Кето (и която да е друга диета) не е правилен начин за отслабване | Видео

Кето (и която да е друга диета) не е правилен начин за отслабване | Видео

Поредната сензация на българската сцена – кето диета!

Какво е кето диета?

Кето диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Тя споделя много прилики с нисковъглехидратната диета и тази на Аткинс. Режимът включва драстично намаляване на приема на въглехидрати и замяната му с мазнини. Това намаляване на въглехидратите поставя тялото ви в метаболитно състояние, наречено кетоза. Но въпросът е дали с кето намирате решенията за всичко?

Моят калкулатор за ползване от вас:

Изчисли
Метрично Имперично
Вашият индекс за телесна форма е:
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

7 рискa, свързани с кето, които трябва да имате предвид

Да обобщим. Кето диетата е режим с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която обикновено се използва за отслабване. Ограничаването на въглехидратите и увеличаването на приема на мазнини може да доведе до кетоза. Кетозата е метаболитно състояние, при което тялото ви разчита предимно на мазнини за енергия, вместо на въглехидрати. Диетата обаче крие и рискове, с които трябва да сте наясно. Ето 7 опасности с кето диета, за които трябва да знаете:

Риск #1 – Кето диетата може да доведе до кето грип

Приемът на въглехидрати при кето диетата обикновено е ограничен до по-малко от 50 грама на ден, което може да бъде шок за тялото. Тъй като то изчерпва запасите си от въглехидрати и преминава към използване на кетони и мазнини за гориво в началото на този начин на хранене, може да изпитате грипоподобни симптоми.

Те включват главоболие, световъртеж, умора, гадене и запек – отчасти поради дехидратация и електролитен дисбаланс. Повечето хора, които изпитват кето грип, се чувстват по-добре в рамките на няколко седмици. Но е важно да наблюдавате тези симптоми по време на диетата, да останете хидратирани и да ядете храни, богати на натрий, калий и други електролити.

Риск #2 – Кето диетата може да дестабилизира работата на бъбреците ви

Храните с високо съдържание на мазнини, като яйца, месо и сирене, са основни елементи на кето диетата, тъй като не съдържат въглехидрати. Ако ядете много от тези храни, може да имате по-висок риск от камъни в бъбреците. Това е така, защото високият прием на животински храни може да доведе до по-кисела кръв и урина, което води до повишена екскреция на калций в урината.

Някои изследвания предполагат, че кето диетата намалява количеството цитрат, което се отделя в урината ви. Като се има предвид, че цитратът може да се свърже с калция и да предотврати образуването на камъни в бъбреците, намалените нива на него също могат да повишат риска от тяхното развитие. Хората с хронично бъбречно заболяване (ХБН) трябва да избягват кето режима, тъй като отслабените бъбреци може да не успеят да премахнат натрупването на киселина в кръвта.

Това може да доведе до състояние на ацидоза, което може да влоши прогресията на ХБН. Нещо повече, диети с по-ниско съдържание на протеини често се препоръчват за лица с ХБН, докато кето диетата е умерена до високо съдържание на протеини.

Риск #3 – Кето диетата може да причини проблеми с храносмилането и промени в чревните бактерии

Тъй като кето диетата ограничава въглехидратите, може да е трудно да задоволите ежедневните си нужди от фибри. Някои от най-богатите източници на фибри, като плодове с високо съдържание на въглехидрати, нишестени зеленчуци, пълнозърнести храни и боб, се елиминират с диетата, тъй като осигуряват твърде много въглехидрати.

В резултат на това кето диетата може да доведе до храносмилателен дискомфорт и запек. Десетгодишно проучване при деца с епилепсия на кетогенна диета установи, че 65% съобщават за запек като често срещан страничен ефект. Нещо повече, фибрите хранят полезните бактерии в червата. Наличието на здрави черва може да помогне за повишаване на имунитета, подобряване на психичното здраве и намаляване на възпалението.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати, в която липсват фибри, като кето, може да повлияе негативно на чревните бактерии – въпреки че настоящите изследвания по тази тема са смесени. Някои подходящи за кето храни, богати на фибри, включват ленени семена, семена от чиа, кокос, броколи, карфиол и листни зеленчуци.

Риск #4 – Кето диетата може да доведе до недостиг на хранителни вещества

Тъй като кето диетата ограничава няколко храни, особено хранителни плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, тя може да не осигури препоръчителни количества витамини и минерали. По-специално, някои изследвания показват, че кето диетата не осигурява достатъчно калций, витамин D, магнезий и фосфор.

Изследване, което оценява хранителния състав на обичайните диети, разкрива, че много ниско съдържание на въглехидрати като Аткинс, което е подобно на кето, осигурява достатъчно количество само за 12 от 27-те витамини и минерали, които тялото ви трябва да получи от храната. С течение на времето това може да доведе до недостиг на хранителни вещества.

