Астрагал | Ориенталското растение с множество свойства

Клас / Хранителни добавки

Астрагалът, особено корените на растението, е естествен адаптогенен тоник, способен да насърчава повишаването на прага на устойчивост на стрес и да поддържа защитното действие на имунната система.

Днес сме запознати с фитотерапевтичен елемент с произход от Далечния Изток и Китай, тревисто растение, използвано от древни времена в традиционната китайска медицина и западната медицина, астрагал, билка за тонизиране, способна да повиши прага устойчивост на стресови фактори. В хилядолетната традиционна Kитайска медицина корените на астрагал са известни като естествена опора за функциите на имунната система благодарение на наличието на повече от 40 активни съставки, включително:

  • сапонини
  • биофлавоноиди
  • полизахариди
  • кумарини

Традиционната употреба на растението във Китай е насочена към стимулиране на Чи енергията (жизнената енергия) на далака и белите дробове, тоест на тези органи (заедно с бъбреците), в основата на енергийните потоци на тялото и следователно на защитните енергии и на имунитет.

Свойства на Астрагал

По време на смяната на сезоните екстрактът от корен на астрагал представлява едно от най-ефективните природни вещества за насърчаване на защитните сили на организма. Това благодарение на имуностимулиращите си свойства, които подпомагат защитните действия на нашето тяло в случай на бактериални и вирусни инфекциозни заболявания, настинки и грипни синдроми.

Ефектът на астрагал произтича от това, че помага на организма да противодейства на атрофията на органи като далака, тимуса и чревните лимфни възли и да насърчава фагоцитния капацитет и трансформацията на Т-лимфоцитите. От това, което произтича от някои изследвания за предполагаемата кардиотонична функция на талуса, изглежда, че растението е в състояние да се намеси в метаболизма на натрий и калий чрез намаляване на кръвното налягане, поради което е полезно в случай на хипертония.

Астрагал като адаптоген

Богатото съдържание на сапонин във фитокомплекса придава на талуса хепатопротективно и стимулиращо действие за регенерацията на хепатоцитите. Астрагалът, подобно на други добре познати ориенталски растения, също има адаптогенни свойства, т.е. позволява ни да реагираме добре и с адаптивност към стреса, намалявайки консумацията на кислород в митохондриите и увеличавайки растежа на клетките, метаболизма и дълголетието.

Поради тези причини се посочва и като валидно помощно средство за контрастиране на периоди на умора, умора, възстановяване (например след лечение с антибиотици) с подобряване на въздействието върху ученето и паметта. Да не забравяме, че благодарение на адаптогенните си качества, астрагалът може да бъде включен сред природните лекарства с анти-стареене, тъй като, както видяхме, той намалява консумацията на кислород в митохондриите и повишава поносимостта на клетките към стрес. Много интересен фактор е също, че пероралното му приложение увеличава притока на урина и отделянето на натрий и демонстрира защитен ефект срещу експериментален нефрит, като намалява протеинурията и нефрозата.

Астрагал: метод за употреба

Можете да приемате сух екстракт от корен на астрагал под формата на хранителни добавки. В случай на екстракт от сух астрагал се препоръчва да се приема 400 mg веднъж дневно с вода.

До тук разглеждахме продуктът: