Уелнес и лечение: диабет

Уелнес и лечение: диабет

Диабетът е заболяване и проблемно състояние, което свързано с хормона инсулин. Диабетът бива два основни вида: диабет тип I и диабет тип II. Диабетът е заболяване, което се появява, не когато кръвната ви глюкоза, наричана още кръвна захар, е твърде висока! Защото това може да се полчуи просто от консумацията на голяма порция ризото.

А когато собствената ви жлеза, панкреасът, не може ендогенно да отдели инсулин! Кръвната глюкоза е вашият основен източник на енергия и идва от храната, която ядете. А инсулинът, като хормон, произведен от панкреаса, помага на глюкозата от храната да попадне в мускулните клетките и тези на черния дроб, за да се използва за енергия, акумулираната във връзките на гликогена.

Задстомашната жлеза (панкреас) – представлява голяма храносмилателна жлеза, разположена напречно върху задната коремна стена, зад стомаха. Тя е жлеза едновременно с външна и вътрешна секреция. Вътрешносекреторната част на жлезата се състои от групирани клетъчни струпвания т.н. осторовчета на Лангерханс. Те секретират два хормона – глюкагон и инсулин, които са продукти на различни видове клетки. Отделените от клетките хормони преминават през капилярните стени в кръвта. И двата хормона са свързани пряко с регулацията на обмяната на въглехидратите в организма.

Глюкагонът способства за разграждането на гликогена в черния дроб и по този начин повишава нивото на кръвната захар. Инсулинът способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите и превръщането й в гликоген.

Табла:

Преддиабетно състояние

Лекарите посочват някои хора като предиабетни или като граничен диабет, когато кръвната захар обикновено е в диапазона от 100 до 125 милиграма на децилитър (mg / dL). Нормалните нива на кръвната захар са между 70 и 99 mg/dL, докато човек с диабет ще има кръвна захар на гладно по-висока от 126 mg/dL.

Нивото на преддиабет означава, че кръвната захар е по-висока от обичайната, но не толкова висока, че да представлява диабет. Хората с преддиабет са изложени на риск от развитие на диабет тип II, въпреки че обикновено не изпитват симптомите на пълен диабет. Рисковите фактори за преддиабет и диабет тип II са сходни. Те включват:

 • да бъдеш с наднормено тегло
 • семейна анамнеза за диабет
 • с ниво на холестерол с липопротеин с висока плътност (HDL) по-ниско от 40 mg/dL или 50 mg/dL
 • анамнеза за високо кръвно налягане
 • да имате гестационен диабет или да родите дете с тегло при раждане над 4 килограма
 • анамнеза за синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • заседнал начин на живот

При недостиг на инсулин настъпва болестта захарен диабет, която се изявява с увеличаване на нивото на глюкозата в кръвта (хипергликемия) и с поява на глюкоза в урината (глюкозурия). Заболяването представлява комплексно разстройство на обмяната на организма, макар че преди всичко се разстройва въглехидратната обмяна. То се явява като последица от недостатъчна секреция или намалена активност на инсулина.

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания, като през последното десетилетие се наблюдава увеличаване на честотата му. Разпространението на болестта зависи от демографски, географски и социални фактори. Повече боледуват лица, които са изложени в по-голяма степен на влиянието на стресови фактори, както и предимно хора на умствения труд. Болестта засяга всички възрасти, дори първите години от живота. И двата пола боледуват почти еднакво. С напредване на възрастта заболяването зачестява, като честотата достига 6-10% от лицата на възраст над 40 години. В рода на почти 25% от заболелите лица се установява наличие на двама или повече диабетици. Като причина за възникване на захарен диабет се приема съществуването на наследствено предаване на неизвестен генетичен дефект.

Затова от взаимодействието между генетичните фактори и вътрешни и външни въздействия зависи по-ранната, или по-късната, по-леката или по-тежката изява на болестта. Към вътрешните и външните въздействия в живота на човека се отнасят процесите на стареене, както и периодите на ендокринна нагласа на организма през пубертета, бременността, климактериума. Важно значение за възникване на заболяването има режимът на живот и хранене и особено наднорменото тегло. Причинна връзка вероятно имат остри и хронични инфекции, стресови въздействия, както и някои лекарствени средства (гликокортикоиди, диуретици, антихипертензивни препарати). В редица случаи захарният диабет е симптоматичен, т.е. представлява проява на друго основно заболяване. Такива са заболяванията на задстомашната жлеза, които са свързани с процеси на разрушаване или увреда, феохромоцитомът и други такива. Но при всички случаи, спазването на индивидуална диета и фитнес програма, при диабет, са един от начините за облекчаване симптомите на заболяването.

Причините, които предизвикват недостигът на инсулин в организма са няколко:

  • нарушаване на неговото образуване
  • намаление на продукцията му или продукция на биологично непълноценен хормон
  • инактивиране на инсулина в кръвообръщението
  • ускорено разграждане на хормона в черния дроб или в тъканите

Основната последица от недостига на инсулин е намаленото проникване на глюкозата в клетките на тъканите. Поради това нивото на глюкозата в кръвта се увеличава (в норма нивото й в кръвта е 2,8 – 5,5 милимола/литър), като при достигане на ниво над определени стойности (9-10 милимола/литър) глюкозата вече преминава в урината и се излъчва с нея.

Захарната болест се изявява в два основни болестни типа: младежки (ювинилен) тип, наречен още инсулинозависим, и инсулинонезависим тип, наречен диабет на зрялата възраст. Болестната картина на инсулинозависимият тип /или още тип I/ захарен диабет се изразява чрез няколко характерни признаци. На първо място е честото и обилно уриниране, което по количество достига 3-4 и повече литра в денонощието. Урината е светла и лепкава. Установява се сухота в устата и жажда, увеличен апетит, нерядко намаляване на телесното тегло, въпреки усиленото хранене. Работоспособността на болните намалява, сънят им е нарушен. Те са отпуснати, кожата и лигавиците са сухи.

Инсулинонезависимият тип (или тип II), наречен захарен диабет на зрялата възраст, нерядко се открива по друг повод (упорит сърбеж, кожна инфекция, особено причинена от гъбички, дълго незарастващи рани, трайни невралгични болки, нарушения на зрението, наличие на атеросклероза с нарушено кръвооросяване). По-често болните са с наднормено тегло и с покачено артериално налягане. В своето развитие инсулинонезависимият тип захарен диабет може да премине в инсулинозависим тип, когато възможностите на клетките, секретиращи инсулин се изчерпват. Тогава към болестната картина се присъединяват постепенно големите признаци на тип I захарен диабет (инсулинозависим тип) – полиурия, сухота в устата и жажда, повишен апетит с намаляване на телесното тегло.

Бременността може да бъде провокиращ диабета фактор. Развива се т.н. гестационен захарен диабет. За това съдействуват по-големите изисквания към организма на бременната и промените във функциите на ендокринните жлези през този период, особено повишаването на нивото на прогестерона в кръвта. При развитие на такъв диабет по-често, отколкото у здравите родилки, се нарушава нормалното протичане на бременността, с настъпване на преждевременно раждане, мъртво раждане или аномалии на плода. Твърде често майките-диабетички раждат по-едри деца – с тегло над 4,5 кг. При такива новородени физиологичната жълтеница обикновено протича по-продължтелно. След раждането обмяната у майката често се нормализира, но нерядко при следващата бременност диабетът рецидивира или пък остава траен диабет.

Преценката за степента на тежест на заболяването се прави според изразеността на основните признаци, нивото на повишената кръвна захар, необходимостта от лечение с инсулин и дозировката му. При лека степен на захарния диабет е налице слабо повишение на нивото на кръвната захар на гладно (под 11 милимола/литър), без или със значително отделяне на захар с урината и без особени промени в общото състояние на болния. Обикновено болестните прояви се компенсират само с диета и режим. Това е по-характерно за диабета на зрялата възраст. При среднотежката степен признаците на диабета са умерено изявени. Отделянето на захар с урината е повишено, нивото на кръвната захар е по високо – между 11-17 милимола/литър. При такива болни заедно с диетичния режим се налага приемането на противодиабетни препарати през устата или инжектиране на инсулин. При тежка степен на диабета има значителна загуба на телесното тегло, високо ниво на кръвната захар и висока загуба на захар с урината. Освен това съществува склонност към повишена продукция на кетонови тела и лечението се провежда с високи дози инсулин.

Усложнения на захарния диабет

Типично остро усложнение на инсулинозависимия тип диабет е кетоацидозата. Кетоацидозата е състояние, при което е нарушено физиологичното равновесие между киселите и основните вещества в телесните течности с преобладаване на киселите. До такова състояние се стига поради повишено образуване на кетонови тела в организма вследствие интензивно разграждане на масти и белтъци. Диабетната кетоацидоза протича в няколко фази, като от началото е налице само влошаване на основните признаци на диабета и сравнително бързо се достига до настъпване на коматозно състояние. Това състояние се характеризира със загуба на съзнанието. Болният лежи отпуснат и контакт с него е невъзможен. Кожата е бледа и студена, устните са посиняли, телесната температура се понижава, сърдечната честота се покачва. Отделянето на урина намалява, а в някои случаи липсва. Важно значение имат съдовите и нервните поражения. Съдовите поражения при захарния диабет са от типа микроангиопатия (засягащи капилярите), специфични за болестта, и макроангиопатия (обхващаща артериите, аналогична на атеросклеротичен процес). Най-типичната локализация на микроангиопатията са ретината на очите и бъбречните гломерули.

Диабетната ретинопатия се изразява с малки аневризми и кръвоизливи в съдовата мрежа на очното дъно. Засягат се и двете очи, макар и в нееднаква степен. В по-напреднал стадий диабетната ретинопатия предизвиква рязко намаление на зрението до пълна слепота. При диабетната нефропатия се засягат предимно гломерулните капиляри. Нефропатията протича с отоци, покачване на артериалното налягане, протеинурия. Болестната картина постепенно се влошава, настъпва гломерулосклероза и се развива бъбречна недостатъчност. Макроангиопатията не се различава съществено от атеросклерозата. Засягат се артериални съдове в различни области на тялото, преди всичко сърдечните коронарни артерии и артериалните съдове на долните крайници. Макроангиопатията на краката се изразява в изтиване на стъпалата, с побледняване или посиняване на кожата и у голяма част от болните се развива ограничена или разпространена гангрена, обикновено започваща от пръстите и стъпалото.

Нервната система също се уврежда, най-често периферните нерви на долните крайници, и по-рядко – на горните крайници. Появяват се невралгични болки, мускулна слабост с намалена мускулна активност. Понякога се засягат черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни нерви. Кожата на диабетиците твърде често се засяга от различни инфекции. Характерно е наличиенто на малки, кафеникаво пигментирани петна по кожата на предната страна на подбедриците, както и неспецифични бактериални и гъбични инфекции по дланите и стъпалата.

Диетично и суплементарно лечение

Помолих Севим Зекерие, една моята клиента и понастоящем съмишленик в една страхтна кауза, да сподели своят модерен прочит за диабета и начина, по който тя самата го преодолява, моля вижте:

От откриване на инсулина до сега има много промени в лечението на диабета. Вече диабетиците не се стремят само към поддържане нивата на кръвна глюкоза в нормални граници, но и да водят активен живот без ограничения. Това довежда до появяване на инсулиновите писалки, които нямат нужда от ежедневно стерилизиране, а иглите са еднократни. Така един диабетик има много по-голяма свобода и спестява много време за
други ежедневни задачи или за себе си. Друг голям прогрес в проследяване лечението на диабета е появата на глюкомера, който позволява проследяване на захарта в домашни условия.

Това подпомага прецизното изчисляване на инсулиновите дози. Все по-забързаното ежедневие и търсенето на по-голяма свобода и гъвкавост в лечението на диабета, с напредване и на технологиите, доведе до желание от страна на учени и диабетици да имитират работата на панкреаса. Така се появиха сензорите за 24-часов мониторинг на кръвната глюкоза и инсулиновите помпи, намаляващи убожданията и с най-малка стъпка 0.1 единица инсулин. Но това не е всичко! Вече цялата тази информация може да се прехвърли на мобилните ни устройства и да се наблюдават промените в кръвната захар в реално време, с аларми за хипо- и хипергликемии. Има и още! Бъдещето е в така наречените „затворени системи“, които вече са факт.

Това е трикомпонентна система (помпа-сензор-телефон), които комуникират помежду си и в зависимост от моментната кръвна глюкоза, сами
преценяват какви промени в дозата на инсулина да направят.  И в заключение искам да кажа, че без значение дали се лекувате с помощта на инсулинови спринцовки, инсулинови писалки или инсулинови помпи, в основата е правилният хранителен режим и физическата активност. Но това всъщност се отнася не само за диабетиците, но и за всички хора, които имат други заболявания или са клинично здрави. Не чакайте да се разболеете, за да предприемете действия в посока здравословен начин на живот. Нека това бъде вашият избор, а не задължение!

„Клубно членство“ е начина, по който лично аз помагам на хора с установен диабет! Как? Ето например един фотос на Севим, с която работя, какро вече разбрахте! Тя е диабетичка. От години й помагам с концепции на хранене на клетъчно ниво, изчислявам й нуждите от глюкоза и я насочвам към мускулите и черния дроб, където и е мястото.. Протеина и мазнините като макроси допълват цялостната и глабална картина за правилна физиология и ендокринология (при ендогенно спрял панкреас).

Основната задача при лечението на захарния диабет е да се подобри и нормализира обмяната на веществата в организма. При много от случаите това се осъществява само чрез прилагане на подходящ режим на живот и хранене. Ако след такъв подход не се постигне такава цел, то болестните нарушения трябва да се коригират чрез заместително лечение с инсулинови препарати или с медикаменти, които стимулират продукцията на инсулин в организма.

При всички случаи със захарен даибет болният трябва да спазва строг диетичен режим. Диетата се подбира съобразно индивидуалните прояви и да се актуализира периодично в зависимост от прогресията на болестта. Преди всичко се налага нормализиране на телесното тегло. Съставя се дневно меню, което отговаря на необходимите количествени и качествени съотношения на хранителните съставки, на вкусовите навици и предпочитания на болния. Храната се разпределя на повече (5-6) порции, като се посочват изрично забранени за употреба храни (захар, сладка, бонбони, шоколад, конфитюри, компоти, мед, алкохол и други), разрешени в ограничени количества продукти (хляб, тестени храни, ориз, картофи, зрял боб, леща, плодове), както и храните, на които се отдава предпочитание (зеленчуци, кисело мляко и млечни продукти, яйца, месо, растителни мазнини). За подслаждане се използват в умерено количество иновативни продукти, като сироп Якон, ксилитол и т.н. При правилно съставена и съвестно спазвана диета леката степен на захарния диабет обикновено бързо успешно се повлиява. Затова във всички случаи, освен в тези, при които има строги показания на приложение на инсулин, е целесъобразно отначало да се предприеме диетично лечение, като състоянието на болния се постави под надежден контрол. Прилагането на фитнес тренировки към лайфстайла на болните, също помага – клиенти със захарен диабет (инсулинозависим) спортувайки и използвайки хранителни добавки, докато спазват своята диета, пожънаха огромни резултати и подобрение!

Инсулиново лечение е задължително при болни с диабетна кетоацидоза, независимо от нейната фаза, особено в детска и юношеска възраст. Съществуват няколко вида (групи) инсулинови препарати, които най-общо се делят на препарати с бързо действие, депо-препарати и препарати с максимално удължено действие. Бързината и продължителността на действие на всички препарати зависи от индивидуалните особености на всеки болен и от приложената доза. Бързо действуващите препарати се прилагат подкожно, мускулно или венозно, а препаратите с удължено действие – само подкожно. Инсулиновото лечение свързано с някои странични явления, които понякога могат да са животозастрашаващи. Такова явление е хипогликемията т.е. понижението на нивото на кръвната захар под нормалните стойности. При първите сигнали за настъпваща хипогликемия се налага веднага приемане на захарни продукти (сироп, бонбон, бучка захар, бисквити и други).

За предотвратяване на възпалителни изменения в инжекционните места трябва да се редуват подкожните и мускулните инсулинови инжекции последователно на ръцете и краката, а понякога и на туловището. При показани случаи (главно болни със захарен диабет – тип II -инсулинонезависим) се провежда лечение с противодиабетни препарати, които се приемат през устата. Тяхното основно действие е да стимулират вътрешната секреция на инсулин. Поради това те се използват главно при диабетици – тип II. В отделни случаи те се оказват ефективни и при болни от инсулинозависим захарен диабет. Успоредно с диетичното и лекарственото лечение се назначава и целесъобразен режим на живот с умерен физически труд, пълноценен сън и хигиенни навици. Всеки вид усложнения на захарния диабет (ретинопатия, нефропатия, невропатия, макроангиопатия, кожни усложнения) изисква отделно и адекватно лечение, макар че по принцип инсулиновото лечение забавя тяхното развитие и прогресиране.

Захарният диабет е заболяване, което остава за цял живот. Обикновено то се развива бавно, като нерядко настъпва продължително подобрение (ремисия). Поддържането на болестта в трайно компенсирано състояние забавя развитието на усложнения и значително удължава средната преживяемост на болните, като запазва при голяма част от тях професионалната им трудоспособност.

Спорт и захарен диабет

Колкото и трябва да се вмимава, спортът при захарен диабет е задължителен! Въпросът е да знаете как. Тук ще споделя основните задължителни правила:

 • тренировъчни сесии до 45 минути
 • сплит седмично натоварване минимум 4 до 5 пъти в седмицата
 • предпочитани спортове (аеробика): плуване, каране на колело, разходки;

Препоръчителен материал:

ВАЖНО:

Внимавайте с всички храни, които имат висок гликемичен индекс! Какво е гликемичен индекс (ГИ)?

Гликемичния индекс (ГИ) е скала, от 0 до 100, с която се измерва скоростта на нахлуване на монозахарида глюкоза в кръвната плазма. Гликемичен индекс имат всички прости и сложни въглехидрати.

Гликемичния индекс (ГИ) на използваните храни в графиката показва 2 неща:

 • след консумация на храни с висок ГИ (спрямо храни със нисък до среден ГИ) се създава бърз пик в нивата на кръвна захар;
 • след консумация на храни с висок ГИ (спрямо храни със нисък до среден ГИ) се създава бърза предпоставка за хипогликемия;

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

20 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Гарциния Камбоджа (HCA) - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 25, 2020 (17:36)

   […] диабет […]

  2. Гликемичен индекс - скорост на усвояване на въглехидратите | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 15, 2020 (10:29)

   […] както и като ефективен метод за ползване при борбата с диабет и евентуално от значение за предотвратяване на […]

  3. Уелнес и лечение: хипогликемия | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 18, 2020 (13:11)

   […] (собствен или външен – ако говорим за диабет) понижава нивото на кръвната глюкоза, тъй като вкарва […]

  4. Магнезий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 19, 2020 (17:29)

   […] свързват диетите с висок магнезий с по-нисък риск от диабет тип 2. Това може да е така, защото магнезият играе важна […]

  5. Натрий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 21, 2020 (10:29)

   […] намаляване на риска от диабет: диета, която е с високо съдържание на пакетирани или джънк храни, ще увеличи шанса ви да имате диабет. […]

  6. Кортизол и катаболизъм. Как да предотвратим разграждането на мускулна тъкан по време на тренировка? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавк? юли 1, 2020 (15:20)

   […] Също така си струва да се спомене, че проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия имат пряка връзка с кортизола. Някои проучвания свързват повишените нива на кортизол с проблемите на психичното здраве, докато други откриват, че хронично повишените нива на кортизол увеличават риска за психични заболявания в бъдеще. Тъй като отново кортизолът докосва всяка отделна система в тялото, хронично повишените нива на кортизол могат да доведат до други страшни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и диабет. […]

  7. Уелнес и лечение: Холестерол | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 2, 2020 (09:51)

   […] да бъдат причинени и от здравословни състояния като диабет, недостатъчна щитовидна жлеза, затлъстяване, синдром […]

  8. Растителен VS животинкси протеин. Каква е разликата? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 28, 2020 (18:11)

   […] малко проучване на хора с диабет тип 2 установи, че замяната на 2 порции червено месо с […]

  9. Палеолитна (Палео) диета - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 30, 2020 (11:11)

   […] се смъкне кръвната захар (особено при някои казуси с диабета). Визирам някои казуси на диабета, защото при […]

  10. Гликемично натоварване - гликемичен индекс и количество въглехидрати | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 4, 2020 (11:13)

   […] “Клубна Академия” учи всеки един от вас на кулинарни и диетични похвати, с които оперирате свободно и спокойно с ГИ на въглехидратите. Дори засягайки и темата с инсулин зависимият диабет!  […]

  11. Уелнес и лечение: кето тела (кетони) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки ноември 14, 2020 (10:03)

   […] Диабетът е състояние, при което тялото не може или не иска да произвежда инсулин, важна молекула в кръговия глюкозен цикъл. Инсулинът сигнализира на клетките на тялото да поемат глюкозата в кръвта и да я използват за енергия. При тези с диабет този сигнал не се получава и без изкуствен инсулин глюкозата ще остане в капан в кръвта. Без глюкоза в клетките, тялото започва да приема мастни киселини от кръвта, за да осигури енергия. […]

  12. Домашни фитнес тренировки при хроничните заболявания | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 23, 2020 (13:46)

   […] хронично заболяване – като сърдечно заболяване, диабет, астма или болки в гърба или ставите – фитнес […]

  13. Кетo диета - описание, ползи и приложение | BelchoHristov.Com юни 10, 2021 (17:38)

   […] с диабет тип 1 обикновено изпитват ниска кръвна захар, ако […]

  14. Жен шен – popitaite.me януари 15, 2022 (15:36)

   […] диабет (корейският жен-шен може да понижи кръвната захар) […]

  15. Кето (и която да е друга диета) не е правилен начин за отслабване | Видео | BelchoHristov.Com март 26, 2023 (11:14)

   […] с диабет тип 1 обикновено изпитват ниска кръвна захар, ако […]

  16. Защо задържате вода в тялото и колко вода ни е необходима? | Видео | BelchoHristov.Com април 8, 2023 (10:40)

   […] намаляване на риска от диабет: диета, която е с високо съдържание на пакетирани или джънк храни, ще увеличи шанса ви да имате диабет. […]

  17. Хранене и фитнес с цел превенция срещу висок холестерол | Видео | BelchoHristov.Com април 21, 2023 (12:24)

   […] да бъдат причинени и от здравословни състояния като диабет, недостатъчна щитовидна жлеза, затлъстяване, синдром […]

  18. Фитнес и хранене при мъже и жени над 40+ години | Видео | BelchoHristov.Com май 26, 2023 (16:36)

   […] риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. И ако […]

  19. Подкожни мазнини | Описание и уелнес решения | BelchoHristov.Com януари 16, 2024 (16:47)

   […] и не извършвате никаква аеробна дейност. Ако имате диабет или сте резистентни към инсулин, може да имате и […]

  20. Повишава ли стресът нивата на кръвна захар? | BelchoHristov.Com март 29, 2024 (10:10)

   […] Отдавна е доказано, че стресът има голям ефект върху метаболитната активност. Стресът стимулира отделянето на различни хормони, което може да доведе до повишени нива на кръвната захар. И индиректно да подведе за състояния познати като инсулинова резистентност и диабет! […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив