Повишава ли стресът нивата на кръвна захар?

Повишава ли стресът нивата на кръвна захар?

Отдавна е доказано, че стресът има голям ефект върху метаболитната активност. Стресът стимулира отделянето на различни хормони, което може да доведе до повишени нива на кръвната захар. И индиректно да подведе за състояния познати като инсулинова резистентност и диабет!

В търсене на причините за повишена кръвна захар, подобно описах и причините извън стандартните (лощи хранителни навици и/или генетични предпоставки) за висок холестерол, трябва да се отчете наистина основния фактор, който повлиява.

Може ли стресът да повиши нивата на глюкозата?

Нивата на кръвната захар могат да се повишат поради отделянето на хормони в отговор на стреса. Този хормон се нарича кортизол. Той се отделя, за да катаболизира, разгради бързо мускулна тъкан. Това води бързо до разпад на тъканта, в отговор на което се стига до много свободни аминокиселини, които имат свойството да метаболизират в глюкозни остатъци. Това има за цел бързо да се обезпечи работата на мозъка, който има нужда от глюкоза. Правилното и здравословно обезпечаване е глюкоза, която идва от резерва – гликогена

Как да намалявате предизвиканата от стрес висока кръвна захар?

Научно е доказано, че медитация по 10 минути на ден помага. Медитацията и вниманието насочено към себеовлядяване, понижават нивата на кортизол в тялото, намалявайки нивата на стрес, а с тях и нивата на кръвната захар.

Друг похват е употребата на полезни билки, предвидени предвариетлно, ако работата ви се знае, че има много стрес. Т.е. планирано суплементиране. Такива билки са ашваганда, родиола, аминокиселината GABA и др. Т.е. вместо употреба на инсулиноподобрители, които да улавят глюкоза, тук правилното и единствено решение е според причината – стреса. Иначе, при доказано нарушено функциониране на панкреаса, с последствие висока кръвна захар,  тогава вече продуктите са Banaba, Glucovit, Lipoic-CR и др.

Защо ядете захар, когато сте стресирани?

Скорошно проучване изследва психологическата основа на желанието за захар по време на стрес. Изследователите предполагат, че захарта намалява реакцията на стрес в човешкия мозък. В резултат на това може да консумирате захар като бърз начин да задържим чувството на стрес. Това дори е по-бързия начин, от колкото въздействието на кортизол върху мускулите и най-накрая стъпките, през разпада на гликогена.

Стресираните хора жадуват ли за захар?

Чувството на стрес често може да накара хората да посегнат към висококалорична и сладка храна. Въпреки че е лесно да се усети, че първоначалният прилив на захар от приятна хапка може да облекчи чувството на дискомфорт, нови изследвания показват, че стресът може да има дългосрочно въздействие върху това как мозъкът жадува за определени храни.

Решения …

Запознете диета! В която да присъстват протеин и комплексни въглехидрати. Започнете спорт – чрез който правилно да разреждате и зареждате гликогена с мускулите и черния дроб. Факта, че поставяте по този начин себе си приоритет, пред работата, причиняваща стрес е крачка напред, самия стрес да се понижи като въздействие, респективно, да понижите нивата на кръвна захар. Употребявайте адаптогени! Те ще намалят вибрацията върху жлезите ви и ще оптимизират фактора стрес като причина за ответна реалция, но не и спасителна такава – отделяне на кръвна захар в кръвта.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив