Висцерални мазнини | Описание и уелнес решения

Висцерални мазнини | Описание и уелнес решения

Висцералната мазнина е коремна мазнина, намираща се дълбоко в коремната кухина. Тя заобикаля важни органи, включително стомаха, черния дроб и червата. Тази мазнина е различна от подкожната мазнина. Висцералната мазнина всъщност е по-опасната за вашето здраве. Вижте сами защо, както и какви са трайните и правилни решения за нейното отстраняване.

картинково табло на www.istockphoto.com

Висцералната мазнина е вид телесна мазнина, която се намира дълбоко в коремните ви стени и обгражда вашите органи. Някои нива на висцерална мазнина са здрави и помагат за защита на вашите органи. Това е нейното физиологично приложение и замисъл, но когато същата тази мазнина е в норма, в процентно отношение. Твърде много висцерална мазнина обаче може да бъде опасно за вашето здраве. Висцералната мазнина понякога се нарича „активна мазнина“, защото играе активна роля във функционирането на тялото ви. Твърде много висцерална мазнина може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Каква е разликата между висцералната мазнина и подкожната мазнина?

Подкожната мазнина е мазнина, която се съхранява точно под кожата ви. Това е видът, който можете да щипнете между пръстите си. Висцералната мазнина е различна. Висцералната мазнина е зад коремните мускули и не може да се види. Той заобикаля вашия стомах, черен дроб, черва и други органи. Висцералната мазнина и подкожната мазнина са двата вида коремна мазнина.

Симптоми и причини

Какви са симптомите на висцералната мазнина?

Нарастващият корем е най-очевидният признак за висцерална мазнина, но това може да показва и подкожна мазнина. Някои проучвания показват, че ако имате корем – или сте повече с „ябълкова форма“, отколкото с „крушовидна форма“ – може да имате повече висцерална мазнина.

Какво причинява висцералната мазнина?

Генетичните фактори и факторите на околната среда определят количеството висцерална мазнина, която събирате. Генетиката определя формата на тялото ви и как тялото ви съхранява висцерална мазнина. Но факторите на околната среда като диета и упражнения също играят ключова роля. Лошата с висок прием на мазни храни и въглехидрати (захари) и неактивният начин на живот осигуряват градивните елементи за увеличаване на висцералните мазнини. Стресът обаче също е фактор. Стресът активира хормона в тялото ви, наречен кортизол. Повече кортизол активира реакцията на тялото ви „бий се или бягай“, което задейства складирането на повече висцерална мазнина.

Колко висцерална мазнина е нормално да имам?

Нормалният обхват на висцералната мазнина трябва да бъде около 10% от телесната ви мазнина. Можете да разберете нивото на вашите висцерални мазнини, като изчислите общия процент на телесните мазнини и след това намалите 10%. Ако процентът на телесните ви мазнини е по-висок от препоръчания, тогава диапазонът на висцералните ви мазнини също ще бъде такъв. Най-правилно висцерални мазнини можете да измерите на медицински кантари Tanita например. 

Трудно ли е да свалим/махнем висцералната мазнина?

Висцералната мазнина всъщност се губи по-лесно от подкожната мазнина. Това е така, защото се метаболизира по-бързо и тялото ви може да се отърве от него като пот или пикаене. Ако започнете редовно да спортувате и да се храните здравословно, трябва да започнете да виждате резултати след два до три месеца. Единственото трудно са създаването на навиците ви, вашия режим, с който ще махнете висцералната мазнина

Как губя висцерална мазнина?

Най-добрият начин да загубите висцерална мазнина е като поддържате здравословен начин на живот. Можете да намалите нивото на висцералните си мазнини, като се съсредоточите върху същата диета и планове за упражнения, които бихте направили, за да отслабнете и да намалите общите си телесни мазнини. Начините за намаляване на висцералните мазнини включват упражнения, здравословно хранене, периодично гладуване, повече сън, намаляване на стреса и ограничаване на алкохола.

Какви храни ми причиняват висцерална мазнина?

Трябва да се опитате да ограничите трансмазнините, рафинираните захари, натрия и преработените храни. Трансмазнините са изкуствени мазнини, които могат да увеличат складирането на висцерални мазнини. Печени продукти, преработени храни, пържени храни и някои млечни продукти съдържат трансмазнини. Трябва също така да ограничите газираните напитки, бонбоните и други храни, подсладени с частично хидрогенирани масла или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Могат ли висцералните ми мазнини да окажат влияние върху операциите?

Да, твърде много висцерална мазнина може да ограничи визуализацията на вашите органи по време на интраабдоминална операция. Това може да ограничи възможността за завършване на операции с минимално инвазивен подход. Може да не можете да видите висцерална мазнина, но това не означава, че не трябва да се тревожите за това. Твърде много висцерална мазнина може да има вредно въздействие върху вашето здраве. За щастие, висцералната мазнина всъщност се губи по-лесно от видимата подкожна мазнина. Като поддържате здравословна диета и поддържате редовни упражнения, трябва да можете да предотвратите натрупването на висцерална мазнина в коремната кухина. Ако подозирате, че може да имате твърде много висцерална мазнина в корема, говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Те могат да говорят с вас за рисковете за вашето здраве и да ви препоръчат диета и план за упражнения, които ще работят за вас.

Какво означава 7 висцерална мазнина?

Оценка между 1 и 12 показва, че имате здравословно ниво на висцерална мазнина. Рейтинг между 13 и 59 показва, че имате прекомерно ниво на висцерална мазнина. Това е скала, която както казах и по-горе я имат различни апаратури, кантари, които засичат висцералната мазнина и я измерват в индекси. От 1 до 60. 

Имате ли ярки примери и доказателства, че сте се справяли с висцерални мазнини?

Да! Лицето се казва Стефан Стефанов, бил е мой изключително старателен клиент и нагледно постигнахме наистина много, моля вижте примера, който сам дава тук: 

Как се отървавате от висцералните мазнини?

Най-добрият начин да загубите висцерална мазнина е като поддържате здравословен начин на живот. Можете да намалите нивото на висцералните си мазнини, като се съсредоточите върху същата диета и планове за упражнения, които бихте направили, за да отслабнете и да намалите общите си телесни мазнини. Начините за намаляване на висцералните мазнини включват:

 • упражнения: трябва да се опитате да спортувате поне 30 минути на ден. Това може да включва кардио или силови тренировки. Популярна тренировка е високоинтензивното интервално обучение (HIIT). HIIT тренировките се движат между изблици на интензивни усилия и бързо възстановяване, плавно възстановяване на спортното темпо. HIIT предлага съпротивителна и аеробна тренировка, която може да ви помогне да изгаряте мазнини по-бързо.
 • яжте по здравословна диета: здравословната диета включва животински протеини, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, плодове и зеленчуци. Опитайте се да ограничите трансмазнините, рафинираната захар, натрия и преработените храни. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за намаляване на висцералните мазнини, като тренират тялото ви да гори мазнини като гориво, а не въглехидрати.
 • периодично гладуване: периодичното гладуване е стратегия за отслабване, която включва преминаване през периоди на хранене и неядене. Може да помогне за намаляване на нивата на висцерална мазнина.
 • добра хигиена на съня: осигурете си добър нощен сън. Недостатъчният сън може да увеличи риска от допълнителни висцерални мазнини. Трябва да се опитате да спите поне седем часа на нощ.
 • намалете стреса си: стресът активира хормон в тялото ви, наречен кортизол. Повече кортизол активира реакцията на тялото ви „бий се или бягай“, което задейства складирането на повече висцерална мазнина. Опитайте йога или медиация, за да намалите нивото на стрес.
 • ограничете приема на алкохол: пиенето на твърде много алкохол може да увеличи количеството висцерална мазнина, която тялото ви съхранява.

Ако имате проблем с вицералните мазнини и желаете моето мнение и/или включване, насочвам вниманието ви към:

 • индивидуална консултация – в рамките на видео или физически разговор, мога много по-конкретно да посоча правилните решения, да направим чернова на вашите действия и да се радвате на реализирани цели;
 • индивидуални програми – в рамките на месеци, с конкретна работа, по програми, създадени за вас, ще ви помогна трайно не просто и да отслабнете, а да елиминирате всичко ненужно от тялото ви.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Подкожни мазнини | Описание и уелнес решения | BelchoHristov.Com януари 16, 2024 (16:27)

   […] Висцералната мазнина е мазнина, която се намира дълбоко в коремните органи и не може да се види отвън. Той обгражда стомаха, черния дроб, червата и други важни органи. Подкожната мазнина е различна. Подкожната мазнина е мазнината точно под кожата ви. Това е видът, който можете да хванете и щипнете между пръстите си. Подкожните мазнини се събират главно около ханша, дупето, бедрата и корема. […]

  Архив