Кортизол и катаболизъм. Как да предотвратим разграждането на мускулна тъкан по време на тренировка?

Кортизол и катаболизъм. Как да предотвратим разграждането на мускулна тъкан по време на тренировка?

Много хора смятат, че отделянето на хормона кортизол може да произведе катаболен ефект в мускулите. В статия на М. Къндил (Cundill, M. Ironman Magazine: Catabolic Counter Attack, Jan. 2000, стр. 141-143) се разглежда влиянието на стреса върху отделянето на кортизол. Диетата предоставя един от начините за намаляване нивото на кортизола. Това може да стане обаче и чрез консумиране на напитки с въглехидрати и аминокиселини сразклонена верига по време на тренировката.

Спортната напитка (изотоник, вода с аминокислини и т.н.) може да предизвика отделяне на инсулин, а той прекратява отделянето на кортизол. Реално е така. Не е най-доброто решение да вдигнем инсулина по време на тренировка, ако целим отслабване или чисто покачване на тегло обаче. По-скоро, този все пак работещ модел се прилага при много добра обмяна на веществата, бърз метаболизъм и видимо добра мускулна сепарация. Витамин С може да помогне за контролиране на промените, предизвикани от силовата тренировка. Той може да намали влиянието на стрес факторите, водещи до производството на стрес хормон. Вкарването на витамин С в системата намалява усещането за болка при тренировка с големи натоварвания с 44%. Внедряването на витамин Е след тренировка също! А ако въпреки всичко се спирате над чистата и робатеща формула на аминокиселини с разклонена верига (в микс с глутамин) гледайте задължително те да са обогатени и с кокосова вода! Това е истинкста формула на интра-уъркаут продуктите … тези, които се приемат по време на анаеробни натоварвания и аеробика включително.

Макар това да ни изглежда преувеличено, научните изследвания го доказват с достатъчно много данни! (Boal, R.: An effect of ascorbic acid on delayed-onset muscle soreness. Pain, 50;317,1992). Фосфолипидът фосфатидилсерин (ФС) също влияе върху отделянето на кортизол. ФС се намира в малки количества в храната, в мозъка и мускулните клетки. Доказано е, че ФС може да намали отделянето на кортизол след тренировъчен стрес. Съществуват два вида ФС – животински (в кората на говеждия мозък) и соев ФС. Поради заболяването “луда крава”, животинският продукт може да бъде опасен и затова е изследван соевия продукт. Данните сочат, че соевият ФС може да намали количествата на кортизола. Друг интересен факт, отбелязан в същото изследване е, че макар мускулната тъкан и на двете групи да е еднакво увредена, лицата приели фосфатидилсерин (ФС) се радват на по-добро разположение на духа. Групата, приела ФС провежда тренировките си с по-голяма удоволствие и с по-малко стрес симптоми, тъй като усещането за опасност е заменено с чувството за добра форма. (Fahey, T.D.: The hormonal and perceptive effects of Phosfatidylserine administration during 2 weeks of resistive-exercise-induced use of PS overtraining. Be all sport, 15:135,1998).

Негативните отклонения, свързани с употребата на ФС и витамин С (намалено производство на тестостерон) могат да се преодолеят с използването на прохормони. Добре съставената андрогенна микстура е един от най-разпространените препарати за контролиране на кортизолa. Трябва да подчертаем, че въглехидратите, витамин С, фосфатидилсеринът и прохормоните не действат по един и същи начин в един и същи момент. Въпреки това, всички те намаляват кортизола във всяка фаза на отделянето му под влияние на стреса.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив