември 4, 2021 (09:37)

   […] на човек под формата на мазнини, по-специално като триглицеридни молекули, които се състоят само от три вида атоми: въглерод, […]

  7. Хранене и фитнес с цел превенция срещу висок холестерол | Видео | BelchoHristov.Com април 21, 2023 (12:14)

   […] Триглицеридите, вид мазнини в кръвта, обикновено измервани заедно с холестерола, са още по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, защото нивата на холестерола при жените могат да се колебаят доста след менопаузата и са склонни да се увеличават с възрастта, което ни излага на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт.  […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив