Уелнес и лечение: стеатоза на черен дроб

Уелнес и лечение: стеатоза на черен дроб

Лековитите билки за здраве на черния дроб са вече описани от науката, като методика за справяне със ситиацията. В настоящиет материал ще се спра над описанието, симптомите и последствията от омазнен (стеатоза) черен дроб. Стеатоза вече имат и младите – над 40% от хората по света всъщност страдат от това състояние на черния дроб, в което той, като жизненоважен орган страда.

Нормално, мазнината в черния дроб е 3%, когато имате състояние на стеатоза (омазняване), бъдете сигурни, че говорим за мазнина вече над 10%!

Стеатозата е обратим процес!

Когато ензимите в черния ви дроб са в нормална активност, единственото, но неизбежно нещо е промяна в храненето и задължителния прием на натурални билки – куркума (с много високо съдържание на куркуминоиди), магарешки бодил и витамин Б-7 (биотин).

Ако обаче решите (защото това е осъзнато решение и действие) да подминете тази начална фаза, следва втора фаза на стеатоза, а именно стеатохепатит. Мастните капки в черния дроб се увеличават, и инфилтрират чернодробните клетки.

Стеатозата е придружена от:

 • висок холестерол
 • високи триглицериди
 • висока пикочна киселина
 • висока кръвна захар (периферна инсулинова резистентност)

Преминаването на заболелия в посока клетъчно хранене (индивидуално планирана и изчислена диета), заедно с редовна гимнастика и суплементиране, са задължителните и своевременни стъпки, които трябва да се направят.

Още проблемни състояния:

Напоследък все по-голямо внимание започна да се обръща на чернодробната стеатоза, наричана още затлъстяване на черния дроб. Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини!

В резултат на отлагането на мазнини, хепатоцитите започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат. Стеатозата на черния дроб възниква вследствие на вродени или придобити увреждания на хепатоцитите, както и в обмяната на мазнините.

Стеатозен черен дроб често се наблюдава при вегетарианци и при хора спазващи драстични диети. При рязко ограничаване на храната, черният дроб започва да се запасява с мазнини, за да се запазят основните жизнени функции на организма.

Най-честите оплаквания са:

 • обща отпадналост
 • болки в областта на корема
 • лесна уморяемост
 • липса на апетит
 • сърбежи по цялото тяло
 • потъмняване на склерите на очите

Стъпки за справяне със стеатоза

На първо място е приема на хепатопротектори (хранителни добавки), които освобождават мембраната на хепатоцитната клетка и въздействат върху имунния статус на самата клетка. Хепатопротективните вещества увеличават обмяната на веществата и подобряват функцията на черния дроб, за да се изчиства от излишните мазнини.

На второ място е започването на диета на принципа на клетъчното хранене. В системата на човек (всеки човек има своята харалтеристика: полз, възраст, височина, енергоразход и т.н.) трябва да встъпват конкретно изчислени калории, правилна пропорция (между протеин, въглехидрати и мазнини. И на всеки 4 седмици максимален период, тази стратегия на хранене трябва да се проследява именно и на база междинни резултати и статус на черния дроб, ензимите и показатели като ASAT, ALAT, триглицериди и др.

На трето място е продължаването на уелнес грижите. Стеатозата е „червената лампа“. Обратим процес. Защо обаче трябва пак да си го предизвикаме, особено ако причините за стеатоза не са генетични, а биотични! Начин на живот, начин на хранене, познания и т.н. Помислете по тази тема.

ВРЪЗКАТА ИНСУЛИН И СТЕАТОЗА НА ЧЕРЕН ДРОБ

Според съвременните схващания инсулиновата резистентност е първичният метаболитен дефект, водещ до стеатоза. Тя причинява „нахлуване“ на свободни мастни киселини в черния дроб. Те се освобождават от мастната тъкан, поради невъзможността на инсулина да подтисне действието на хормон-чувствителната липаза. Същевременно повишените (поради инсулиновата резистентност) инсулинови нива промотират непрекъснат синтез на триглицериди в черния дроб. Така хепатоцитите се натоварват с триглицериди и се развива макровезикуларна чернодробна стеатоза. Това състояние се обозначава като „първи удар“.

В резултат има и „втори удар“ – върху черния дроб, поради повишената ранимост на претоварените с триглицериди хепатоцити. Това е заради оксидативния стрес и специфични цитокини + липополизахариди. Свободните мастни киселини и хиперинсулинемията потенцират липидното окисление и освобождаването на свободни радикали, които директно увреждат хепатоцитите и освобождават некроинфламаторни медиатори. Персистиращото чернодробно увреждане води до активация на чернодробните стелатни клетки с резултат – развитие на фиброза.

Затлъстяването и диабета индуцират инсулинова резистентност, адипоцитна пролиферация и промени в чревната флора. Нови доказателства има за корелацията между чревния микробиом, бактериалната транслокация и честотата на стеатоза. Увреждането на чревния микробиом в резултат на високомазнинна диета може да предизвика стеатоза също. Промените в чревния микробиом водят до повишен интестинален пермиабилитет, сигнализира се за възпалителна реакция в порталното кръвообращение и черния дроб.

МОРФОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА СТЕАТОЗА

Ролята на чернодробната биопсия в диагностиката е двупосочна. От една страна тя показва морфологичнитите промени в черния дроб – едрокапчеста стеатоза, балонна дегенерация на хепатоцитите, гликогенизирани ядра, хиалинни телца на Малори, възпалително-клетъчна инфилтрация, некроза, степен на фиброза. Тук сериозен лимитиращ момент е т.нар. грешка на пробата (sempling error), която води до надценяване или подценяване на реалната морфологична чернодробна картина. От друга страна чрез биопсията единствено може да бъде разграничен неалкохолния стеатохепатит от чернодробната стеатоза и да се уточни прогнозата на заболяването, както и да се изключат коинцидентни заболявания.

ЛЕЧЕНИЕ НА СТЕАТОЗА

Редукция на килограмите и ускоряване обмяната на вещества

Бързото и рязко отслабване, на база мускулна маса, заради неправилно структурирана диета или т.нар. приложение на „стриктна“ диета, ще усложни стеатозното състояние!

Елиминиране на 9% от теглото в рамките на календарна година води до трайно подобрение фукцията и работа на черния дроб! Което доказва нуждата от клетъчно хранене, на база индивидуални характеристики.

Какво трябва да се осигури: в диетата ви (клетъчното хранене с изчислени калории – ако имате нужда от такъв план, заявете го още сега!) трябва да присъстват:

Активна спортна дейност

Направете си план (или поръчайте индивидуална програма) за аеробика. Правилно изпълнена, ще осигурите енергоразход и трайна загуба на мазнини, изобщо! Изпълнявайте кардио:

 • сутрин след сън
 • между храненията
 • или късно вечер, преди сън

Кардио сесиите ви (аеробиката) трябва да са монотонни!

Суплементиране – прием на хранителни натурални продукти

Приемайте задължително:

 • силимарин (от бял трън) – той лекува и укрепва здравето на черния дроб
 • глухарче – подпомага кръвообръщението, като по този начин допълва белият трън и възстановяването на черния дроб

Добавете в менюто си и люцерна – тя дава ценен за здравето на черния дроб витамин К.

Лечебните свойства на добавките:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

4 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Женските хормони - 8-те най-важни хормона за женско здраве | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 21, 2020 (10:57)

   […] Понякога този орган е много по-затормозен, отколкото е видно. И това е свързано с консумирането на много продукти, които може да го увреждат – много алкохол и трансмазнини, каквито има в тестените изделия с шоколадов пълнеж, бисквитите, бонбоните и т.н. Следете за стеатоза! […]

  2. Триглецириди. Видове, структура и биологична функция | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 25, 2020 (14:41)

   […] публикацията на важният материал за здравето на черния ни дроб (стеатоза), е време да обърнем малко повече внимание над темата […]

  3. Магарешки бодил (млечен трън) - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки септември 1, 2020 (16:51)

   […] в САЩ от 1986 г. за лечение на най-често срещаните чернодробни заболявания, сега той е сред растенията, които са най-известни с […]

  4. 8-те най-важни хормона за женско здраве | YAMAMOTO TEAM BULGARIA март 15, 2024 (14:17)

   […] Понякога този орган е много по-затормозен, отколкото е видно. И това е свързано с консумирането на много продукти, които може да го увреждат – много алкохол и трансмазнини, каквито има в тестените изделия с шоколадов пълнеж, бисквитите, бонбоните и т.н. Следете за стеатоза! […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив