Състояния на метаболизма – анаболизъм и катаболизъм

Състояния на метаболизма – анаболизъм и катаболизъм

belchohristovcom_330.jpg

Метаболизмът се групира в две основни категории: анаболизъм, който подпомага растежа и катаболизъм, който пришпорва разграждането на тъканите.

Катаболизмът участва в обмяната на веществата (метаболизма) чрез серия химични реакции, повишавайки наличието на естествени молекули в тялото. Чрез манипулиране на анаболните и катаболни хормони, могат да се насърчават или възпират ефектите, които причиняват анаболизма и катаболизма. И двете метаболизтни състояния на средата са адекватни реакции на всеки човешки организъм. Анаболни процеси наблюдаваме при хранене с повече калории, тренировки и т.н. Катаболизъм наблюдаваме при етапи на недохранване – тъканните структури се разпадат, ча да обезпечат за конкретно време конкретна физиологична реакция и процес в тялото.

Анаболизмът се подпомага от диетата, тренировките и хранителните добавки, освен това той подтиска реално самия катаболизъм. От друга страна, катаболизмът разрушава мускулите и възпира положителните ефекти на анаболизма. Когато „монетата се обърне“ от страната на анаболизма, той надделява над ефектите на катаболизма. Обратното, получава се чиста загуба, когато катаболизма доминира пред анаболизма, но и в двата случая вие сте тези, които управляват процесите на анаболизъм и катаболизъм. Вече споменах – основни фактори това са калориите и първоизточникът на тези калории, спорта и хранителните добавки, суперхрани и продукти.

Когато тренирате фитнес, вие изпадате в катаболизъм, но отваряте т. нар. анаболен прозорец със след тренировъчното хранене. Времето за храна и почивка извън фитнеса е времето на анаболни процеси! Вие увреждате мускулни влакна по време на фитнес, вие де факто не слабеете! Просто един добър калориен баланс изготвен и спазван от вас ви гарантира топенето на мазнини и запазване на чистата активна маса, без която не функционира вашето тяло и организъм нормално.

Нуждата на тялото от енергия се удовлетворява чрез храносмилане, по време на което молекулите от необработената енергия (храната) се разрушават. Разрушаването на молекулите на храната е обходен процес, който осигурява на тялото хранителни градивни елементи, необходими за строежа на по-желаните молекули. От своя страна тези молекули се използват за енергия и строителни елементи за анаболизма.

Представете си, че метаболизма е махалото на стенния ви часовник. Енергията на махалото трябва да бъде балансирана, за да може то да се движи правилно. Докато махалото се люлее от едната страна до другата, неговата енергия се трансформира и точно тази трансформация поддържа цикъла. С балансиране на цикъла през цялото време ще постигнете по-голям ефект от колкото с няколко тиктакания.

Обратно към раздел „Физиология и анатомия“. Обратно към „Начална страница“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив