Състояния на метаболизма – анаболизъм и катаболизъм

belchohristovcom_330.jpg

Метаболизмът се групира в две основни категории: анаболизъм, който подпомага растежа и катаболизъм, който пришпорва разграждането на тъканите.

Катаболизмът участва в обмяната на веществата (метаболизма) чрез серия химични реакции, повишавайки наличието на естествени молекули в тялото. Чрез манипулиране на анаболните и катаболни хормони, могат да се насърчават или възпират ефектите, които причиняват анаболизма и катаболизма. И двете метаболизтни състояния на средата са адекватни реакции на всеки човешки организъм. Анаболни процеси наблюдаваме при хранене с повече калории, тренировки и т.н. Катаболизъм наблюдаваме при етапи на недохранване – тъканните структури се разпадат, ча да обезпечат за конкретно време конкретна физиологична реакция и процес в тялото.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Анаболизмът се подпомага от диетата, тренировките и хранителните добавки, освен това той подтиска реално самия катаболизъм. От друга страна, катаболизмът разрушава мускулите и възпира положителните ефекти на анаболизма. Когато “монетата се обърне” от страната на анаболизма, той надделява над ефектите на катаболизма. Обратното, получава се чиста загуба, когато катаболизма доминира пред анаболизма, но и в двата случая вие сте тези, които управляват процесите на анаболизъм и катаболизъм. Вече споменах – основни фактори това са калориите и първоизточникът на тези калории, спорта и хранителните добавки, суперхрани и продукти.

Когато тренирате фитнес, вие изпадате в катаболизъм, но отваряте т. нар. анаболен прозорец със след тренировъчното хранене. Времето за храна и почивка извън фитнеса е времето на анаболни процеси! Вие увреждате мускулни влакна по време на фитнес, вие де факто не слабеете! Просто един добър калориен баланс изготвен и спазван от вас ви гарантира топенето на мазнини и запазване на чистата активна маса, без която не функционира вашето тяло и организъм нормално.

Нуждата на тялото от енергия се удовлетворява чрез храносмилане, по време на което молекулите от необработената енергия (храната) се разрушават. Разрушаването на молекулите на храната е обходен процес, който осигурява на тялото хранителни градивни елементи, необходими за строежа на по-желаните молекули. От своя страна тези молекули се използват за енергия и строителни елементи за анаболизма.

Представете си, че метаболизма е махалото на стенния ви часовник. Енергията на махалото трябва да бъде балансирана, за да може то да се движи правилно. Докато махалото се люлее от едната страна до другата, неговата енергия се трансформира и точно тази трансформация поддържа цикъла. С балансиране на цикъла през цялото време ще постигнете по-голям ефект от колкото с няколко тиктакания.

Обратно към раздел “Физиология и анатомия”. Обратно към “Начална страница”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Кръв. Състав и свойства.

Кръвта се разглежда като течна тъкан. Тя представлява 1/14 от телесната маса на човека. Състои се от кръвна плазма (течна...