Забележително е, че насоките за клиницистите, които управляват хора на много нискокалорична кето диета за отслабване, препоръчват добавки с калий, натрий, магнезий, калций, омега-3 мастни киселини, фибри на псилиум и витамини В, С и Е. Имайте предвид, че хранителната адекватност на тази диета зависи от конкретните храни, които ядете. Диета, богата на здравословни храни с ниско съдържание на въглехидрати, като авокадо, ядки и зеленчуци без нишесте, осигурява повече хранителни вещества, отколкото преработените меса и кето лакомства.

Риск #5 – Кето диетата може да причини опасно ниска кръвна захар

Доказано е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати като кето помагат за управление на нивата на кръвната захар при хора с диабет. По-специално, някои проучвания предполагат, че кетото може да помогне за намаляване на нивата на хемоглобин А1с, мярка за средните нива на кръвната захар.

Въпреки това, хората с диабет тип 1 може да са изложени на висок риск от повече моменти на ниска кръвна захар (хипогликемия), което се характеризира с объркване, треперене, умора и изпотяване. Хипогликемията може да доведе до кома и смърт, ако не се лекува. Проучване при 11 възрастни с диабет тип 1, които следват кетогенна диета в продължение на повече от 2 години, установява, че средният брой събития с ниска кръвна захар е близо 1 на ден.

Хората с диабет тип 1 обикновено изпитват ниска кръвна захар, ако приемат твърде много инсулин и не консумират достатъчно въглехидрати. По този начин диета с ниско съдържание на въглехидрати може да увеличи риска. Теоретично това може да се случи и при лица с диабет тип 2, които приемат инсулинови лекарства.

Риск #6 – Кето диетата може даоже да увреди здравето на костите

Кето диетата е свързана и с нарушено здраве на костите. Няколко проучвания върху животни свързват кето диетата с намалена здравина на костите, вероятно поради загуби в минералната плътност на костите. Те могат да възникнат, когато тялото ви се адаптира към кетоза.

Всъщност, 6-месечно проучване при 29 деца с епилепсия на кето диета разкрива, че 68% имат по-ниска оценка на минералната плътност на костите след диета. Друго проучване на 30 елитни проходилки установява, че тези, които следват кето в продължение на 3.5 седмици, имат значително по-високи нива на кръвни маркери за разграждане на костите, в сравнение с тези, които се хранят с диета с по-високо съдържание на въглехидрати. Все пак е необходимо по-обширно изследване.

Риск #7 – Кето диетата може да увеличи риска от хронични заболявания и ранна смърт

Ефектът на кетогенната диета върху риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания или рак, е обсъден и не е напълно разбран. Някои данни сочат, че диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, фокусиращи се върху животински храни, могат да доведат до лоши здравни резултати. Същевременно диетите, които наблягат на растителни източници на мазнини и протеини, осигуряват ползи.

Дългосрочно наблюдателно проучване при над 130 000 възрастни свързва диети с ниско съдържание на въглехидрати и животни с по-високи нива на смъртност от сърдечни заболявания, рак и всички причини. От друга страна, зеленчуковите диети с ниско съдържание на въглехидрати са свързани с по-ниска смъртност от сърдечни заболявания и всички причини.

Друго проучване при над 15 000 възрастни открива подобни резултати. Tо обвързва диетите с ниско и с високо съдържание на въглехидрати с по-голяма смъртност, в сравнение с умерените диети с въглехидрати, съставляващи 50–55% от общите дневни калории. И все пак са необходими по-съществени проучвания.

Целият материал за кето диета можете да откриете тук.

Основните рискове на приложените кето стратегии са:

Нека да ги споделя и изложа не мои, а общоизвести грешки (причини) за тях:

  • ниско кръвно налягане – основни заради отстраняване на протеина в диетата
  • камъни в бъбреците – заради претоварен уринарен тракт
  • запек – заради липса на фибри 
  • недостиг на хранителни вещества – заради основно присъствие на един, а не три макро нутриента
  • повишен риск от сърдечни заболявания – заради липсата на комплексни въглехидрати 

„Строгите“ диети като кето могат да причинят социална изолация или нарушено хранене. Кето не е безопасно за хора с някакви заболявания, включващи оплаквания на панкреаса, черния дроб, щитовидната жлеза или жлъчния мехур. Изобщо, казано директно – кето се прилага, защото е лесно. А нито една диета, индивидуална такава, не е лесна – нито за приложение, нито за изпълнение.

Ако вие просто имате наднормени килограми, опалвания, като омазнен черен дроб, високи стойности на LDL холестерол и кръвна захар, кето не е решението. Вие сте в позиция „Не зная кака?!“ и затова, изборът на индивидуални решения и план на хранене с проследяване и напасване на стратегии е правилното ви решение. Във всяка ситуация.

Всички епизоди:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив