Ето защо бягането, не е полезно за нас – хората?

Ето защо бягането, не е полезно за нас – хората?

Бягането е популярно аеробно упражнение, за което се смята, че подобрява здравето и физическото благополучие. Също така често се включва в програми, за да помогне при загуба на тегло. Въпреки, че определено има ползи за здравето, бягането може да доведе и до неблагоприятни резултати, като наранявания на гръбнака или стъпалото и глезена. Което накланя везните трайно в едната посока. 

Еволюция на човешкия гръбначен стълб

Нашият човешки скелет е проектиран въз основа на на четирикрако животно. Откакто се е развил преди около пет милиона години род Homo, много неща са се променили, но има и много черти, които остават. Нека да разгледаме например гръбначния стълб. За четирикрако животно гръбнакът е окачен хоризонтално на торса (при четирикраките) и когато те тичат, гръбнакът продължава да стои хоризонтално. За хората нашият гръбнак е изправен (заради растителността по онова време, което е било причина за изправяне, основната причината е тази) и това създава голямо напрежение при аксиално натоварване. При бягане напрежението върху гръбначния стълб причинява компресия. Това обикновено води до дегенеративни проблеми на човешкия гръбначен стълб в сравнение с четириногите животни, при които гръбначните им прешлени не са подложени на аксиална компресия.

Бягането причинява стрес върху стъпалото и глезена

Освен гръбначния стълб, ходилото и глезена са общи части на тялото, които при бягане често се натоварват. Когато хората бягат, коленете са изпънати. След това силата на реакция на земята ще премине през подбедрицата ни, което е лошо за ставите. От друга страна, четириногите следват оригиналния мускулно-скелетен дизайн, при който “кацат” при пробег или галопно състояние, на пръстите на краката си с гъвкави глезенни и коленни стави. Това позволява на ставите да поемат въздействието на бягането. При нас хората, просто това не е така.  На въпроса дали тогава запалените бегачи трябва да избягват това табу и да възприемат бягане с предни крака като нашите приятели животни, ще отговоря:

Това е, което тялото ни е създадено да прави, но разбира се, това ще доведе до собствен набор от здравословни проблеми в дълго бягане. Т.е. това е проблем за дългите разстония, нека да не замесваме спринтовете. Бягането на дълги разстояния обикновено се смята за форма на тест за издръжливост. Въпреки това, тази дейност може да бъде пагубна, тъй като има повтарящ се стрес върху нашите стави за дълъг период от време.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив